VS investeren miljarden dollars in nieuwe atoombommen

Op een herdenking van de atoombomaanvallen op Japan heeft VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon gisteren de grootmachten opnieuw opgeroepen om hun kernwapenarsenaal volledig te vernietigen. Toch blijven grootmachten als de Verenigde Staten vandaag nog miljarden dollars investeren in kernwapens.

Door: IPS- De Wereld Morgen Be: http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2015/08/07/vs-investeren-miljarden-dollars-in-nieuwe-atoombommen

 

Elke kernmacht spendeert nog steeds miljoenen om hun wapenarsenaal te vernieuwen (Foto: National Nuclear Security Administration/CC-BY-ND-2.0)

Ban riep ook op om de herinnering aan de aanvallen op 6 en 9 september 1945 levend te houden. Tijdens en vlak na de aanvallen op de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki kwamen ruim 200.000 mensen om door de allesvernietigende explosies, de schokgolven die erna volgden en de dodelijke straling.

Tot op vandaag zijn 400.000 Japanners bezweken aan de gevolgen van stralingsziektes. Toch houdt deze enorme dodentol de grootmachten niet tegen om te investeren in het hernieuwen van kernwapensystemen.

Investeringen

Vandaag zijn er nog steeds 16.000 kernwapens op deze wereld; 94 procent is in handen van de VS en Rusland, zegt directrice Alice Slater van vredesorganisatie Nuclear Age Peace Foundation.

De vijf staten van het nucleaire non-proliferatieverdrag (VS, Verenigd Koninkrijk, Rusland, Frankrijk, China) blijven vasthouden aan kernwapens als afschrikmiddel en vragen partnerstaten (NAVO, Australië en Zuid-Korea) om kernwapens te huisvesten, zegt ze. "Hierdoor blijven niet-verdragsstaten zoals India, Pakistan en Israël eveneens vasthouden aan kernwapens."

"De rest van de wereld is ontzet, niet alleen omdat de verdragsstaten hun kernwapens niet willen ontmantelen maar ook omdat ze investeren in nieuwe wapensystemen", zegt Slater.

Zo hebben de Verenigde Staten vorige maand in Nevada proeven uitgevoerd met de B-61-12, een nieuwe versie van de huidige B-61-kernbommen die de VS ook hebben gehuisvest in partnerstaten als België en Nederland.

"De Amerikaanse overheid kondigde onlangs aan dat ze de komende 30 jaar duizend miljard dollar willen investeren in twee nieuwe wapenfabrieken en bomsystemen", aldus Slater.

Protest

Deze miljarden dollars zullen ook worden geïnvesteerd in kernwapenlaboratoria zoals het Lawrence Livermore Lab, in het noorden van de staat Californië, waar bijna alle Amerikaanse kernwapens worden ontwikkeld. Dit laboratorium is volgens vredesorganisatie Western States Legal Foundation (WSLF) momenteel bezig met het ontwikkelen van een nieuwe kernkop die ook op langeafstandsraketten kan gemonteerd worden.

Naar aanleiding van de herdenking van de atoombomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki protesteerden het WSLF en andere vredesorganisaties gisteren bij het Livermore Lab. "We verwelkomen het nucleair akkoord dat Iran heeft ondertekend met de Verenigde Staten en eisen dat de Amerikaanse overheid het proces van nucleaire ontwapening begint", riepen de vredesorganisaties op tijdens de manifestatie.

Hoop

Directrice Slater van het Nuclear Age Peace Foundation hoopt dat de bevolking van kernmachten en hun partnerlanden de overheden onder druk zet om hun kernwapenarsenaal af te bouwen en te vernietigen. De afgelopen twee jaar, na drie conferenties in Noorwegen, Mexico en Oostenrijk, hebben meer dan 100 landen alvast hun steun gegeven aan de Humanitaire Eed die de Oostenrijkse regering heeft opgesteld om kernwapens volledig te verbieden en te vernietigen.

"Er zijn vandaag 113 landen die willen praten over een verbod op kernwapens, net zoals ze eerder al dodelijke chemische en biologische wapens hebben verboden", zegt ze. "Het is al lang tijd om de kernbommen af te voeren, laten we beginnen met de gesprekken", roept Slater op.

IPS