* TRUTH AND RECONCILIATON (WAARHEID EN VERZOENING): HET AFRONDEN VAN DE COMMISSIE ROEPT SCEPTICISME OP BIJ SOMMIGE INHEEMSEN

 Door Connie Walker/ CBC News

Bron: Red Power Media: https://redpowermedia.wordpress.com/2015/06/01/truth-and-reconciliation-aboriginal-people-conflicted-as-commission-wraps-up-after-6-years/

Vertaald door NAIS: www.denaisgazet.be

Nikamuwin Mianscum, 3, stands with drummers as they lead the Walk for Reconciliation, part of the closing events of the Truth and Reconciliation Commission on Sunday in Ottawa and Gatineau. The commission uncovered horror stories of homemade electric chairs, malnutrition experiments and the deaths of more 6,000 children in residential schools. (Justin Tang/Canadian Press)

Na zes jaar reizen doorheen het land om de verklaringen van 7.000 getuigen te horen over hun ervaringen in de kostscholen, rondt de commissie voor Waarheid en verzoening deze week af in Ottawa.

Het slotmoment bracht gisteren duizenden mensen bijeen in een ‘reconciliation’mars door de hoofdstad van het land. De samenvatting van het rapport zal op dinsdag vrijgegeven worden.

" Ik heb me nooit kunnen voorstellen dat dit zou kunnen plaats hebben, dat duizenden mensen zouden bijeenkomen om zo duidelijk te laten zien dat wij...allemaal een zijn,” zei Chief Robert Joseph, ambassadeur voor Reconciliation Canada en lid van de National Assembly of First Nations -ouderenraad.

 

“ En dat telt ook voor mij, ik ben zo vreselijk afgeranseld geweest in die kostscholen dat ik me absoluut waardeloos voelde, zonder doel in mijn leven. En nu sta ik hier en ben ik getuige van al die menselijkheid. Wanneer ik zie dat mensen het belangrijk genoeg vinden om naar buiten te komen om met ons samen te stappen, dan raakt mij dat tot in mijn ziel.”

 

Toen de commissie in juni 2010 met het werk begon was de hoop hoog, het zou immers de relatie tussen inheemse groepen en de rest van Canada herstellen.

Echter, nu de TRC inbindt zien velen tegenstrijdigheden in de staat van verzoening in Canada.

 

Ongeveer 150.000 kinderen werden, verspreid over 100 jaar naar de kostscholen gedreven.

Het begon in 1880 en duurde tot de laatste school gesloten werd in 1996.

Vele, soms nog zeer jonge kinderen werden met geweld van hun families weggetrokken .

De commissie heeft nu duizenden verklaringen over hun ervaringen, waar dikwijls emotioneel, fysiek en seksueel misbruik in voorkomt.