“GEEN SPIJT VAN NEERSTEKEN COMMUNISTENLEIDER”

Door Ed Steffens - Anti-Fascistisch Front

Foto's AFF

1 mei 2017

Deze namiddag verzamelden een zestigtal rechtsextremisten en neonazi’s uit België en Nederland op het Hendrik Conscienceplein in Antwerpen (foto 1).

Alhoewel het officieel een manifestatie was van ‘Nationalisten tegen kapitalisten’ (foto 2) werden er amper of geen slogans geroepen tegen het kapitalisme. Tegen ‘links’ en antifascisten des te meer.
De helft of iets meer van de aanwezigen waren leden van het Franstalige Nation. Van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA), de Autonome Nationalisten Vlaanderen en de Nederlandse Volksunie (NVU) waren er telkens een tiental of iets minder aanwezigen. De regie was in handen van Hervé Van Laethem, boegbeeld van Nation (foto 3).

Nation had ook een stand opgezet op het Hendrik Conscienceplein waar vooral kledij te koop werd aangeboden (foto 4).
Andy Hendrickx (Autonome Nationalisten, foto 5) verwelkomde de aanwezigen. Hij noemde de bijeenkomst een “mijlpaal”, want wie had ooit gedacht dat Vlaamse en Waalse nationalisten samen een manifestatie opzetten? Hervé Van Laethem wees erop dat men bijeen was op maar een tweehonderdtal meter van de Grote Markt, maar betreurde dat men niet dichterbij mocht bijeenkomen noch betogen in het centrum van Antwerpen.
Daarna was het oefenen van de slogans die op een A4 waren rondgedeeld. Klassiekers als “Europa !, Jeugd !, Revolutie !” en “Linkse ratten, rol uw matten !”.

Op de A4 stonden ook richtlijnen, zoals “Scandeer enkel de officiële slogans !”. Toch was een van de vaakst en hartstochtelijkst gescandeerde slogans een slogan die niet op de A4 stond: “Antifa, ha ha”. De vijfde richtlijn op de A4 was “Praat niet met de pers !”.


Wesly Hendrickx (Autonome Nationalisten, foto 6) somde het onheil op dat het kapitalisme veroorzaakt, maar aan tegenvoorstellen kwam hij niet toe. Deden de vorige sprekers het nog met een micro en geluidsinstallatie, Eddy Hermy (Nieuw-Solidaristisch Alternatief, foto 7) deed het er zonder. Hij verwees meteen naar het in Luik met een mes in het been steken van Raoul Hedebouw, PTB/PVDA-woordvoerder en federaal parlementslid.

Eddy Hermy: “Alhoewel wij tegen geweld zijn, kan ik het niet over mijn hart krijgen spijt te hebben van wat er is gebeurd.”
Volgens Hermy zaaien communisten geweld, en krijgen ze nu wat ze verdienen. Burgemeester Bart De Wever liet vooraf aan tegenstanders van de extreemrechtse tot neonazistische bijeenkomst in een e-mail weten dat de organisatoren op voorhand ingelicht worden “van de te respecteren bijzondere voorwaarden” zoals geen “haatdragende of discriminerende uiting”. De “vrije meningsuiting stopt waar het strafrecht begint. Indien tijdens controles gepaard aan politieke en ideologische manifestaties inbreuken worden vastgesteld, dan wordt overgegaan tot sancties”, zo besloot de burgemeester. We zijn benieuwd.
Na nog eens het roepen van slogans als “Antifa, ha ha” en “Nationaal, sociaal en radicaal” (op de A4 foutief als “radikaal” geschreven) was het opnieuw de beurt aan Hervé Van Laethem. Na een lange “J’accuse”-lijst tegen het kapitalisme wees Van Laethem erop dat een nieuwe financiële crisis op komst i