* Bewijsstukken in de Ayotzinapa verdwijningen verloren

 

Door: Frontera NorteSur

Censored News:http://bsnorrell.blogspot.be/2015/08/ayotzinapa-evidence-goes-missing.html

Vertaald door NAIS (with permission from Benda Norrell): www.denaisgazet.be

Frontera NorteSur heeft nog een paar verhalen voor zij moeten stoppen met publiceren.

Vandaag brengen zij het feit dat cruciale bewijsstukken in de massaverdwijningen van de Ayotzinapa studenten in Mexico verloren, verduisterd of vernietigd werden.

18 augustus 2015

 

Zoals met de moorden en verdwijningen van de vrouwen van Ciudad Juarez, zijn nu ook bewijsstukken van de bloederige politieaanvallen op de Mexicaanse studenten verloren, vernield of achtergehouden voor de families.

 

Die openbaringen werden gemaakt door de ‘Interdisciplinay Group of Independent Experts’ (GIEI).

Die groep onderzocht de moorden van zes mensen en de massale kidnappings van 43 studenten van het ‘Ayotzinapa rural Teachers college’ in Iguala, Guerrero; gepleegd door de lokale politie en vermoedelijk gewapende gangsters van de drug cartels op 26 en 27 september 2014.

 

Tijdens een persconferentie in Mexico City over het verloop van het onderzoek onthulde het GIEI dat kledingstukken, die gevonden werden op de bussen die de studenten vervoerden, aangeslagen werden door het ‘Office of the Federal Attorney General (PGR)’ en niet vrijgegeven worden aan de familie en hun advocaten.

 

“Er staat ook niets van vermeld in de verslagen,” verklaarde de GIEI.

“De groep is van mening dat dit een zwaar feit is tegen het belang van het onderzoek en pijnlijk voor de familie.”

 

De GIEI werd opgericht door de ‘Inter-American Commissio on Human Rights,’ Washington DC, om een onafhankelijk onderzoek in de Ayotzinapa gruwel te garanderen.

Zij zeggen ook dat het videomateriaal waarop de aanhoudingen van de studenten werd vastgelegd waarschijnlijk vernietigd is.

 

“ Volgens de getuigenissen die GIEI verzamelde moeten er videofilms bestaan en werden ze naar de voorzitter van het (legal) tribunaal gezonden. Maar hoe dan ook, het lijkt erop dat het videomateriaal vernietigd is. Wanneer dit bevestigd wordt zijn de video’s onherroepelijk verloren voor het onderzoek. Dit moet onmiddellijk onderzocht worden door de PGR.”

 

De GIEI groep bestaat uit prominente internationale juridische, forensische en mensenrechten specialisten, waaronder ook de procureur van Guatemala Claudia Paz y Paz. Het mandaat van de GIEI vervalt begin september, maar voorstellen worden ingediend om de groep langer te laten functioneren.

 

De GIEIE gaf ook kritiek op de Mexicaanse federale regering die hen niet toestond om de Mexicaanse soldaten, die tijdens de gewelddadige gebeurtenissen in de Nacht van Iguala aanwezig waren te verhoren.

De Pena Nieto administratie had aangeboden om geschreven vragen door te sturen naar de soldaten, maar de GIEI heeft dit geweigerd op grond dat dit geen ernstig verhoor zou zijn.

 

Felipe de la Cruz, woordvoerder voor de Ayotzinapa verwanten, reageerde op de GIEI bevindingen met te zeggen dat dit nog meer “twijfels en wantrouwen schept”