* SENATOR McCAIN NEEMT DE LEDING IN DE GEPLANDE DIEFSTAL VAN APACHE LAND VOOR KOPERONTGINNING

Het Amerikaanse congres geeft Native land aan buitenlandse compagnie

Door Reuters: http://rt.com/usa/211531-native-indian-lands-mining/

Bron: Censored News: www.bsnorrell.blogspot.com

Vertaald door NAIS: De NAIS Gazet: www.denaisgazet.be

Foto: Reuters/Gary Cameron

Congres staat klaar om 2400 acres van nationaal woud, in Arizona, het voorvaderlijke, zeer gekoesterde thuisland van de Apaches, aan een buitenlands ontginningsbedrijf te geven.

Deze week hebben het House en Senate Armed Services Committees in alle stilte een provisie aan de National Defense Authorization Act (NDAA) toegevoegd

Een provisie die een volmacht geeft voor het overhandigen van een groot gebied van Tonto National Forest aan Resolution Copper, een dochteronderneming van de Australisch -Engelse ontginningsmaatschappij Rio Tinto., die samen met Iran uranium mijnen in Afrika bezit en voor 10% eigendom is van China.

De Carl Levin and Howard P. ‘Buck’ McKeon National Defense Authorization Act for Fiscal Year 2015 - genaamd naar de op rust gestelde voorzitter van de senaat en House Armed Services Panels- behelst het weggeven van begraafplaatsen van de Apache, medicinale en ceremoniële gronden binnen de grenzen van Tonto. Het nieuws over de provisie werd stilgehouden tot dinsdag ll. toen het wetsontwerp the bill uiteindelijk online gezet werd.

Het land dat men wil weggeven aan Resolution Copper, omvat belangrijk territorium waar Apaches eeuwenlang hun medicinale planten verzamelden, en het is nabij de plaats die bekend staat als ‘Apache Leap”, een summit waarvan de Apaches sprongen om te ontvluchten aan de kolonisten die hen wilden doden.

Het land dat in het plan is inbegrepen zal op 457 meters stoppen voor Apache Leap, voorlopig is het gebied dat we kennen als Oak Flats niet inbegrepen in het plan.

Maar waar het de Oaks betreft, tegenstrijdige wettelijke parameters zijn maar een klein obstakel voor een bedrijf zoals Resolution Copper, dat makkelijk overwonnen kan worden zodat ze ook daar kunnen boren.

Terry Rambler, voorzitter van de San Carlos Apache Tribe, vertelde aan de Huffington Post dat dit nieuws hem droevig maakte, maar dat het toch niet helemaal als een verrassing kwam.

“ Van alle mensen zijn het de Apaches en andere Indianen die dit begrijpen, omdat we het reeds zo dikwijls in de geschiedenis hebben meegemaakt,” zei Rambler.

Het eerste waar ik aan dacht toen ik het nieuws hoorde was niet aan vandaag, maar aan de toekomst, aan de impact dat het zal hebben op onze kinderen en kleinkinderen binnen 50 jaar.”

“Sinds mensenheugenis was dit ons land. Het maakt deel uit van ons voorvaderlijke thuisland. In dat gebied worden al eeuwenlang ‘Sunrise’ dansen uitgevoerd en de ‘coming –of- age’ ceremonies wanneer jonge meisjes vrouw worden. Nu gaan ze het ontoegankelijk maken, ze gaan ons afsnijden van de eikel- gronden, en onze medicinale planten en onze gebedsplaatsen.”

Arizona senator John McCain heeft een leidende rol gespeeld in het toevoegen van de land deal aan de NDAA, een land deal waar Rio Tinto al tien jaar op aast.

Volgens rapporten hebben sommige congresleden hun ongerustheid geuit, maar zijn uiteindelijk gezwicht dankzij de economische belofte. Rio Tinto beweert immers dat de ontginning in Tonto $61 miljard aan economische activiteit kan waarborgen en 3.700 directe en indirecte werkgelegenheid.

Rambler zegt dat het er niet toe doet of of Rio Tinto’s beweringen waar zijn of niet :

“ Wij Apaches en andere indianen maken ons meer zorgen over wat dit type van actie zal aanrichten aan het milieu en de gevolgen waar wij zullen mee achterblijven, terwijl zij enkel denken aan vandaag en de belofte van jobs.”

Rambler zei verder dat hij in het bijzonder ongerust was over de vertakkingen op lange termijn, vooral de intentie dat het bedrijf de “block cave” (*) methode zal toepassen, wat betekend dat er onder het erts gegraven gaat worden met het gevaar op instorting.

“ Wat deze b