* Video: Yaqui Water: Het recht en het verzet

Door Brenda Norrell: http://bsnorrell.blogspot.be/2015/10/video-yaqui-water-right-and-resistance.html

Vertaald door NAIS: www.denaisgazet.be

Censored News verheugd zich over de vrijlating van onze broeders, Mario Luna en Fernando Jimenez woordvoerders van Vicam Yaqui. Zij werden een jaar lang onrechtmatig in de gevangenis opgesloten.

 

In een interview met ‘La Jornado’ vertelde Luna wat er met hem gebeurd was in de gevangenis. Luna beschrijft zijn werk als raadgever voor anderen.

 

Toen hij de gevangenis verliet zei hij: “ Nu moet ik dringend de gemeenschap zien, zodat ik kan terug kan meewerken aan de bescherming van ons water; om mezelf bij te werken in de legale strijd en om met mijn familie herenigd te zijn.”

 

Op 23 september in de namiddag verliet Mario aan de armen van zijn twee dochters en omringd door de Yaqui tribale autoriteiten de gevangenis.

Terwijl hij buitenging benadrukte hij : “sterk , in de overtuiging dat ik nooit de vloer van de gevangenis had mogen betreden, gesterkt in mijn overtuigingen, en voor altijd verbonden met de strijd van de stam tegen de onafhankelijke Aquaduct .”

 https://dorsetchiapassolidarity.wordpress.com/tag/yaqui/

De video hierboven gaat over het recht op 50 percent van Rio Yaqui in Sonora, water dat nu gestolen wordt door Independance Aquaduct voor de stad Hermosillo.

De Vicam Yaqui hielden lang de barricades bezet op de drukke kustweg, een belangrijke vrachtwagen route die door hun gemeenschap loopt, om hun eisen voor hun waterrechten en de diefstal van hun water kracht bij te zetten.

Tijdens de eerste raadpleging over waterrechten op het Internationaal Water forum in Vicam Yaqui Pueblo was Censored News, als enige nieuwsbron uit de VS aanwezig, dit was voor voor de barricade begon.

 

Het National Indigenous Congress en de Zapatistas steunen de Vicam Yaqui in hun strijd.

 

Video door TeleSur

Uitgegeven op 19 mei 2015

 

Over de video (Engels): http://bsnorrell.blogspot.be/2015/10/video-yaqui-water-right-and-resistance.html