Puriteinse kwezel uit de kast, de wonderbaarlijke bekering van Dewinter

Door Blokbuster: http://blokbuster.be/nl/?p=8103

Afgelopen zaterdag kregen de religieuze conservatieven voor hun ‘Mars van het gezin’ niet de verhoopte duizenden betogers op de been in Antwerpen. Met naargelang de bronnen 150 tot 250 aanwezigen was de tegenactie tegen de jaarlijkse Pride beperkt.

Voor deze betoging werd onder meer campagne gevoerd aan de uitgang van kerken. Dit gebeurde onder meer door militanten van de studentenclub KVHV, zo zagen we foto’s van N-VA-militant Wouter Jambon die hieraan deelnam. Maar er werd even goed campagne gevoerd door gekende neonazi’s zoals Kris Roman.

Het platform voor de acties las als een manifest uit lang vervlogen tijden met onder meer een verbod op abortus, verbod op homo-adoptie, verbod op de Pride, … Op de actie zelf werd een grote Maria-afbeelding meegedragen. De conservatieven kregen versterking uit het buitenland, met name van Poolse anti-abortusactivisten.

Samen met Poolse migranten actie voeren voor een strikte religieuze benadering, dat was toch een ietwat nieuwe ervaring voor VB-kopstuk Filip Dewinter. Waar hij jaren geleden zijn toenmalige conservatief-katholieke partijgenote Alexandra Colen nog verweet van een puriteinse kwezel te zijn, stond Dewinter nu zelf op de eerste rij op een bijeenkomst van puriteinse kwezels. Het kan verkeren, qua wonderbaarlijke bekering kan dit tellen!

Dat het extreemrechtse Vlaams Belang hier aanwezig was, is niet verwonderlijk. Dat gekende N-VA-militanten van de partij waren en campagne voerden voor de betoging terwijl verschillende partijkopstukken in Brussel op de Pride aanwezig waren, is opmerkelijk. Het toont een wel erg grote spreidstand van N-VA. Of was het de bedoeling om verschillende flanken te bedienen: zowel de homofoben als de LGBTQI-mensen?

Er was geen echte tegenactie tegen de Mars voor het Gezin. Een actie tegen een tegenactie organiseren, zou wat vreemd zijn. Het politiseren van de Pride leek ons een betere optie. Toch verzamelden enkele jongeren op de Groenplaats toen de conservatieven er verzamelden. Enkele jonge lesbische meisjes werden door de politie gevraagd om niet hand in hand te lopen of te kussen om zo niet te provoceren. Alsof een homofobe mars op zich geen enorme provocatie is. Burgemeester De Wever verdedigde het politie-optreden, maar zweeg uiteraard over de aanwezigheid van partijgenoten op de homofobe optocht.

Het is belangrijk dat we de ruimte voor homofoben beperken. Wij ondernamen reeds verschillende acties tegen de conservatieve anti-abortuslobby en waren ook nu op de Pride aanwezig met materiaal waarin we ons uitspraken tegen de homofobe mars in Antwerpen. Door het protest tegen de religieuze conservatieven te organiseren, kunnen we vermijden dat ze zich versterken en steeds offensiever naar buiten treden.

De conservatieve optocht was beperkt qua opkomst. Een dag later slaagde ook Pegida er niet in om een goede mobilisatie op poten te zetten. Met een 20-tal betogers tegen de actie tegen racisme op de Groenplaats, kan de actie van Pegida een flop genoemd worden. Deze beperkte mobilisatie betekent echter niet dat het gevaar geweken is. Het zal erop aankomen om te blijven mobiliseren, acties te organiseren om hun ruimte te beperken en een politiek programma naar voor te schuiven waarmee we antwoorden op het besparingsbeleid dat verdeeldheid versterkt en de voedingsbodem voor racisme, seksisme en homofobie vergroot.