NeoNazi-concerten in Duitsland: Waarom kan het?

Door Ed Steffens, Anti-Fascistisch Front

 

31 juli 2017

Het 'Rock gegen Überfremdung'-concert zaterdag 16 juli 2017 bracht 6.000 neonazi’s op de been in Themar (Duitsland, zie: Duitse Neonazi's in Beeld-https://www.denaisgazet.be/anti-fascistisch-nieuws-3/2017-1/duitse-neonazi-s-in-beeld) 

In datzelfde Themar werd voorbije zaterdag 29 juli 2017 een ‘Rock für Identitat’-concert ingericht. Daar kwamen ‘maar’ 1.000 neonazi’s op af. Waarschijnlijk ligt het aan het verschil in groepen op de affiche (foto’s 1 en 2), maar waarom kan dat allemaal?
Themar ligt in de Duitse deelstaat Thüringen, in het midden van Duitsland. De deelstaat wordt bestuurd door een coalitie van SPD, die Linke en Bündnis 90/Die Grünen. ‘Links’ aan de macht dus, maar toch waren er vorig jaar twaalf neonazi-concerten. Het 'Rock gegen Überfremdung'-concert heeft men juridisch proberen te beletten, maar dat lukte niet. De rechtbank oordeelde dat het concert niet zozeer als een commercieel gebeuren moet beoordeeld worden, waaraan bepaalde voorwaarden kunnen opgelegd worden. Maar als een politieke bijeenkomst, en daar geldt de grootst mogelijke bescherming voor.
Enerzijds waren de muziekgroepen en sprekers tussen de optredens door inderdaad uitermate politiek georiënteerd. Anderzijds wordt met toegangskaarten aan 35 euro en de inkomsten uit de merchandising en de catering (met een eerste bestelling werden 150 vaten bier van 50 liter aangerukt…) min de kosten (een vergoeding voor de 200 medewerkers in oranje T-shirts…) naar schatting tot 200.000 euro winst gemaakt met dit concert. Naast een politieke bijeenkomst was het dus ook wel een gebeurtenis met groot commercieel belang.
Blijft de vraag of dát soort politieke bijeenkomsten, waar het bulkt van de heimwee naar het nazitijdperk, moet toegelaten blijven. Bij het 'Rock gegen Überfremdung'-concert noteerde de politie 46 misdrijven, bij het ‘Rock für Identitat’-concert vorige zaterdag werden 36 misdrijven genoteerd. Van bedreigingen, mishandelingen en bezit van verboden wapens, tot weerstand tegenover de politie en “gebruik van symbolen van ongrondwettelijke organisaties”. De vraag is maar of alle misdrijven vastgesteld zijn, want met een massa van 1.000 tot 6.000 concertgangers is het bijvoorbeeld moeilijk om elke met gestrekte arm roeper van “Sieg Heil” eruit te halen en te identificeren.
Het 'Rock gegen Überfremdung'-concert werd ingericht door Tommy Frenck en Patrick Schröder. Tommy Frenck (foto 3) kocht drie jaar geleden restaurant Gouden Leeuw op enkele kilometers van Themar. Frenck kocht het restaurant bij een kloosterorde, en alhoewel de kerk zich ertegen verzette ging de aankoop gewoon door. Op 20 april, de geboortedag van Adolf Hitler, kon je er een steak krijgen voor 8,88 euro (‘88’ is een codecijfer voor ‘Heil Hitler’). Elke week worden er concerten en andere evenementen ingericht, helemaal in de lijn van de spullen die Tommy Frenck via een online bedrijf verkoopt. T-shirts bijvoorbeeld met daarop “HTLR”. Volgens Frenck is dit geen eerbetoon aan Adolf Hitler, want dat is verboden. “HTLR” staat volgens Frenck voor “Heimat, Tradition, Loyalität und Respekt”.
Medeorganisator van het 'Rock gegen Überfremdung'-concert is Patrick Schröder (foto 4). Hij is een politicus van de Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD) die ook nog eens een extreemrechts mediaportaal online houdt. Schröder verkent graag de grens van wat net wel binnen de grenzen van de vrije meningsuiting kan gezegd worden, wat net niet onder hatelijke uitingen valt. De eigenaar van het terrein waarop de twee jongste neonaziconcerten in openlucht in Themar plaatsvonden was tot onlangs lid van de Alternative für Deutschland (AfD), een partij waar Gerolf Annemans en Marine Le Pen al eens naartoe t