* GRAND CANYON TRAM ZWENDEL: NOTITIES BIJ HET NIEUWSVERHAAL OP NBC

Leigh J.Kuwanwisiwma: “ Deze landschappen en de samenvloeiing zijn nog steeds heel, heel belangrijk voor het Hopi volk en dat zullen we nooit loslaten. Wij zullen nooit ophouden om goede rentmeesters van deze gronden te zijn. Nooit!”

Door Roger Clark, Grand Canyon Program Director

Bron: Censored News: www.bsnorell.blogspot.com

Vertaald door NAIS: www.denaisgazet.be

 

De Navajo President Ben Shelley ziet zichzelf als “de hoeder van het Navajo volk.” Maar de titulaire president, die zevende opvolger was in de voorverkiezingen van verleden jaar, is niet bevoegd om de projectontwikkelaars van Grand Canyon Escalade groen licht te geven, zoals vermeld werd door NBC Nightly News.

 

Shelley suggereert dat zijn goedkeuring voor het vakantieverblijf en de tram naar de bodem van de Grand Canyon, zal leiden naar betere opleidingen en zakelijke mogelijkheden voor zijn volk.

Maar voor de ‘lame Duck’ president in actie kan treden, moet eerst het wetsvoorstel ingediend worden bij de Navajo Nation Council om het project scheme, dat Shelley’s staf in het geheim overeengekomen is met ontwikkelaars van buitenaf, te ondersteunen. (1)

 

De Navajo’s hebben nog maar onlangs de kans gekregen om het voorgestelde ontwikkelingsplan te bekijken.

De Navajo wet zegt dat lokale inwoners en houders van graasvergunningen de ontwikkelaars eerst nog de toelating moeten verlenen om hun land te verhuren.

En dan moeten de democratisch verkozen vertegenwoordigers van de Navajo Nation Council het plan nog goedkeuren, dat ook nog eens $65 miljoen toewijzing vereist voor wegen en nutsvoorzieningen.

 

“ Vele onder ons willen terugkeren naar de oude levenswijze. Wel je kan niet terugkeren,” dat was wat Shelley antwoordde toen men hem vragen stelde over de groeiende oppositie bij zijn volk.

De realiteit is echter dat het door Shelley beschreven pad naar de vooruitgang een terugkeer is naar praktijken ‘van de top,’ zonder de basis daar in te kennen, net zoals een halve eeuw geleden uraniumontwikkeling opgedrongen werd aan Navajo gemeenschappen.

 

Maar nu eisen Renae Yellowhorse en vele anderen zeggenschap over hun economische toekomst.

“ Wij zijn helemaal voor economische ontwikkeling,” zei Yellowhorse, wiens familie nog steeds leeft en schapen hoeden op het afgelegen land aan de oostkant van de Canyon.

“Maar niet hier op deze plaats....het is mijn kerk, het is de plaats waar ik mijn gebeden zeg. Het is de plaats waar ik offer. Het is de plaats waar ik communiceer met de goden die langs de canyon dwalen.”

 

Leigh J.Kuwanwisiwma, directeur van de Hopi Tribe’s Cultural Preservation Office, voegde zich bij Yellowhorse en andere Save the Confluence familieleden tijdens het NBC interview.

Hopi’s aanspraak op hun cultureel thuisland staat ook vierkant in de weg van de opdringerige plannen van de ontwikkelaars.

 

“ Deze landschappen en de samenvloeiing zijn nog steeds heel, heel belangrijk voor het Hopi volk en dat zullen we nooit loslaten. Wij zullen nooit ophouden om goede rentmeesters van deze gronden te zijn. Nooit!”

 

Hoofdopzichter van het ‘Grand Canyon National Park’, Dave Uberuaga is het helemaal eens met de Hopi leiders. Hij voegde er nog aan toe dat indien de tramweg gebouwd zou worden het een “tragedie zal zijn voor het Amerikaanse volk.”

 

Het Native America Program van de Grand Canyon Trust steunt de Native groepen in hun strijd voor de duurzaamheid van de natuurlijke en menselijke gemeenschappen in de regio.

“In 2012 hebben wij de uitnodiging (2) van Save the Confluence families aangenomen om de families te onders