SONORA, MEXICO: BESCHERMING VAN O’OB (PIMA) LANDEN TEGEN MIJNBOUW

Censored News: http://bsnorrell.blogspot.be/2016/09/sonora-mexico-protection-of-oob-pima.html

Vertaling NAIS: www.denaisgaet.be

 

Thema op de persconferentie: Mijnbouwbedrijven en de toekomst van de territoria en inheemse volken van Sonora: De zaak van Pima/O’ob dorp in de gemeente van Yecora, Sonora.

 

Locatie: Hotel Gandara, Hermosilo, Sonora, Mexico

Datum: Donderdag 8 september 10 uur.

Met: Father David Beaumont Joseph Pfeifer, OFM, Cap. Anthropologist Alejandro Aguilar Zeleny, and Representatives of the Indigenous People O'ob (Pima) the municipality of Yécora

 

Volgens de officiële data zijn er momenteel in de staat van Sonora meer dan 200 mijnbouwconcessies, waarvan een groot deel in de territoriums van de inheemse volken van de staat.

De mijnbouw vormt een groot risico voor de ecologie en de gemeenten die deze grote projecten omringen; zoals de pollutie in de Sonora rivier.

Het vormt een risico voor de overleving van inheemse volken, die nauw verbonden zijn met hun gebieden en de natuurlijke grondstoffen waarvan zij afhankelijk zijn, niet enkel zij maar ook de rest van de gemeenschap.

Het risico van ecologische schade en het langetermijneffect bedreigt niet enkel de huidige generatie maar ook de toekomstige.

 

De O’ob (Pima) cultuur is een eeuwenoude cultuur, grondlegger van de Sonoraanse identiteit en nog steeds tegenwoordig als een moderne maatschappij dank zij hun logisch gebruik van grondstoffen.

De vestiging van mijnbouwbedrijven houden een groot risico in voor de wouden, doen schade aan de biodiversiteit, vergiftigen de rivieren en stromen en bedreigen uiteraard het heden en toekomst van deze maatschappij, rijk aan Bio- cultureel, archeologisch, historisch, antropologisch, spiritueel erfgoed.

 

Wij zullen een petitielijst overhandigen aan de gouverneur met de vraag om in overweging te nemen: de rechten van de inheemsen volken; de oprichting van een Bio-cultureel reservaat oublo O’ob/Pima Staat van Sonora, het leven en toekomst van ons volk en met ons te praten over de verwoestende gevolgen indien de mijnbouwbedrijven hun zin krijgen.

Bovenstaande tekst is hier in het Spaans te lezen: http://bsnorrell.blogspot.be/2016/09/sonora-mexico-protection-of-oob-pima.html