*NAIS AVOND IN DEN HOPSACK MET PAUL TOHLAKAI

Door NAIS

Foto’s: Sabrina Adams
Vrijdagavond mochten we een “full house’ verwelkomen in het Culturele café Den Hopsack in Antwerpen.

Alice Holemans (NAIS) opende de avond met een woordje over de doelstellingen van NAIS en hun werk voor de vrijheid van Leonard Peltier:

 

“Leonard Peltier, Anishinabe & Dakota/Lakota en lid van de American Indian Movement (AIM ) zit sinds 1976 opgesloten in de US gevangenis voor een misdaad die hij niet begaan heeft.

Leonard Peltier is , zij het dan ongewild, een symbool geworden voor de strijd en het verzet tegen de grove mensen- en inheemse schendingen die de indiaanse volken te verduren krijgen.

”De oorlog tegen de indianen is niet iets uit een ver verleden, het gaat nog steeds door.”

Dan werd het woord gegeven aan Paul Crane Tohlakai, Dine’ (Navajo) uit Pinon, Arizona – oprichter van B.I.S.O.N. (Being In Support Of Natives)

“B.I.S.O.N. is een non-profit organisatie die tot doel heeft First Nations van Canada en de oorspronkelijke inwoners van Noord Amerika te helpen om hun rechtmatige plaats terug in te nemen in de wereldgemeenschap.”

Paul Crane Tohlakai begon met een eerbetoon aan Leonard Peltier. Hij zong ook een Navajo lied voor Leonard.

 

Verder praatte hij o.m. over de “wild Horse round ups” op Navajoland.

De gekoloniseerde Navajo tribale overheid voerde tegen de wil, en ondanks verzet van het volk, de wilde paarden,die horen bij de Navajo en een belangrijk deel uitmaken van hun cultuur, weg naar de slachthuizen . De Navajo Medicijnmensen verzetten zich :“ Het paard is onze medicijn”.

(voor meer info over de Navajo wilde paarden slachtingen): http://bsnorrell.blogspot.be/2013/08/navajo-medicine-people-oppose-horse.html

Onder de vele onderwerpen die hij met een powerpoint presentatie aanhaalde was het meest actuele de brutale en onrechtmatige inbeslagname van de schapen van Navajo’s die zich verzetten tegen de gedwongen verhuis.

Lees meer over deze wandaden in de NAIS Gazet: nieuws: *Navajo ouderlingen slachtoffers van binnenlands terrorisme- * Nog meer Navajo schapen in beslag genomen – *Updates van de in beslagname en arrestaties van de soevereine Dine’ natie. www.denaisgazet.be

(Engelstalige versie zie: Censored News: