ANTI-JOODSE ZELFKLEVER VAN AMSTERDAM NAAR ANTWERPEN

Door Anti-Fascistisch Front/Verzet: http://aff.skynetblogs.be/archive/2016/04/26/anti-joodse-zelfklever-van-amsterdam-naar-antwerpen.html

 

 

 

Zaterdag 12 maart werd in Amsterdam door de Nederlandse Volks-Unie (NVU) een manifestatie gehouden. Er werd bijeengekomen midden in de oude Amsterdamse Jodenbuurt. De politie had verwittigd dat bepaalde uitingen niet konden, maar twee aanwezigen konden het toch niet laten een Hitlergroet te brengen. Andere verboden werden omzeild. Zo werd een nazistisch symbool overplakt met een zelfklever waarop een verbodsteken voor haakneuzen, waarmee Joden bedoeld worden (foto).

Heel wat Amsterdammers en andere antifascisten waren verontwaardigd dat de NVU geleid door de in Nederland als “neonazistisch politicus” omschreven Constant Kusters uitgerekend in de vroegere Amsterdamse Jodenbuurt mocht bijeenkomen. Bij dat soort demonstraties wordt door de politie wel een verbod op het tonen van swastika’s en andere nationaalsocialistische symbolen uitgevaardigd. De twee mannen die een haakneuzen-zelfklever op hun jas droegen (zie de link naar een foto vermeld in onze inleiding hierboven) werden aangehouden.

Volgens de pers werd er uiteindelijk met veertig mensen gedemonstreerd, volgens Constant Kusters met zestig mensen. Er waren twee Belgische gast(s)prekers: Christian Berteryan namens de Autonome Nationalisten Vlaanderen en Axel Nokin namens de Nationalistes Autonomes Wallonie.

Een Nederlander, de voorbije dagen in Antwerpen, zag tot zijn ontzetting de haakneuzen-zelfklever ook in Antwerpen hangen en stuurde ons er een foto van (foto 1). De zelfklever komt oorspronkelijk uit voetbalkringen en verwijst naar 'neuzen', een Nederlands scheldwoord voor Joden. 'Joden' is dan weer een bijnaam voor Ajax-supporters. De zelfklever is, zoals hierboven uitgelegd, recent ook opgedoken in extreemrechtse kringen en verwijst daar direct naar Joden, niet naar Ajax-supporters.

Ofwel is de zelfklever meegebracht door Nederlanders die deelnamen aan de Pegida-betoging zaterdag 23 april (zoals gemeld waren er onder de deelnemers ook neonazi’s) ofwel zijn ze meegebracht door Autonome Nationalisten. De Autonome Nationalisten Christian Berteryan, Kenzo Van den Bosch en Lieven Vanleuven waren zowel in Amsterdam als in Antwerpen (foto: v.l.n.r. Axel Nokin, Christian Berteryan, Kenzo Van den Bosch en Lieven Vanleuven in Amsterdam).

In ieder geval: vanuit het extreemrechtse Pegida-volkje werd een opkuisactie gehouden om bepaalde zelfklevers uit Antwerpen te verwijderen. Het resultaat ervan is te zien in café De Leeuw van Vlaanderen (foto 2). Alleen zelfklevers tégen fascisme, zelfklevers tégen Pegida en zelfklevers mét een warm 'welkom' voor vluchtelingen, werden verwijderd. De haakneuzen-zelfklever is er niet bij. Die bleef hangen. Tot de Nederlandse fotograaf langskwam en de zelfklever verwijderde.