* Inheemse organisaties eisen opkuis van “Homegrown” radioactieve pollutie crisis

cleanupthemines@gmail.com

www.cleanupthemines.org

 

Protest aan EPA hoofdkwartier in Washington DC

15.000 achtergelaten Uranium mijnen moeten opgekuist worden!

 

“Wij zijn de kanaries van de mijnwerkers”

 

Door Klee Benally

Bron Censored News: http://bsnorrell.blogspot.be/2016/01/indigenous-organizations-demand-clean.html

Vertaald door NAIS: www.denaisgazet.be

Washington DC- Op donderdag 28 januari om 12,30u verzamelden zich vertegenwoordigers van inheemse organisaties van de Southwest, Northern Great Plains, en supporters zich in een “no nukes” protest tegen radioactieve pollutie dat veroorzaakt wordt door 15.000 achtergelaten uranium mijnen (AUMs) die een toxische bedreiging vormen in de VS.

De demonstratie had plaats voor het hoofdkwartier van Environmental Protection Agency (EPA). De demonstranten eisten een onmiddellijke opkuis van deze gevaarlijke sites, de bescherming van inheemse sacrale plaatsen tegen uranium ontginning, en interventie in gemeenschappen waar drinkwater vergiftigd is door radioactieve besmetting.

De groepen beschuldigden de EPA van nalatigheid in het aanpakken van deze zware toxische bedreigingen die de volksgezondheid, landen en waterwegen aantasten.

Charmaine White Face

 

“ Native Amerikaanse volken van Noord Amerika zijn de kanaries van de mijnwerkers voor de Verenigde Staten;die de wereld proberen wakker te schudden voor de gevaren van radioactieve pollutie,” zei Charmaine White Face van de organisatie ‘Defenders van de Black Hills’ van Zuid Dakota.

Zuid Dakota heeft 272 AUMs die waterwegen zoals de Cheyenne Rivier vergiftigen en sacrale sites ontwijden.

Een schatting van 169 AUMs zijn gesitueerd binnen 50 mijlen van Mount Rushmore waar jaarlijks miljoenen toeristen blootstelling aan radioactieve pollutie riskeren.

Inheemse gemeenschappen worden onevenredig getroffen daar 75% van AUMS zich op federaal en tribale gronden bevinden.

Een meerderheid van AUMS zijn gesitueerd in 15 westelijke staten met de potentiële impact op meer dan 50 miljoen mensen.

Harold One Feather

 

Van de 272 AUMs in Zuid Dakota is er slechts één, de Ripley Pass Mine die zich op grond van de US Forest Service bevindt, opgekuist, maar het hele proces werd onvoldoende genoemd en men maakt zich zorgen over het regeneratie budget.

“ Ik vraag me af of, met het resterende bedrag van de $179 miljoen regeneratieovereenkomst, waarvan de USFS zegt dat lokaal getroffen gemeenschappen in staat zullen zijn het overschot te gebruiken voor gemeenschapsprojecten en opleidingen voor vervanging van het gebruik van de grote rivier die in de Missouri rivier vloeit. De rivier is verwoest door deze radioactieve genocide

Buiten het EPA hoofdkwartier scandeerden de activisten, “ Radioactive Pollution Kills!”, “No More Churchrock Spill, No More Fukushima”, en “Clean Nuclear is a deadly lie!” als reactie op het “Schone kerncentrale plan” dat kernenergie promoot.

Een grote banner, waarop “Radioactive Pollution Kills” met de afbeelding van een mijnwerkers- kanarievogel en het radioactieve waarschuwingssymbool werd binnen het hoofdkwartier gedropt.

 

Van 25 tot 28 januari zijn vertegenwoordigers van ‘Clean Up the Mines,’ Defenders of the Black Hills, Dine’ No Nukes, Laguna en Acoma Coalition for e Sage Environment & Multicultural Allikance for a Safe Environment, en Indigenous World Alliance, samengekomen in Washington DC met congresleden, ministerie van binnenlandse zaken, ministerie van Agricultuur en EPA .

De ‘Clean Up The Mines!’ campagne is gericht op de goedkeuring van de ‘Uranium Exploration and Mining Accountablility Act’ (wet op aansprakelijkheid) die ka