* Bewijsstukken in de Ayotzinapa verdwijningen verloren

 

Door: Frontera NorteSur

Censored News:http://bsnorrell.blogspot.be/2015/08/ayotzinapa-evidence-goes-missing.html

Vertaald door NAIS (with permission from Benda Norrell): www.denaisgazet.be

Frontera NorteSur heeft nog een paar verhalen voor zij moeten stoppen met publiceren.

Vandaag brengen zij het feit dat cruciale bewijsstukken in de massaverdwijningen van de Ayotzinapa studenten in Mexico verloren, verduisterd of vernietigd werden.

18 augustus 2015

 

Zoals met de moorden en verdwijningen van de vrouwen van Ciudad Juarez, zijn nu ook bewijsstukken van de bloederige politieaanvallen op de Mexicaanse studenten verloren, vernield of achtergehouden voor de families.

 

Die openbaringen werden gemaakt door de ‘Interdisciplinay Group of Independent Experts’ (GIEI).

Die groep onderzocht de moorden van zes mensen en de massale kidnappings van 43 studenten van het ‘Ayotzinapa rural Teachers college’ in Iguala, Guerrero; gepleegd door de lokale politie en vermoedelijk gewapende gangsters van de drug cartels op 26 en 27 september 2014.

 

Tijdens een persconferentie in Mexico City over het verloop van het onderzoek onthulde het GIEI dat kledingstukken, die gevonden werden op de bussen die de studenten vervoerden, aangeslagen werden door het ‘Office of the Federal Attorney General (PGR)’ en niet vrijgegeven worden aan de familie en hun advocaten.

 

“Er staat ook niets van vermeld in de verslagen,” verklaarde de GIEI.

“De groep is van mening dat dit een zwaar feit is tegen het belang van het onderzoek en pijnlijk voor de familie.”

 

De GIEI werd opgericht door de ‘Inter-American Commissio on Human Rights,’ Washington DC, om een onafhankelijk onderzoek in de Ayotzinapa gruwel te garanderen.

Zij zeggen ook dat het videomateriaal waarop de aanhoudingen van de studenten werd vastgelegd waarschijnlijk vernietigd is.

 

“ Volgens de getuigenissen die GIEI verzamelde moeten er videofilms bestaan en werden ze naar de voorzitter van het (legal) tribunaal gezonden. Maar hoe dan ook, het lijkt erop dat het videomateriaal vernietigd is. Wanneer dit bevestigd wordt zijn de video’s onherroepelijk verloren voor het onderzoek. Dit moet onmiddellijk onderzocht worden door de PGR.”

 

De GIEI groep bestaat uit prominente internationale juridische, forensische en mensenrechten specialisten, waaronder ook de procureur van Guatemala Claudia Paz y Paz. Het mandaat van de GIEI vervalt begin september, maar voorstellen worden ingediend om de groep langer te laten functioneren.

 

De GIEIE gaf ook kritiek op de Mexicaanse federale regering die hen niet toestond om de Mexicaanse soldaten, die tijdens de gewelddadige gebeurtenissen in de Nacht van Iguala aanwezig waren te verhoren.

De Pena Nieto administratie had aangeboden om geschreven vragen door te sturen naar de soldaten, maar de GIEI heeft dit geweigerd op grond dat dit geen ernstig verhoor zou zijn.

 

Felipe de la Cruz, woordvoerder voor de Ayotzinapa verwanten, reageerde op de GIEI bevindingen met te zeggen dat dit nog meer “twijfels en wantrouwen schept” over de officiële versie van het Iguala geweld tegen de studenten, die vasthouden dat al de 43 studenten, direct na hun aanhouding, vermoord en tot as verbrand werden.

“ Met dat wat we hebben kunnen we niet bewijzen dat de studenten nog in leven zijn, en we hebben geen enkel bewijs over hun lot...,” zei GEIE lid Carlos Beristain, een Spaanse dokter.

 

Felipe de la Cruz stond erop dat mogelijke deelname aan de aanval op de studenten van de leden van het 27ste bataljon die gestationeerd waren in Iguala onderzocht moet worden.

 

Hoe dan ook, gesprekken tussen de Pena Nieto regering, ouders van de studenten en de GIEIE zijn onderweg om onafhankelijke deskundigen zoals het Argentijnse Forensisch Antropologisch team erbij te betrekken; om een tweede autopsie op de vermoorde student Julio Cesar Mondragon Fuentes uit te voeren en om de kleding van de studenten te onderzoeken die in de bussen gevonden werden.

 

Volgens de la Cruz heeft de Mexicaanse Federale regering vorige week, tijdens een vergadering met Miguel Angel Osorio Chon,de Mexicaanse minister van Binnenlandse zaken, en de Ayotzinapa ouders plechtig beloofd om het onderzoek naar de studenten te verdubbelen.

 

Ondertussen willen de Ayotzinapa verwanten en hun supporters hun beweging voor gerechtigheid nieuw leven inblazen door grote protesten op 26 augustus en 26 september, de eerste verjaardag van de aanval op de studenten.

Bij het begin van het nieuwe schooljaar op 24 september zullen leerkrachten een 48- uren staking uitroepen.

Protesten van leerkrachten die reeds aan gang zijn in de staat van Oxaca werden reeds door staat en federale regeringen beantwoord met het inzetten van duizenden politie en soldaten.

 

Sources: El Sur, August 18, 2015. Article by Lourdes Chavez. La Jornada (Guerrero edition), August 18, 2015.  Articles by Sergio Ocampo and Luciano Tapia. Proceso/Apro, August 17, 2015. Articles by Gloria Leticia Diaz and Ezequiel Flores Contreras. La Jornada, August 15, 16 and 18, 2015.  Articles by Jorge A. Perez and other correspondents, Jose Antonio Roman and Luis Hernandez Navarro.

 

Frontera NorteSur: on-line, U.S.-Mexico border news

Center for Latin American and Border Studies

New Mexico State University

Las Cruces, New Mexico

 

 

Commentaar van Censored News

Brenda Norrell:

Dit is een van de laatste zwanenzangen van Fronte NorteSur.

Deze publicaties van aan de grens zijn hun subsidies kwijt.

Dit gebeurde ongeveer op dezelfde tijd dat de aanvallen op Censored News begonnen.

Eerst was er het ‘takedown’ bevel van Google Blogger, het artikel over de Anonymous activist die vermoord werd door de Canadese politie tijdens het verdedigen van de Treaty 8 Rights tegen Site C dam in BC.

Dan kwam er de dreiging van een rechtszaak vanwege Peter Philips, Project Censored aan Sonoma Univ, Calif., die denkt dat de woorden ‘censored’ en ‘news’ zijn eigendom zijn.

Zoals u ziet, het verlies van subsidies, bedreigingen en intimidatie maken allemaal deel uit van censuur, controle en manipulatie door hen die denken dat ze de macht hebben!