Gwich’in komen op voor Kariboe en Antarctica in Las Vegas

Gwich’in ontvingen een warm welkom in Las Vegas tijdens hun zuidwest- tour ter bescherming van Antarctica.

Foto door Bernadette Demientieff, Gwich’in

Inheemsen van Alaska vragen inwoners van Nevada hen te helpen hun thuisland te beschermen.

 

Door Gwich’in Southwest Tour

Censored News: http://bsnorrell.blogspot.be/2017/05/gwichin-speak-in-defense-of-caribou-and.html

22 mei 2017

NAIS Gazet: www.denaisgazet.be

 

28 mei 2017

Reno, Nevada—Een groep Alaska Natives was deze week in Nevada.

Zij willen het verzet aanwakkeren tegen een wet die olie en gasboringen toelaat in hun thuisland-- waaronder ook delen van het Arctic National Wildlife Refuge .

Twee vrouwen van de Gwich’in Tribe hebben op zondag in Las Vegas, en op dinsdag in Reno, gesproken tijdens de screening van een korte film over hun strijd ter bescherming van hun voorouderlijke gronden en de kariboe kudde, die levensnoodzakelijk voor hen was.

 

Bernadette Demientieff, uitvoerend directeur van de Gwich’in stuurgroep legde uit dat de kudde een centraal deel uitmaakt van hun erfgoed en waarom haar stam zich al decades lang vastberaden opgesteld heeft tegen ontwikkelingen.

 

“Net zoals de Native Amerikanen met de bizons, hebben wij die spirituele en culturele connectie met de Porcupine kariboe kudde,” zei Demientieff.

”De Gwich’in Nation migreerde meer dan 20.000 jaar lang samen met de kariboe. Wat de kariboe overkomt, overkomt de Gwich’in.”

 

Medestanders van de stam willen olie en gasboringen blokkeren door ruim 6.000 vierkante kilometers van het ‘Arctic National Wildlife Refuge’ te geven aan de bescherming van de wilde natuur. Zij hebben ‘House Resolution 1889, the Udall- Eisenhouwer Arctic Wilderness Act’ ingevoerd.

Maar Lisa Murkowski, Senator voor Alaska heeft de ‘Senate Bill 49’ gepromoot om boringen op ruim 8 vierkante kilometer van de refuge toe te laten.

Fawn Douglas, een lid van de Las Vegas Paiute Tribe zei dat de strijd van de Gwich’in stam te vergelijken is met de strijd die de inwoners van Nevada moeten leveren om Gold Butte te beschermen.

“Zij proberen hun thuislanden te beschermen tegen iedere ontwikkeling en wij doen dat hier tegen Gold Butte,” zei Douglas.” “ Zij leveren hetzelfde gevecht, de zelfde strijd.”

 

De Gwich’in Tribe zei dat de migratie van de kariboe kudde en kalvings gebieden verstoord zullen worden indien Congres de boringen in het Antarctica National Wildlife Refuge toestaat. Zij hopen erop dat de mensen in Nevada hun vertegenwoordigers zullen aanschrijven om het gebied te beschermen.