“Weldra zal de oven branden”. Het einde van café ‘De Beest’

Door Blokbuster: http://blokbuster.be/nl/?p=7925

Het is gedaan met café ‘De Leeuw van Vlaanderen’ in Antwerpen. Jarenlang was dit een verzamelplaats voor al wat aangebrand extreemrechts was. Militanten van Blood&Honour hingen er aan de toog met kopstukken van het Vlaams Belang of de nieuwe generatie KVHV’ers die eerder N-VA stemmen. Het afscheid gebeurde in de ‘stijl’ die het café steeds kenmerkte.

De krant ‘De Standaard’ was er bij en zag er onder meer Filip Dewinter die verklaarde dat hij er alles aan wil doen om het café open te houden. Subtiel merkt de krant op dat ze achter de rug van Dewinter nog Wouter Jambon, zoon van en voortrekker van KVHV, opmerken. Volgens Dewinter valt de appel bij Wouter Jambon niet ver van de boom, ook vader Jan Jambon kwam hier vroeger wel eens over de vloer. Mede-uitbaatster Sandy Neel, een voormalige verkozene van het Vlaams Belang, aarzelde enkele jaren geleden niet om met enkele vrienden een nazi-bedevaart te houden (meer hierover). Militanten van Blood&Honour waren in het café kind aan huis.

Ondanks het feit dat blijkbaar geweten was dat een journalist mee het einde van het café kwam ‘vieren’, werd niet geaarzeld om alle registers nog eens open te trekken. Vanop de muur keken de foto’s van extreemrechtse figuren als Joris Van Severen of Cyriel Verschaeve goedkeurend toe. Het gezang over de blauwvoet gaat al vlug over in wat volgens De Standaard “véél foutere zaken” van over de Duitse grens zijn. “Als het Nederlands weer de voertaal wordt, hoor ik twee gep