* YAQUI STRIJDERS VOOR WATERRECHTEN IN DE GEVANGENIS.

 Yaqui woordvoerder in de strijd voor waterrechten werd gearresteerd terwijl Mexico het water van Rio Yaqui steelt!

 Door Brenda Norrell, Censored News: www.bsnorrell.blogspot.be

 Vertaald door NAIS: www.denaisgazet.be

 

Yaqui activisten die strijden tegen de diefstal van hun water door de Mexicaanse regering in de gevangenis. 

Het National Indigenous Congress, Zapatistas, en Amnesty International hebben de vrijheid geëist van de woordvoerder van de ‘Traditional Authority ‘in Vicam, Sonora.

 

De Yaqui in Vicam strijden om hun rivierwater te behoeden tegen een aquaduct ten voordele van de stad Hermosillo, Sonora.

Vicam Yaqui hielden de blokkering van een snelweg doorheen hun gemeenschap in stand.

 

Censored News vervoegde de anderen in hun eis voor de vrijlating van onze Yaqui broeders Mario Luna Romero en Fernando Jiménez Gutiérrez.

 

Mario Luna Romero, secretaris en woordvoerder voor de ‘Traditional Authority of Vicam Pueblo’, werd door Censored News geïnterviewd tijdens het internationale Waterrechten Forum in 2012.

Luna werd ook gearresteerd in september en in de gevangenis opgesloten.

 

Amnesty International zegt: “ Op 11 september werd, vroeg in de ochtend Mario Luna Romero, een van de leiders van de Yaqui inheemse gemeenschap in de staat Sonora, gearresteerd door de gerechtelijke politie in Ciudad Obregón.

Contact met familie en advocaat werd hem pas in de late namiddag toegestaan, nadat hij overgebracht werd naar een gevangenis buiten de hoofdstad Hermosillo.”

“ Mario Luna Romero is een vertaler en woordvoerder van de inheemse Yaqui gemeenschap in de stad Vicam. Hij heeft meermaals het protest geleid en wettelijke stappen ondernomen tegen de constructie van de Independence Auquaduct, die het water uit de Yaqui rivier trekt bij de Novillo dam.

De Yaqui gemeenschap zegt dat de aquaduct hun traditionele cultuur en bestaansmiddelen bedreigt.” ( Volledige verklaring onderaan)

 

Het ‘National Indigenous Congress en Zapatistas zeggen: “Wij eisen de onmiddellijke annulering van alle bevelen tot arrestatie en de misdaad complotten tegen de leden van de Yaqui stam, en wij veroordelen het criminaliseren van hun strijd.

Wij zeggen aan de slechte regering van de politieke partijen: de Yaqui rivier was steeds de historische drijver voor het voorvaderlijk voortbestaan van de cultuur en territorium van de Yaqui stam.

Wij van het National Indigenous Congress herhalen nog maar eens dat wanneer u iemand van ons raakt, dan raak u ons allemaal, en zullen wij iedere poging om de waardige strijd van de Yaqui’s of eender welke strijd te onderdrukken gepast beantwoorden.

 

Fronline Defenders zeggen: “ Op 23 september 2014 werd in de vroege ochtend mensenrechtenactivist Mr.Fernando Jiménez Gutiérrez, op weg naar zijn werk gearresteerd.

“ Terwijl hij door Benito Juárez straat stapte kwamen er mannen in grijze pakken uit twee witte ongemerkte bestelwagens die hem vastgrepen.

Een advocaat hoorde van Fernando Jiménez Gutiérriz in the Third Penal Court, CERESO 1 in Hermosillo Sonora dat de mensenrechtenactivist van zodra hij in de bestelwagen zat, de mannen hem een zwarte kap over zijn hoofd trokken en daar ter plekke op uitermate intimiderende manier ondervraagd hebben.

“ Fernando Jiménez Gutiérrez is een woordvoerder van de Yaqui stam, dezelfde groep als zijn kameraad mensenrechtenactivist Mr Mario Luna Romero.

Fernando Jiménez Gutiérrez heeft uit naam van de Yaqui stam en Mexico city deelgenomen aan meetings over het conflict met Aquaduct Independence.

De Yaqui stam heeft hard gewerkt om te voorkomen dat het Yaqui rivierwater afgeleid zou worden naar de Independence Aquaduct.

 

Voor de volledige verklaringen van Amnesty Iternational, Zapatistas, National Indigenous Congress en Fronline Defenders zie:

http://bsnorrell.blogspot.be/2015/01/yaqui-water-rights-defenders-imprisoned.html