* ANTWERPEN - ACTIE SOLIDARITEIT MET MISBRUIKTE VROUWEN IN BAGLADESH

De Wereld Morgen/be: http://www.dewereldmorgen.be/foto-carrousel/2015/05/23/actie-uit-solidariteit-met-misbruikte-vrouwen-in-bangladesh

Foto’s Karina Brys

Door Frans Vanbelle

Tijdens de de Bengaalse eindejaarsfeesten werden meerdere vrouwen door een groep jongeren seksueel misbruikt. Deze gebeurtenissen veroorzaakten in Bangladesh een golf van protest.

En ook in Antwerpen kwamen zaterdag Bengaalse mensen en sympathisanten uit solidariteit met de slachtoffers op straat.

Op 14 april, Nieuwjaar in Bangladesh, werden een 20-tal vrouwen in het publiek gemolesteerd. Ze werden door een groep jongeren omsingeld en misbruikt. Dat gebeurde tijdens een massa-bijeenkomst met 220.000 aanwezigen. De daders zijn gevlucht en werden tot nu toe niet geïdentificeerd.

Twee maanden geleden werden er in Bangladesh opnieuw 5 vrouwen misbruikt aan de ingang van de Dhaka Universiteit. Deze gebeurtenissen veroorzaakten een golf van protest in Bangladesh.

En ook in Antwerpen kwamen zaterdag Bengaalse mensen en sympathisanten op straat uit solidariteit met de protesten van het volk in Bangladesh.

 

De organisatrice van de actie, Sharmin Shayla, richtte het woord tot het publiek:

"14 april 2015, nieuwjaarsdag in Bangladesh, dat is de 'Pohela Boishakh' viering. Tienduizenden mensen waren bijeen op de terreinen van de Dakha-universiteit, een belangrijke plaats in Bangladesh. Verschillende groepjes extremistische mannen omsingelden vrouwen en misbruikten hen.

Die beschamende feiten gebeurden op een plaats waar het nooit verwacht werd. Er was politie in de omtrek, er waren veiligheidsvoorzieningen, er waren camera's.

Voor ons was het totaal onverwacht, maar blijkbaar zijn het geplande en voorbereide acties.

Die verschrikkelijke gebeurtenis veroorzaakte een golf van protest in Bangladesh.

Ook de regering verklaarde krachtig te zullen optreden. De sociale media werden overspoeld door protesten, mensenrechten-organisaties betreurden de gebeurtenissen.

Een gekende TV-journaliste die hard op het dossier werkt kreeg doodsbedreigingen.

Op 10 mei deed de studentenvakbond een protestactie.

Maar daar is opnieuw een vrouw gemolesteerd, deze keer door de politie zelf. Het is allemaal erg onduidelijk en verwarrend, wat daar gebeurd is.

De meisjes in Bangladesh kunnen niet geloven dat het land hen blijkbaar niet meer kan beschermen. De vrouwen zullen zelf moeten zoeken hoe ze bescherming en vrijheid kunnen krijgen.

Waarom hebben die daders dat gedaan? In Bangladesh zijn er fundamentalistische organisaties actief die het land kapot willen maken. Heeft het daar iets mee te maken? De veiligheidsdiensten moeten de oorzaken zoeken en maken dat zoiets niet meer kan gebeuren.

Waarom doet de regering niets? Waarom zijn de daders nog niet gepakt? Dat vinden we raar. Want de eerste minister is een vrouw, en de leider van de oppositie is ook een vrouw! Wij hopen dat de daders binnenkort zullen gearresteerd worden.

Geweld tegen vrouwen gebeurt natuurlijk niet alleen in Bangladesh, het gebeurt overal in de wereld.

Het is onaanvaardbaar dat vrouwen behandeld worden als voorwerpen en dat ze angst moeten hebben om zich in het openbaar te vertonen. Wij moeten ons als vrouw vrij kunnen voelen, we willen als volwaardige burgers behandeld worden. We komen op voor gelijke rechten voor mannen en vrouwen. We willen dat er een einde komt aan het klimaat van seksisme en straffeloosheid.”

De Bengaalse mensen in België en de andere aanwezigen betuigen hun solidariteit met de protesten van het volk in Bangladesh.

NAIS IS SOLIDAIR MET DE VROUWEN IN BANGLADESH!