* SANDRA RAMBLER: LEVEN EN STERVEN ALS EEN APACHE

Door Sandra Rambler, San Carlos Apache

Traditionally Speaking Apache messenger

Foto: Jennifer Johnson

Censored News: www.bsnorrell.blogspot.com

Vertaald door NAIS: www.denaisgazet.be

“ De woorden van onze voorvaderen bevatten vandaag nog waarheid, “ Als Apache wordt je geboren! Als Apache zal je sterven! Word nooit zoals de blanke man- de vijand!”

Hoe reageer je op de woorden van PaulGosar, een blanke man en congreslid van Arizona, die onlangs zei: “Julie zijn nog altijd een stuk van de federale regering.”

En dan verder : “een van de kleine vuile geheimpjes van de federale regering is dat Native Amerikaanse stammen helemaal geen soevereiniteit hebben in de huidige maatschappij.”

Hij vervolgt met te zeggen dat zijn:” commentaren die hij op de rondetafel op 19 december ten beste gaf, gingen over de realiteit en huidige wetten die de relatie tussen stammen en de federale regering controleren.”

Je zou hem een Christoffel Colombus van deze eeuw kunnen noemen, net zoals de Arizona Senator John McCain.

 

Hoe lang kunnen deze blanke mannen, die geen zier geven om het Apache volk nog doorgaan met ons belachelijk te maken? Hoe lang nog kunnen wij dit pikken?

Die mannen zijn de robots van Resolution Copper Company die hun zaakjes doen onder de vleugels van de Rio Tinto mijn gigant, samen met hun omgekochte congresvrouw Ann, Kirkpatrick.

Hoeveel precies hebben zij hun “Apaches” betaald om brieven te schrijven naar de senaat en het congres om hen te zeggen dat het oké is om de mijn te bouwen op Oak Flat?

Hoeveel Apaches zijn dat precies? Hoe kunnen onze eigen Apaches het geloof van hun eigen volk verraden? Hoe kunnen zij ons zo gemakkelijk verkopen?

 

Nu dat president Obama de meer dan 1.000 paginas Defense Bill , die $ 585 miljard met zich meebrengt, ondertekend heeft, wat zal er nu gebeuren met de San Carlos Apaches? Wat zal er gebeuren met onze sacrale site op Chi’Chil’Bagoteel?

Wat met de eikels en medicinale planten? Wat met de traditionele ceremonies die daar nog moeten plaatshebben?

 

Onze grootste bezorgdheid is voor het water. Waar gaat de mijn zijn water halen? Zij hebben meer dan 50 miljoen liter water per jaar nodig om te kunnen werken. Waar gaan ze dat vandaan halen?

Gaan ze dit via de wetgevende macht afdwingen?

Zij zullen slechts op 12 mijl verwijderd zijn van het Gilson Wash District, de grenslijn van ons reservaat.

En dan wat?

 

Kanker! Ons water zal besmet zijn en ons volk zal blijven sterven aan kanker? Waarom heeft daar niemand aan gedacht. Vooral die paar Apaches niet die ons verkocht hebben!

Denken jullie nu echt dat wij er niet gaan achterkomen hoe jullie uw eigen Apache volk verraden hebben? En voor wat? Om je aan de kant van een vreemde mijncompagnie uit Australië te scharen?

En toch noem je jezelf een San Carlos Apache?

Er zijn genoeg manieren om deze zaken te lekken en te delen met anderen.

 

Er is nog een hardere strijd die moet geleverd worden en dat is de strijd om onze soevereiniteit te beschermen.

Hier maakt congreslid Gosar zich vrolijk over ons en dan te bedenken dat hij ééns onze districtsvertegenwoordiger was.

Nu hebben we Kirkpatrick, een zogenaamde ‘democratische’ congresvrouw voor Arizona, die echter geen haar beter is en ons verkocht heeft.

En waarom draagt ze in godsnaam ‘kampjurken’ tijdens de Apache parades?

Wie heeft haar die gegeven? Daar waar ze geen respect heeft voor de traditionele Apache manier van leven heeft ze niet het recht om onze traditionele kledij te dragen!

Zij maakt ons tot schande omdat zij ons niet vertegenwoordigd.

 

Nu is de tijd gekomen dat het Apache volk zich moet verenigen als volk. Het gaat niet meer over het ene district tegen het andere, deze kandidaat tegen die kandidaat, het gaat over de hele San Carlos Apache stam die wij moeten verdedigen. Wanneer wij het niet doen, wie zal ons dan helpen?

Absoluut niemand, het blanke volk zal blijven doorgaan met ons te kleineren.

 

Hou de mensen van onze San Carlos Apaches in uw gebeden, zodat zij allen samen zullen opstaan in eenheid en zich niet meer laten beïnvloeden of kopen.

Dat zij trouw zullen blijven aan hun kiesmannen en als één stemmen in gebed.

Ik juich onze voormalige voorzitter Wendsler Nosie Sr., onze huidige herkozen voorzitter Terry Rambler en nieuw verkozen vice -voorzitter Tao Etpison toe, die in eendracht samenwerken voor de belangen van onze San Carlos Apaches.

 

Ik ben opgevoed als een trotse Apache, en trots op mijn erfdeel en afkomst. Velen onder u werden ook zo opgevoed.

Ik zal nooit aflaten om mijn mede Apaches te steunen in de strijd voor wat rechtmatig van ons is.

Voor er ook maar één blanke man voet zette op dit land was het reeds Apacheland!

Dat schijnen ze te vergeten.

De blanken hebben ons tekort gedaan, steeds opnieuw met hun hebzuchtige en egoïstische daden.

Congresman Gosar mag ons “stukjes van de regering” noemen zoveel hij wil. Wij zijn mensen die geen deel willen uitmaken van het Britse parlement of het Romeinse rijk.

“ De woorden van onze voorvaderen bevatten vandaag nog waarheden, “ Als Apache wordt je geboren! Als Apache zal je sterven! Word nooit zoals de blanke man- de vijand!”

 

Diezelfde woorden werden dikwijls gesproken door onze lieve en betreurde grootmoeder en de geest van de Apache leeft vandaag nog wanneer we opstaan en dat verdedigen wat rechtsmatig van ons is- onze Apache manier van leven dat niemand, zelfs de blanke man, nooit zal kunnen afnemen.