* ‘EEN-VROUWS-ACTIE’ TEGEN KEYSTONE XL ONDER DE NIET-ZO-WAAKZAME OGEN VAN OBAMA- STAF

Bron: Indigenous Environmental Network : http://www.ienearth.org/dakota-artist-commissioned-to-make-star-quilt-for-president-took-liberty-in-embroidering-nokxl-into-design/

NAIS: www.denaisgazet.be

Op 8 mei 2115 bezocht President Obama het Lake Area Tecnical Institute in Watertown, Zuid Dakota, om de klas van de afgestudeerden toe te spreken.

Tijdens het bezoek kreeg Obama een ‘star quilt’ overhandigt, met de hand gemaakt door DeVon Burshiem, een plaatselijke kunstenares.

Het deken werd gemaakt in opdracht van de school om als dankbaarheids- geschenk te overhandigen aan de president van de Verenigde Staten tijdens de prijsuitreiking.

Maar buiten het medeweten van de school en de Obama- staf naaide zij op de rugzijde van het deken de letters “NOKXL”( NO KEYSTONE XL).

Deze subtiele actie was haar manier om haar oppositie tegen de KXL pijpleiding, die het inheemse land zal teisteren kenbaar te maken.

Het wachten is nog op de beslissing van president Obama om het licht voor de vergunning van de pijpleiding op groen te zetten.

“ Tasina Pezuta Win emakiyapi ye. ( Men noemt me ‘medicine blanket woman’). Het was een zegen voor mij om te beseffen dat het deken weldra in de handen van de president Obama zou komen”, zei Burshiem.

“ Terwijl ik eraan werkte heb ik gebeden en geweend voor ons land, en voor ons water, ‘mni wicozan’ (water is leven), zonder water kunnen we niet leven.”

 

Star quilts zijn een der meest waardevolle geschenken van de Oceti Sakowin, aka ‘ The Great Sioux Nation’. Een quilt als geschenk geven is een symbolische manier om iemand te eren en te beschermen op zijn reis door het leven.

Het stersymbool zelf vertegenwoordigd voor de Oceti Sakowin de Morgenster, het licht dat hen begeleid doorheen het leven.

 

“ Het is duidelijk dat de Oceti Sakowin, van de verkozen en traditionele leiders tot de getalenteerde quilt makers resoluut zijn in hun verzet tegen de Keystone XL,“ zei Dallas Goldtooth, KXL campagne organisator voor het Indigenous Environmental Netwerk. “ Wij hopen dat president Obama de boodschap van Mevr.Burshiem en de collectieve oppositie tegen deze vuile teerzanden pijpleiding ter harte neemt en de vergunning weigert.”

 

De stammen van de Oceti Sakowin, aka ‘The Great Sioux Nation ‘ondertekenden samen met een groot aantal tribale volken en organisaties de Moeder Aarde- overeenkomst in 2011.

Dit document werd overhandigd aan President Obama tijdens de White House Tribal Nations in datzelfde jaar.