* TRUTH AND RECONCILIATON (WAARHEID EN VERZOENING): HET AFRONDEN VAN DE COMMISSIE ROEPT SCEPTICISME OP BIJ SOMMIGE INHEEMSEN

 Door Connie Walker/ CBC News

Bron: Red Power Media: https://redpowermedia.wordpress.com/2015/06/01/truth-and-reconciliation-aboriginal-people-conflicted-as-commission-wraps-up-after-6-years/

Vertaald door NAIS: www.denaisgazet.be

Nikamuwin Mianscum, 3, stands with drummers as they lead the Walk for Reconciliation, part of the closing events of the Truth and Reconciliation Commission on Sunday in Ottawa and Gatineau. The commission uncovered horror stories of homemade electric chairs, malnutrition experiments and the deaths of more 6,000 children in residential schools. (Justin Tang/Canadian Press)

Na zes jaar reizen doorheen het land om de verklaringen van 7.000 getuigen te horen over hun ervaringen in de kostscholen, rondt de commissie voor Waarheid en verzoening deze week af in Ottawa.

Het slotmoment bracht gisteren duizenden mensen bijeen in een ‘reconciliation’mars door de hoofdstad van het land. De samenvatting van het rapport zal op dinsdag vrijgegeven worden.

" Ik heb me nooit kunnen voorstellen dat dit zou kunnen plaats hebben, dat duizenden mensen zouden bijeenkomen om zo duidelijk te laten zien dat wij...allemaal een zijn,” zei Chief Robert Joseph, ambassadeur voor Reconciliation Canada en lid van de National Assembly of First Nations -ouderenraad.

 

“ En dat telt ook voor mij, ik ben zo vreselijk afgeranseld geweest in die kostscholen dat ik me absoluut waardeloos voelde, zonder doel in mijn leven. En nu sta ik hier en ben ik getuige van al die menselijkheid. Wanneer ik zie dat mensen het belangrijk genoeg vinden om naar buiten te komen om met ons samen te stappen, dan raakt mij dat tot in mijn ziel.”

 

Toen de commissie in juni 2010 met het werk begon was de hoop hoog, het zou immers de relatie tussen inheemse groepen en de rest van Canada herstellen.

Echter, nu de TRC inbindt zien velen tegenstrijdigheden in de staat van verzoening in Canada.

 

Ongeveer 150.000 kinderen werden, verspreid over 100 jaar naar de kostscholen gedreven.

Het begon in 1880 en duurde tot de laatste school gesloten werd in 1996.

Vele, soms nog zeer jonge kinderen werden met geweld van hun families weggetrokken .

De commissie heeft nu duizenden verklaringen over hun ervaringen, waar dikwijls emotioneel, fysiek en seksueel misbruik in voorkomt.

Debbie Stephens holds an eagle feather as she pauses before the start of the walk for reconciliation in Gatineau. About 150,000 children attended residential school over more than 100 years, starting in 1880s until the last school was closed in 1996. (The Canadian Press)

Viv Ketchum, een overlever die naar Ottawa kwam om het slotmoment van TRC bij te wonen,zei dat ze in 2008 heel hoopvol was nadat ze hoorde dat eerste minister Harper zijn verontschuldigingen had aangeboden, maar daarna kwamen er alleen maar teleurstellingen.

Vivian Ketchum, 51, attended Cecilia Jeffrey Indian Residential School in northern Ontario starting when she was 5. She came to Ottawa for the final TRC events this week. (CBC)

“ Ik verwacht dat er na dit niet veel meer zal gebeuren,” zei Viv Ketchum. “Dit gaat een slot Hoera voor ons worden, en verder zullen we weer opzijgeschoven worden. Dat is de realiteit voor ons (overlevenden).”

 

Sommige waarheden over de kostscholen die de laatste zes jaar ontdekt werden zijn de horrorverhalen over de ‘homemade’ elektrische stoelen, experimenten met ondervoeding en de sterfgevallen van meer dan 6.000 kinderen.

 

Justice Murray Sinclair, voorzitter van de commissie zei dat het aantal doden waarschijnlijk nog veel hoger ligt.

“ De informatie die voor ons het meest schokkende was, dat was ongetwijfeld het enorme aantal kinderen die omgekomen zijn in die scholen,” zei Sinclair.

“ Het is zo’n hoog aantal en we denken dat we nog niet ontdekt hebben wat het totale cijfer zal zijn omdat de verslagen over de sterfgevallen vaag en onvolledig waren.”

http://www.cbc.ca/news/aboriginal/truth-and-reconciliation-aboriginal-people-conflicted-as-commission-wraps-up-after-6-years-1.3094753?cmp=abfb