*Antifascisten betogen tegen komst Le Pen

Door Blokbuster:http://blokbuster.be/nl/?p=8189

Foto's: Liesbeth

15 september 2015

Vanavond waren er 400 aanwezigen op een betoging tegen de meeting van het Vlaams Belang en het Franse Front National in het Vlaams Parlement. De betogers verzamelden aan Madou, vlakbij de plaats waar de meeting met Marine Le Pen doorging. Ze hielden er een alternatieve meeting met verschillende sprekers van de organisaties die de actie steunden.

Het is belangrijk om te mobiliseren tegen extreemrechts en hen geen ruimte te laten. Maar tegelijk is het belangrijk om te discussiëren over een politiek alternatief op het racisme en het asociale programma van extreemrechts.

Op het begin van de betoging stelde Julien Englebert van Actief Linkse Studenten: “Extreemrechts wil ons verdelen door de migranten verantwoordelijk te stellen voor de problemen van onze samenleving. Dit is verdelen om te heersen. We hebben integendeel nood aan solidariteit, aan de verdediging van onze gezamenlijke belangen: werk voor iedereen, betaalbare huisvesting, scholen in onze wijken.”

Geert Cool van Blokbuster stelde: “Extreemrechts beweert in te gaan tegen het establishment, maar alle aandacht gaat naar verdeeldheid waarmee het besparingsbeleid ondersteund wordt. Tegelijk wil extreemrechts onze instrumenten van strijd, zoals de vakbonden, ondermijnen. De rechtse partijen die nu een muur rond de sociale zekerheid willen bouwen, zijn dezelfden die al jarenlang een afbraakbeleid voeren. De sociale zekerheid en alle elementen van sociale bescherming zijn afgedwongen door de arbeidersbeweging die eengemaakt in strijd ging. Dat is ook hoe we de sociale zekerheid zullen beschermen, de vakbondsbetoging van 7 oktober is daar een belangrijke afspraak voor.”