Extreemrechts bespaart niet op hypocrisie

Door Blokbuster: http://blokbuster.be/nl/?p=8206

 

 

Het VB steunt al jarenlang het besparingsbeleid dat de eigen mensen treft. Nu doet het op hypocriete wijze alsof de gevolgen van dit besparingsbeleid de schuld van vluchtelingen is…

Het Vlaams Belang haalt hernieuwd zelfvertrouwen uit de vluchtelingencrisis. Met een rechts opbod door onder meer N-VA rond dit thema, moet extreemrechts zelf amper iets doen om de vruchten te plukken. Toch verspreidt de partij een folder onder de titel “Bespaar op asiel, niet op eigen mensen.” Daarin wordt alvast niet bespaard op hypocrisie.

Extreemrechts stelt het voor alsof het asociale besparingsbeleid vandaag het resultaat is van de komst van vluchtelingen. Plots spreekt het Vlaams Belang zich uit tegen de verhoging van de pensioenleeftijd, de indexsprong, de verhoging van de waterfactuur, het duurder worden van kinderopvang of nog van ouderenzorg. “Het asielprobleem barst uit zijn voegen. De factuur voor de belastingbetaler evenzeer”, schrijft de partij in zijn folder.

Dit is wel bijzonder hypocriet. Niet alleen omdat de genomen besparingsmaatregelen dateren van voor de huidige vluchtelingencrisis, maar ook omdat het Vlaams Belang zelf niet bepaald bekend staat voor verzet tegen de besparingen. “In tijden van economische stagnatie moet de tering naar de nering gezet worden en daar hebben we alle begrip voor,” stelde VB-voorzitter Van Grieken eerder deze maand. Het wel erg neoliberale partijprogramma van 2005 werd dan wel opgekuist, maar het VB blijft het besparingsbeleid steunen. Bovendien spreekt het VB zich steevast uit tegen het vakbondsverzet tegen de besparingen. Enkele frappante voorbeelden.

Index

Het VB stelt terecht dat de indexsprong de gewone werkende veel kost. Vroeger was het VB tegenstander van de index. In 2006 schreef het VB nog: “Het loonoverleg 2006 is cruciaal voor de Belgische competitiviteit. Om de buurlanden te evenaren zijn radicale maa