* BURGEMEESTER VAN WHITESBORO, NEW YORK WEERLEGT RACISME

Bron: Daily News

Vertaald NAIS Gazet: www.denaisgazet.be

Whiteboro is een dorp in Oneida Country, New York,US

Het dorp werd gesticht door een blanke kolonist Hugh White, die de eerste permanente nederzetting gebouwd heeft op die plaats.

 

De burgemeester van Whitboro zegt dat hij zich zeer bewust is van de kritiek op de afbeelding op hun dorpszegel, maar voegt eraan toen dat diegenen die kritiek hebben hun geschiedenis niet kennen.

 

Het dorpszegel toont een blanke man die een Native man vastgrijpt.

Toen de burgemeester beweerde dat dit helemaal niet racistisch is verwekte dat publieke verontwaardiging.

“ Ik ben me ervan bewust dat sommigen hierover boos zijn,” zei Patrick O’Connor, burgemeester van het dorp in ‘upstate’ NewYork.

Het controversiële embleem dateert uit de vroege jaren 1900.

“ Wanneer zij naar het zegel gekeken hebben zonder de ware geschiedenis erachter te kennen kan ik wel begrijpen waarom ze zich erover opwinden,” ging hij verder, “diegenen die zich er druk over maken weten niet dat de stichter van de nederzetting niet gevochten maar ‘geworsteld’ heeft met de Oneida Chief.”

“Dat was een historische gebeurtenis die resulteerde in een eindeloos respect van de indianen.

De blanke man werd hun held.”

 

Ondanks zijn uitleg hebben meer dan 300 mensen de online petition getekend om de afbeelding te laten verwijderen.

Zij noemden het aanstootgevend, grof en zonder respect voor Native Amerikanen.

“ Dit is the 21ste eeuw.

Het is niet langer toelaatbaar om zichzelf te omwikkelen met de confederale vlag, of Native Amerikanen als mascottes te gebruiken,” zei de oprichter van de petitie.

“Ik weet dat politiek traag werkt en dat het tijd nodig heeft, maar ik wil dat er een begin gemaakt wordt om het zegel van Whitesboro te vervangen.”

 

Het is niet de eerste keer dat het zegel in opspraak komt.

 

In de jaren 1970 moest het zegel gewijzigd worden nadat het dorp door een Indiaanse groep was aangeklaagd. Toen werden de handen van de blanke kolonist van de nek naar de schouders van de Oneida chief gebracht.

 

In 1990, heeft de toenmalige burgemeester Joseph Malecki een wedstrijd uitgeschreven voor ontwerpers om een nieuwe afbeelding te maken.

 

Margaret Stephenson, woordvoerster van de bestuursraad vertelde dat er geen alternatieven aangeboden werden, en daarom besloot het bestuur het symbool te houden zoals het was.