* KANAKA WAKEN OVER MAUNA KEA TIJDENS TIJDELIJKE CONSTRUCTIE-STOP

Media Contacts:

Kaiulani Milham 

Kamahana Kealoha

sacredmaunakea@gmail.com

Bron: Censored News: http://bsnorrell.blogspot.be/2015/04/kanaka-monitor-manua-kea-during.html

Vertaald door NAIS: www.denaisgazet.be

MAUNA KEA, Hawai’i Island, 11 april 2015

De Kanaka beschermers en supporters doen voort met hun wake op 9.000 voet boven de zeespiegel, om Mauna Kea, ook bekend als Mauna a Wakea op Hawai’i Island te beschermen.

Steun voor hun acties stroomt binnen van uit de hele wereld.

De beschermers willen op de top van Mauna Kea , ondanks de mededeling van Hawai’i Governor Ige, dat het stilleggen van de constructie tot 12 april, nu verlengd werd tot 20 april, 2015, toch waakzaam blijven

In het ijskoude vriesweer zetten ze hun wake 24 op 24 uur voort.

 

De ‘warrior- protecters’ verdedigen de berg tegen de constructie van de Thirty Meter Telescope (TMT), en de ontwijding van een van de meest sacrale plaatsen in de Hawaiian Islands.

Er zijn ook nog andere legale en milieu- kwesties over de geplande ontwikkeling in het spel.

Het vreedzaam protest is reeds jaren bezig, maar in de laatste maanden is het gegroeid en kwam er steun van Hawaiians en anderen uit de hele wereld.

De 24 op 24 uur blokkade begon 11 dagen geleden op 1 april 2015.

 

Vandaag van Hilo: Gouverneur Ige heeft de verlenging van de tijdelijke stop aan de constructie van het TMT project aangekondigd, waarbij hij de TMT bedankte voor “zijn bereidheid om respectvol en sensitief te zijn voor het volk, hun plaats en de unieke cultuur van het gastland.”

Niettemin, blijven de actievoerders resoluut op hun standpunt dat de constructie niet hervat mag worden, en het verzet groeit dagelijks aan.

De beschermers van Mauna Kea gaan verder met signalen de wereld rond te sturen en een media blitz die verder gaat met internationaal verschillende sociale platforms in de verf te zetten en media -verslagen die zich voortdurend verspreiden.

 

Men schat dat tienduizenden supporters meewerken in de honderden geplande en spontane lokale en internationale protestacties hier en over de wereld.

Veel van deze wereldwijde demonstranten geven het duidelijke handsignaal weer dat synoniem geworden is met het Hawaiian wereldbeeld van de berg.

Het diamantvormige handsignaal vertegenwoordigd het idee van “piko”, een term die verwijst naar de navelstreng of het centrum van iemands Zijn.

Generaties lang hebben inheemse sprekers de Hawaiiaanse uitdrukking gebruikt:”Ka piko kaulana o ka aina” Letterlijk vertaald: “ de beroemde berg van het hele land, (phonetic pronunciation: Kah pee-koh cow-lahna oh kah eye-nah,) om het sacrale en de wonderen van de top te beschrijven.

Bovenop de demonstraties van het westen tot aan de oostkust van de Verenigde Staten komen er nu activisten uit verschillende naties waaronder: Australia, Bulgaria, Canada, China, Denmark, England, the Federated States of Micronesia, Italy, Germany, Hungary, Japan, Kanaky New Caledonia, the Marshall Islands, New Zealand, Norway, Okinawa, the Philippines, Puerto Rico, Samoa, Saudi Arabia, South Korea, Tahiti, Tonga, and West Papua, , die demonstreren hoe hoogstaand Hawaii is in de ogen van de wereld.

Hawaii staat bekend als een idyllisch tropisch paradijs en een der belangrijkste internationale reisbestemmingen in de wereld, gedeeltelijk vanwege de natuurlijke schoonheid van zijn landen, zeëen, cultuur, en volk.

De wereld reageert op de oproep van de beschermers om de sacrale berg te steunen en verdere ontwijding een halt toe te roepen.

De beschermers houden eraan om iedereen te laten weten dat de wake de klok rond zal blijven doorgaan zo lang de top bedreigt wordt door het TMT project en eender welke ontwijding.

Zie hier foto’s van de internationale steun: https://www.dropbox.com/sh/18yf5n2cka8j33s/AADWE9a27SAuyH1jZdTbb44sa?dl=0

 

Op de sacrale mauna wordt spontaan poëzie, dans, beeldende kunst en andere ‘mele aloha ‘aina’ (protesliederen die een diepe liefde voor het land uitdrukken,) gecreëerd.

Dit werd in het bijzonder zichtbaar toen verleden week duizenden van de globale hula gemeenschap in Hilo aanwezig waren om het internationaal- erkende ‘Merrie Monarch Hula Festival ‘te vieren.

Ontelbare halau en muzikanten trokken die week naar Mauna Kea om muziakale ‘ho’okupu’ (ho-oh-coo-poo) of offerandes te brengen waarvan vele opgedragen werden aan de vrouwelijke godheden, en aan de Warrior-Chiefess Manono die in 1819 gevochten heeft tegen de koloniale op  de traditionele religie en die, samen met haar man gesneuveld is op het slagveld van Kuamo’o (Coo-ah-mo-oh), Zuid Kona.

 

Ten laatse, in een verder antwoord op Gouverneur Ige’s verklaring betreffende het TMT project, stellen we dat reeds eendere beslissingen die gemaakt zijn in ere moeten gehouden worden.

Kamahana Kealoha, een activiste voor de sacrale Mauna Kea Hui, antwoordt hierop:

“ Alhoewel entiteiten van de staat in het verleden een beslissing gemaakt hebben die TMT toeliet door de mazen van het “Departement of Land and Natural Resources’ Conservation District Us Application’ proces te glippen, mag men redelijkerwijze aannemen, dat de betrokken entiteiten de flagrante industrialisering van een district met bedreigde diersoorten, de absolute veiligheid van de zoetwater aquifer , een essentiële bron voor alle leven, garandeert.

De Sacrale Mauna Kea Hui, moet ook dat respect krijgen.

Samen met het respect voor Hawaiiaanse gebruiken die verband houden met de overblijfselen die hier in de begraafgronden liggen.

En deze sacrale overblijfselen mogen nooit, en om geen enkele reden verstoord worden.

De Sacred Mauna Kea Hui zeggen dat een beschermd milieu van een bedreigde soort, op een steenworp van Hawai Island’s belangrijkste water aquifer, waar ook ontelbare sacrale, ongeïdentificeerde, traditionele graven liggen ,nooit zo schaamteloos mag geïndustrialiseerd worden.”

Kamahana Kealoha

(Sacred Mauna Kea Hui Facilitator)

 

Sacred Mauna Kea ontvangt fondsen van Native Amerikaanse stammen, en anderen, om hun strijd voor Mauna Kea te steunen, en de toekomstige borgtochten voor Kupuna.

Kupuna werden met de eerste beschermers weggevoerd tijdens de arrestaties van 30 warriors op donderdg 2 april.

Supporters hebben na enkele uren tijd de borgtocht voor alle gearresteerden betaald .

Sacred Mauna Kea verwelkomt alle donaties voor nog komende borgtochten. De groep zoekt ook nog steeds fondsen voor de vluchten van en naar Hawai’i tussen de andere eilanden van Hawaii en de zo nodige accommodatie, waaronder ook voor voedsel, grondtransport en andere noodzakelijkheden.

Voor donaties:  www.gofundme.com/sacredmaunakea.

 

For more information and updates, visit http://sacredmaunakea.wordpress.com/. On Twitter #AOLETMT.

Kamahana Kealoha

Head facilitator of the Sacred Mauna Kea Hui

email: sacredmaunakea@gmail.com

phone: 808-853-8062

blog: www.sacredmaunakea.wordpress.com