Extreemrechtse aanslag in VS: massaprotest nodig!

 

Door Blokbuster

14 augustus 2017

 

Protest in Seattle meteen na de aanslag in Charlottesville

De beelden waren schokkend: een auto rijdt doelbewust in op mensen omdat ze een andere mening hebben. Toch aarzelt de Amerikaanse president Trump om over terrorisme te spreken. Ook het legertje van rechtse tot extreemrechtse twitterende Vlaamse politici toont plots aan dat het wel degelijk kan zwijgen. Op zich is dat een verademing, maar het is tegelijk een vreselijk politiek statement: neonaziterreur wordt met de mantel der liefde toegedekt of toch minstens geminimaliseerd. Wij veroordelen deze aanslag en betuigen onze solidariteit met de slachtoffers, hun familieleden en vrienden.

In Charlottesville waren allerhande neonazi’s en extreemrechtse militanten bijeengekomen voor een protestactie tegen het weghalen van een standbeeld van een generaal die in de Amerikaanse burgeroorlog tegen de afschaffing van slavernij vocht. Het weghalen van dit standbeeld werd door extreemrechts aangegrepen om verschillende groepen en stromingen te verenigen onder de slogan ‘Unite the Right.’ Extreemrechts voelt zich gesterkt door de overwinning van Trump in de presidentsverkiezingen en het aanvaardbaar maken van racisme. Het is een illusie te denken dat het groeiende zelfvertrouwen van extreemrechtse groepen geen gevolgen zou hebben.

Het linkse protest tegen de bijeenkomst van extreemrechts werd gewelddadig aangevallen. Het dodelijke slachtoffer van de aanslag in Charlottesville is een 32-jarige activiste: Heather Heyer. Daarnaast vielen er nog tientallen gewonden. De dader staat bekend als een neonazi en sympathisant van alt-right. De aanhangers van de Ku Klux Klan, ‘alt-right’ (een hippe naam voor oude neonazi’s) en co voelden zich sterk omdat ze met 6.000 op straat kwamen. Dat er bij de eerste protesten tegen de eedaflegging van Trump drie tot vier miljoen mensen betoogden, toont dat er op straat geen gunstige krachtsverhouding voor extreemrechts is. Maar de verkiezingsoverwinning van Trump sterkt extreemrechts en leidt tot incidenten. Het zal erop aankomen om het zelfver