TORI CRESS: “Bedoelt u, waarom ik nog steeds moet betogen?”

Censored News: http://bsnorrell.blogspot.be/2017/01/tori-cress-dont-you-mean-why-i-still.html

Vertaald door NAIS: www.denaisgazet.be

Door Tori Cress, Negonzit Kwe, Anishinaabe Nation

 

Tijdens mijn deelname verleden zaterdag aan de Women’s March on Washington: Toronto werd mij verschillende keren gevraagd “Waarom stap jij mee op?” Mijn antwoord was iedere keer hetzelfde, “First Nation vrouwen in het zogenaamde Canada hebben niet dezelfde vertegenwoordiging, rechten en vrijheden waar Canadese vrouwen ten overvloede recht op hebben.”

 Ik ben naar daar gegaan om mijn mede betogers te vertellen over de racistische en patriarchale Indian Act policies die de inheemse gemeenschappen in hun maag gesplitst gekregen hadden; beleidsmaatregelen die nu gebruikt worden om de Eerste Volkeren van Canada te overheersen.

Ik was erbij om mijn verhaal van onrechtvaardigheid en ongelijkheid te delen met iedereen.

Ik was erbij om deze informatie te delen op flyers die ik geschreven en geprint had, en die mijn ervaringen met het corrupte politieke beleid dat mij mogelijk uit het traditionele territorium van mijn voorouders zal verjagen, vertellen.

Ik was erbij om anderen te laten weten dat ik in principe een vluchteling kan worden dankzij deze archaïsche Canadese wetten, die nooit gemaakt werden om inheemse volken in dit land, dat we nu delen te helpen.

Wat hier gebeurd is echt, in “real time”, doorheen heel het land.

 

Het eerste wat mij trof toen ik op weg was naar de voorkant van Queen’s Park was het kleine aantal Toronto politieagenten ter plaatse, vergeleken met hun zware aanwezigheid die ik gewend was te zien bij de rallies die POC organiseert in Toronto.

Het tweede dat me opviel was het enorme aantal mensen dat hier samengestroomd was.

Het overweldigde me meteen en ik ga er niet voor liegen ik werd enkele minuten door ontroering overmand zodat ik moest stoppen om even op mijn positieven te komen.

Ik was niet zeker hoe ik mijn inheemse zusters en broeders in deze kolossale menigte zou kunnen vinden, maar ik ging de richting uit naar het begin van de mars waar ik wist dat het inheemse blok te vinden was en ik zou vlug hun drums horen.