Antifascisten strijdbaar en vastberaden in Berchem! 

No Passeran!

Foto boven: Gazet Van Antwerpen: 

http://www.gva.be/cnt/dmf20170316_02784085/in-beeld-leden-blokbuster-stappen-door-straten-van-berchem

Kort verslag

Door Vrouwen tegen Fascisme/Racisme- NAIS: www.denaisgazet.be

17 maart 2017

 

Gisteren had de antifascistische betoging in Berchem bij Antwerpen plaats die georganiseerd werd door Blokbuster en de Actief Linkse Scholieren en Studenten. 

De betoging had plaats op hetzelfde ogenblik dat de NSV (Nationalistische Studenten Vereniging) met Tom Van Grieken-- oud VMO- knokker en huidige netjes- in- het -pak gestoken voorzitter van Vlaams Belang -- op kop, hun haatmars hielden in de oude stad. Dat mag en kan allemaal onder het mom van democratie en vrije meninguiting. Nooit werd het recht op ‘vrije meninguiting’ zo misbruikt als in Antwerpen onder de heerschappij van de NVA burgemeester.

 

De opkomst was hartverwarmend. Er werden aan onze zijde ongeveer 250 deelnemers geteld. Vrees voor een ‘interventie’ van extreemrechtse knokploegen was er niet daar we al geruime tijd weten dat Vlaams Belang in het Antwerpse moeite heeft met mobiliseren, vandaar dat ze gewoonlijk neo- nazi’s importeren vanuit Nederland en Duitsland om hun vuile werk op te knappen.

De aanwezigheid van politie en ‘opvallend onopvallende undercoveragenten’ was groot maar ze hebben zich netjes gedragen. (En wanneer er zo ongeveer 1 agent is per deelnemer vergroot dat toch zeker wel het veiligheidsgevoel....toch?)

De Antifascisten die aan het Berchem Station verzamelden waren zeer strijdvaardig en vastberaden.

Helemaal prachtig om te ervaren was dat, jong, oud, blank en bruin samen de strijd, die al lang geleden begonnen is maar nog niet werd uitgestreden, verder zetten.

Wat ons verder opviel was de deelname van actiegroepen en partijenleden zoals van: vakbondsmilitanten uit verschillende sectoren, mensen van Antifa Antwerpen, een groep studenten van Comac uit Leuven, Antwerpen en Brussel, militanten van Kasjmiri en Tamil en uiteraard wijzelf, Vrouwen tegen Fascisme Racisme, Antwerpen.

Dat versterkt ons in ons geloof dat het echt wel mogelijk is om één links front te vormen tegen het steeds toenemende fascisme en Racisme. De wortels voor het front liggen er, nu moet het groeien!

Voor de ontbinding van de betoging waren er nog toespraken van vertegenwoordigers van Blokbuster, Actief Linkse Studenten, ROSA, Syndicalisten tegen Fascisme en Comac.

Allen met 'n eensluidende boodschap aan het fascisme en racisme: NO PASSERAN!

Er is hoop voor de toekomst!

 

Tekst hieronder is overgenomen uit Blokbuster

Blokbuster bedankt iedereen die op deze actie aanwezig was en benadrukt het belang van de komende mobilisaties met als speerpunt de acties tegen het bezoek van Trump aan ons land op 24 en 25 mei. Dat kan aanleiding geven tot een erg grote mobilisatie. Voordien zijn er nog andere acties, zo is er volgende donderdag in Gent een betoging tegen Theo Francken en is er op dinsdag 28 maart een actie van mensen-zonder-papieren in Brussel. Doe mee met de strijd tegen racisme en extreemrechts! En koppel dit ook aan een strijd tegen de voedingsbodem ervan: een systeem vol toenemende ongelijkheid met alle bijhorende sociale problemen van dien.

17 foto’s door Jente hier: https://www.flickr.com/photos/socialismebe/albums/72157679567401401

Link naar fotoreportage Gazet Van Antwerpen: http://www.gva.be/cnt/dmf20170316_02784085/in-beeld-leden-blokbuster-stappen-door-straten-van-berchem

Lees het Blokbuster artikel hier! https://www.denaisgazet.be/anti-fascistisch-nieuws-3/2017-1/antifascisten-overtreffen-extreemrechtse-haatmars-in-antwerpen


Foto's door Karina Brys (Klik op foto's voor vergroting)

Foto's boven: As individual fingers we can easily be broken, but all together we make a mighty fist.(Sitting Bull)