Inheems dorp Tyonek scoort overwinning over vervuilende kolen

Foto: Tyonek jongeren in het cultuurkamp van Big Lake.

Censored News: http://bsnorrell.blogspot.be/2017/04/native-village-of-tyonek-scores-victory.html

Vertaald door NAIS: www.denaisgazet.be

 

15 april 2017

 

   (4 april 2017) Gisteren heeft het inheemse dorp van Tyonek een machtige overwinning behaald in zijn strijd tegen een geplande open pit kolenmijn - (25,000 acre = 10117.14 hectaren)- dat hun thuisland, cultuur en manier van leven bedreigt.

   Op 30 maart 2017 heeft PacRim Coal, LP in een brief aan het ‘US Army Corps of Engineers ‘ zijn beslissing aangekondigd “dat het zijn pogingen om het verkrijgen van vergunningen voor het Chuitna Coal Project zal opschorten.”

Bijna veertig jaar heeft NVT (Native Village Tyonek) gevochten tegen de voorgestelde kolenmijn in het Ch’u’itnu (Chuitna of Chuit rivier) stroomgebied.

“Onze zalm, onze levenswijze en ons land zijn veilig,” zegt Arthur Standifer, tribale voorzitter van de Native Village van Tyonek. “Het is onze vis, ons wild en ons land waar wij zorg voor dragen.”

   Het Native American Rights Fund (NARF) viert samen met het inheemse dorp Tyonek, deze machtige overwinning.

"Toch weten we dat dit slechts één strijd is en dat we waakzaam moeten blijven voor andere ontwikkelingsplannen die een bedreiging en verwoesting kunnen betekenen voor de levenswijze in Native gemeenschappen doorheen Alaska en doorheen de Verenigde Staten."

    NARF advocaat Heather Kendall-Miller zei: “NARF brengt hulde aan het doorzettingsvermogen van de ‘Native Village of Tyonek’ met zijn strijd tegen de kolenmijnontwikkeling dat het habitat van de zalm zou vernielen.” “Tribaal leiderschap heeft de weegschaal doen overhellen in het voordeel van het behouden van gezonde duurzame natuurlijke bronnen

   Het inheemse dorp van Tyonek ligt op zeven mijl van de voorgestelde project site, veertig mijl over de Cook’s baai van Anchorage, Alaska, naast de monding van de Ch'u'itnu.

Sinds mensheugenis hebben de Tubughna (inwoners van het inheemse dorp van Tyonek) het Ch’u’itnu stroomgebied en het landschap van de zuidelijke uitlopers van de heuvels van de Alaksa Range gewoond.

Voor ontelbare generaties was dit landschap de katalysator voor hun bestaan en gebiedsgebonden culturele en spirituele identiteit.

Tot op vandaag zijn de levenswijzen, culturele praktijken en identificatiemiddelen praktisch onveranderd gebleven.

De 180 inwoners van het inheemse dorp van Tyonek blijven hun bestaansmiddelen oogsten uit de visbestanden in het Ch’u’itnu stroomgebied en blijven de ceremonieën en praktijken van hun cultuur en spiritualiteit beoefenen in de natuur.

Hun levenswijze en identiteit werden echter bedreigd door de geplande mijn. De kolenmijn zou afgegraven worden door de Ch’u’itnu en zijn zijrivieren, daarbij de paaigronden van gezonde zalm vernietigen en het culturele, spirituele en ecologische karakter van het landschap onomkeerbaar verwoesten.

Dat stopt nu, vandaag!