* VROUWEN DIE NOOIT VERGETEN WORDEN: DE MUURSCHILDERINGEN EN MONUMENTEN VAN CIUDAD JUAREZ

Door Frontera NorteSur – 3 augustus 2015

Bron: Censored News: http://bsnorrell.blogspot.be/2015/08/women-never-forgotten-murals-and.html

Vertaald door NAIS: www.denaisgazet.be

Nota van de editor: Frontera NorteSur is er trots op om deze foto essay van een stille culturele revolutie te mogen delen. Een revolutie die Ciudad Juarez visueel transformeert en er voor zorgt dat de herinneringen en de eisen voor rechtvaardigheid voor de vermoorde en verdwenen vrouwen niet van de tafel geveegd worden

 

Nabij het knooppunt van Vincente Guerrero en Lopez Mateos in Ciudad Juarez, creëerde de lokale kunstenaar Maclovio hypnotiserende muurschilderingen ter ere van de drie vrouwelijke slachtoffers van verdwijningen en moord - Esmeralda Castillo Rincon, Rosa Virginia Hernandez Cano en Adriana Sarmiento.

In een onstuimig landschap schetsten Maclavio en zijn helpers de korte levens van de drie meisjes en vrouwen in een wereld van militarisering en nucleare bommen, migratie en femicide, of feminicide- het systematische doden van vrouwen.

 

De 34 jarige muralist zegt dat de thema’s oorlogen van binnen en buitenland verbindt.

Belangrijke lokale oriëntatiepunten zijn afgebeeld zoals de Rio Bravo, of de Rio Grande, de modderige en dikwijls uitgedroogde rivier die Ciudad Juarez zowel verdeeld als verenigd met zijn buur El Paso, Texas; de VS legerbasis van Fort Bliss; en “het land van vrouwenmoorden”, dat gesymboliseerd wordt door een rood kruis in het midden van de Mexicaanse vlag in plaats van de arend, cactus en slang.

 

Met purperen vlekken en overladen met kruisen zien we onderaan de Navajo Arroyo in de Juarez vallei afgebeeld.

Sinds de jaren 1990 werden tientallen vermoorde vrouwen teruggevonden op de landbouwzone buiten de stad die eens beroemd was voor zijn katoenvelden.

Onder druk van Frontera NorteSur hebben ambtenaren nog een onderzoek van de Navajo Arroyo beëindigd waarbij nog meer beenderen, fragmenten van kleding en vrouwenschoenen gevonden werden.

“Oorlog eist lichamen, mensenoffers,” zegt Maclovio