Van Overmeire: andere partij, zelfde opvattingen?

Door Blokbuster: http://blokbuster.be/nl/?p=8283

Opmerkelijk: voor een portret in de krant besloot N-VA-schepen Karim Van Overmeire uit Aalst om zijn NSV-pet en bijhorend liederenboek mee te brengen. De voormalige Vlaams Blokker van het eerste uur stapte in 2010 over naar N-VA. Dat Van Overmeire mede-auteur was van het racistische 70-puntenprogramma was voor N-VA geen bezwaar. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 schopte Van Overmeire het zelfs tot schepen.

Sindsdien kwam Aalst meermaals in het nieuws met opmerkelijke voorstellen. Zo kwam er een schepen van Vlaamse Zaken, een bevoegdheid die Van Overmeire voor zijn rekening neemt. Die schepen moet toezien op het Vlaamse karakter van de stad. Dat gebeurt onder meer door te waarschuwen voor de aanwezigheid van vreemdelingen, zo waarschuwde Van Overmeire recent dat er 120 Syriërs in Aalst wonen. De komst van vluchtelingen zet volgens Van Overmeire “druk op onze stad.” Spandoeken aan gevels op de Grote Markt mogen niet meer, Vlaamse leeuwenvlaggen daarentegen wel. Als schepen van vreemdelingenzaken was Van Overmeire er snel bij om in Aalst een terugkeerloket voor vluchtelingen te vestigen.

Dat Van Overmeire met zijn verleden schepen van vreemdelingenzaken kon worden, is opmerkelijk. Zijn partijkaart is dan wel gewijzigd, veel van zijn ideeën blijken nog steeds dezelfde te zijn. Was het om dit in de verf te zetten dat de Aalsterse N-VA-voorman besloot om zijn NSV-pet boven te halen voor een foto in de krant? NSV is de officieuze studentenclub van het Vlaams Belang. Van Overmeire ontkent directe banden tussen NSV en Vlaams Belang, maar dat de NSV de kweekvijver is waar onder meer Dewinter, Van Grieken, Vanhecke, Bruno Valkeniers, … uitkomen, is een indicatie van het soort vereniging NSV is.

Om het geheel van de foto af te werken, had Van Overmeire nog een zangboekje bij opgesmukt met een sticker van ‘Dietsland’ en het Tyr-runenteken dat doorgaans door de neofascistische ‘actiegroep’ Voorpost wordt gebruikt.

N-VA lijkt alvast geen probleem te hebben met een schepen en lokaal kopstuk van de partij die eerder als auteur van een racistisch programma bekend stond en nu nog altijd trots blijkt te zijn op dat verleden.