Enorme afkeer van Trump: acties in ons land

 

Door Blokbuster : http://blokbuster.be/?p=10474

21 januari 2017

 

Vrijdagavond waren er in ons land verschillende acties tegen Trump en het rechtse beleid waar hij voor staat. Wij namen daar actief aan deel en organiseerden lokale protestacties tegen Trump, maar ook tegen het systeem. We namen deel aan ‘Lights for Rights’ in Brussel en hielden zelf acties in Leuven, Antwerpen, Gent, Bergen en Luik.

Antwerpen

Op de Groenplaatsverzamelden een 30-tal mensen om te protesteren tegen Trump en tegen rechtse populisten in het algemeen, ook die op het Schoon Verdiep (burgemeester De Wever).

Deze actie was voor ons ook belangrijk als aanzet van de campagne naar een Antwerpse betoging tegen besparingen, arrogant neoliberalisme en racistische haat op 16 maart. Op dat ogenblik is er ook een extreemrechtse haatmars in de stad en dit willen we niet zomaar laten passeren. Het rechtse bestuur en extreemrechts leggen de verantwoordelijkheid voor al wat fout loopt bij zondebokken: vluchtelingen, vakbondsmilitanten, Walen, socialisten, sociaal werkers, Berbers, … Wij brengen de zondebokken bijeen in een protest tegen de echte verantwoordelijken voor de crisis: de superrijken en hun politieke marionetten die hun macht consolideren met racisme, seksisme, …

We kregen op de Groenplaats heel veel steun van omstaanders. Scholieren passeerden om hun contactgegevens mee te geven om de betoging van 16 maart te ondersteunen. Bij het campagne voeren aan de scholen merkten we al dat er veel discussie is over hoe we kunnen ingaan tegen Trump en tegen racisme. Maar ook oudere voorbijgangers en migranten bleven staan om mee te discussiëren en slogans te roepen.