Royal Dutch Shell lekt meer dan 88.000 liter ruwe olie in de Golf van Mexico

 

Het lek had plaats toen de Golf kustbewoners zich klaarmaakten voor actie in Washington DC tegen de offshore- olieboringen.

 

Door Indigenous Environmental Network

Bron: Censored News: http://bsnorrell.blogspot.be/2016/05/royal-dutch-shell-spills-over-88000_13.html

Vertaald door NAIS: www.denaisgazet.be

 

Vrijdag, 13 mei 2016

New Orleans, LA- Donderdag werd een olielek van meer dan 88.000 liter ontdekt in de VS Golf van Mexico waardoor Royal Dutch Shell gedwongen werd alle putten die naar zijn Brutus platform vloeien te sluiten.

 

Een olievlek 2 mijl breed en 13 mijl lang, 2100 tonnen gelijk aan 90.000 liter ( of tenminste dat is wat gemeld werd), van een lekkende pijpleiding van Shell, 2900 feet onder de waters van de Golf van Mexico.

 

Het VS ‘Bureau of Safety and Environmental Enforcement (BSEE)’ zei dat een olievlek van 2 meter breed en 13 mijl lang zichtbaar was in de zee op ongeveer 97 mijl afstand van de kust van Louisiana.

 

Zondag mobiliseerden duizenden mensen in Washington DC .

De actie maakte deel uit van de happening van de Break Free From Fossil Fuels beweging wereldwijd, om van de Obama-regering te eisen dat de wateren van de Arctische oceaan en de Golf van Mexico beschermd worden tegen nieuwe ontwikkelingen van fossiele brandstoffen en offshore boringen.

 

Vertegenwoordigers van Golf kust en Alaska gemeenschappen hebben gesproken tijdens de rally voor het Witte Huis.

 

Het Indigenous Environmental Network reageerde op het nieuws van de lek:

 

Tom Goldtooth, Executive director Indigenous Environmental Network:

“ Opnieuw kreeg de Golfkust een olielek te verduren, ondertussen gaat de regering op het Witte Huis verder met contracten uit de delen voor de lease van federale openbare gronden voor nog meer fossiele brandstof ontwikkelingen.

Dit demonstreert niet het leiderschap dat nodig is om de klimaatverandering aan te pakken. Dit is ‘business-as-usual ‘waar de frontlinie gemeenschappen van de Golfkust de prijs moeten betalen; Moeder Aarde betaald de prijs.

Wij smeken de president van de Verenigde Staten om te luisteren naar de duizenden die in Washington DC bijeenkomen en die de bescherming van onze sacrale wateren eisen en een verbod op nieuwe offshore boringen.”

 

Monique Verdin, Houma Nation Council member-elect, Louisiana:

“ Multinationals blijven voor onze kusten boren, terwijl de federale regering nog meer offshore land in de veiling gooit. Dit is absurd.

De enige manier om het water en de onaantastbaarheid van het leven in en langs de Golfkust te beschermen, is een einde maken aan de extreme fossiele brandstoffen ontwikkeling.

De infrastructuur van olie en gas, van pijpleidingen naar putten tot raffinaderijen, speelt roulette met de gezondheid van ons milieu en het welzijn van onze gemeenschappen langs de kust.

Wij hebben onmiddellijke actie nodig om rechtvaardige transitie te bevorderen en de mogelijkheid om de koolstof in de grond te kunnen houden voor onze gemeenschappen van de Golf en de hele planeet.”

 

Faith Gemmill, Executive Director of REDOIL, Alaska

“ In Alaska zijn we opgelucht dat Shell Oil beslist heeft om niet verder te boren in de Chukchi en Beaufort Seas van de Arctische Oceaan.

Wij hebben hard moeten vechten om Shell Oil uit het poolgebied te houden.

Zodoende staan wij in Alaska in sterke solidariteit met de Golfkust gemeenschappen die nog steeds moeten vechten om Big Oil uit hun wateren te houden.

Onze harten gaan uit naar de gemeenschappen die afhankelijk zijn van de zee voor jobs en voedsel, omdat wij uit de eerste hand weten hoe erg de verwoestingen zijn die olieboringen aanrichten.

Wanneer zal Amerika zich realiseren dat het hoog tijd is voor het omschakelen van vuile fossiele brandstoffen naar schone energie? Het is hoog tijd dat president Obama