Gewelddadige neonazi’s dreigen met chaos in Molenbeek

Door Blokbuster: http://blokbuster.be/nl/?p=8480

30 maart 2019

Zaterdag dreigen gewelddadige neonazi’s met chaos in Molenbeek. “Génération Identitaire”, een Franse groep, dreigt met een verboden mars waarvoor in verschillende Europese landen gemobiliseerd wordt. Na de gebeurtenissen van afgelopen zondag aan de Beurs is het duidelijk dat dit niet mag onderschat worden. Een tegenactie is gepland en van groot belang. Afspraak zaterdag om 13u aan de Beurs.

Minimaliseren van fascisme

Na de gebeurtenissen aan de Beurs afgelopen zondag was er iets opmerkelijk aan de hand in de Nederlandstalige media. Er werd plots wel heel veel begrip aan de dag gelegd voor de hooligans. Een getuigenis van ene ‘Rudy S’ werd in gevestigde media overgenomen, terwijl het duidelijk een gefrabiceerde poging tot rechtvaardiging van het hooligan-geweld was. Eerst was Rudy S een “linkse” aanwezige op de wake, nadien plots een politie-agent. En dit terwijl het een extreemrechtse hooligan was. De media die dit bericht overnamen, laten hun kolommen blijkbaar volschrijven door een hedendaagse Goebbels?

Natuurlijk waren er meningsverschillen onder de hooligans, dat merkten wij aan de Beurs ook op. Maar het waren de methoden van enkele fascisten en neonazi’s die dominant waren. Dit was enkel mogelijk door de bereidwillige medewerking van de politie, zowel in Vilvoorde als in Brussel. Die hooligans die stellen dat de neonazi’s een kleine minderheid waren, krijgen zaterdag een kans om dit te bewijzen. Zullen ze mee opstappen in een actie die openlijk georganiseerd is door neonazi’s of niet?

Helemaal gek wordt het als een krant als ‘De Standaard’ de geplande verboden neonazi-mars van zaterdag beschrijft als een betoging van “radicalen” en nog als “het Greenpeace van extreemrechts.” Hoe kan je dit anders lezen dan een minimaliseren van een gewelddadige groep neonazi’s? Laat er ons ook eens een manke vergelijking tegenaan gooien om onze verbijstering over de titel “het Greenpeace van extreemrechts” meteen voor iedereen, de reactionaire ijzeren tante Mia Doornaert incluis, duidelijk te maken: “De Standaard, de SS-gazet van het huidige Vlaams medialandschap.” Critici zullen opmerken dat vergelijkingen met het nazi-tijdperk goedkoop zijn, maar waarom worden dan diegenen die effectief heimwee naar de nazi’s hebben met een campagne als Greenpeace vergeleken?

Het minimaliseren van extreemrechts is overigens opmerkelijk. Toen enkele provocateurs de grote vakbondsbetoging van oktober 2014 verstoorden met rellen, werd dit door de media helemaal anders behandeld. Hoeveel maten en gewichten zijn er eigenlijk in de berichtgeving?

Gewelddadige neonazi’s

Génération Identitaire is geen onschuldige groep ‘radicalen’ die een actie à la Greenpeace plannen. Het doel is om een gewelddadige mars in Molenbeek te houden en daar chaos uit te lokken.

De groep komt voort uit het vroegere Unité Radicale, een organisatie die in 2002 verboden en ontbonden werd. Twee leiders van Unité Radicale, Fabrice Robert en Guillaume Luyt, kwamen daarna met een opvolger in de vorm van “Les identitaires” van waaruit in 2003 het “Bloc Identitaire” ontstond, de moederorganisatie van jongerengroep “Génération Identitaire.” Unité Radicale werd verboden nadat een lid van de groep, Maxime Brunerie, een mislukte terreuraanslag pleegde. Hij probeerde de toenmalige Franse president Chirac te vermoorden tijdens het défilé van 14 juli.

Het “Bloc Identitaire” beweert naar eigen zeggen Fransen en Europeanen die “fier zijn over hun wortels” te organiseren om het verzet te organiseren tegen “massale etnische vermenging.” Verschillende leidinggevende figuren van het “Bloc Identitaire” werden al veroordeeld wegens racisme. Er worden goede banden onderhouden met de Franstalige neonazi’s van Nation. Maar in 2007 aarzelde ook het Vlaams Belang niet om een officiële afvaardiging te sturen naar een conferentie van “Bloc Identitaire” in de Bourgognestreek.

Vandaar wellicht dat Dewinter nu positief spreekt over Génération Identitaire. In De Standaard stelde hij dat hun acties “telkens goed voorbereid en vrij spectaculair” zijn. En nog: “Er gaan vaak maanden werk aan vooraf, wat me charmeert –ik noem ze daarom wel eens het Greenpeace onder de radicalen.” De journalist van de krant had meteen zijn titel beet. Zonder aanhalingstekens, zonder verwijzing naar de man die deze uitspraak deed. Neen, als titel van De Standaard zelf. Ook opmerkelijk: voor de buitenlandse neonazi’s bergt extreemrechts bij ons de slogan ‘Grenzen toe’ graag op.

Over welk soort acties spreken we? Eén voorbeeld: eerder deze maand trok Génération Identitaire met een 80-tal militanten naar Calais om vluchtelingen fysiek aan te vallen. Ze trokken met spandoeken naar de stad en staken er banden in brand. Het doel was om een vluchtelingenkamp in de buurt van Calais “op te kuisen.” Drie militanten van Génération Identitaire werden veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie maanden naar aanleiding van deze provocatie.

Antifascistisch protest belangrijk

Als extreemrechts met deze provocatie wegkomt en effectief in Molenbeek chaos kan organiseren, dan staan de Belgische fans van deze methoden al klaar om het elders te herhalen. Kopstukken van Pegida Vlaanderen spraken al vol bewondering over de hooligans van afgelopen zondag. Meer nog, Rob Verreycken en Bert Deckers van Pegida Vlaanderen én “Vlaanderen Identitair” kijken maar al te graag naar het voorbeeld van “Génération Identitaire” en halen de banden aan met de Franstalige neonazi’s van Nation.

Protest is belangrijk. Er is een gezamenlijke oproep van tal van organisaties om zaterdag aan de Beurs in Brussel samen te komen om 13u. Blokbuster en Actief Linkse Studenten hebben deze oproep ook ondertekend en roepen op tot deelname. We willen ook in Antwerpen op 23 april, bij de volgende mobilisatie van Pegida in ons land, protesteren. Liefst met een initiatief zoals ‘Gastvrij Antwerpen’ met een solidariteitsmars naar het voorbeeld van wat eerder in Gent, Zeebrugge en Leuven gebeurde.

Kom zaterdag naar Brussel om duidelijk te maken dat gewelddadige fascisten niet welkom zijn en dat we niet toelaten dat ze chaos komen zaaien in onze wijken. Afspraak om 13u aan de Beurs.

_________________________________________________________________

Nota: Ondertussen hebben we vernomen dat hen geen toelating zal gegeven worden om in Molenbeek te betogen!