Utah: Zaaiers gearresteerd aan de eerste teerzanden mijn in de Verenigde Staten

Zondag 19 juni, Pr Springs, Utah: Dertig activisten stapten naar de eerste teerzanden mijn in de VS en zaaiden zaden om het land te herstellen dat verwoest werd door teerzanden- fossiele brandstof, dat nog vuiler is dan kolen en olie.

Met papieren vlinders, liederen en spandoeken drongen de activisten binnen de mijnsite en namen de sanering van het onvruchtbaar gemaakte land in eigen hand met spaden, pikhouwelen en zaden.

De politie arresteerden 20 activisten die de handen ineensloegen en hun liederen bleven zingen.

 

De actie was een’ initiatief van de ‘Tavaputs Action Council’, een coalitie van grassroots activisten van het Colorado Plateau voor sociale rechtvaardigheid, en was de afsluiting van een 3-daags evenement om het land en de biodiversiteit te eren.

Meer dan 100 mensen hebben deelgenomen. Zij kampeerden op openbare grond naast de teerzanden mijn.

Er waren workshops, debatten en muziekshows.

Mensen kwamen samen om te debatteren over inheems verzet tegen fossiele brandstoffen en kolonialisme, en om samen te werken rond een evenwichtiger toekomst.

 

Het Canadese mijnbedrijf ‘US Oil Sands heeft’ 32.005 acres van openbare grond gehuurd voor schalie olieontwikkeling.

830.000 acres van B land lopen in de toekomst het risico door onomkeerbare teerzanden stripontginningen in het westen van de VS.

Teerzanden hebben massa’s water nodig voor verwerking van ruwe olie, het watersysteem, dat al bedreigt wordt door de droogte zal nog meer onder druk gezet worden.

 

Kayte Savage, Tavaputs Action Council zegt: “Door vandaag actie te voeren creëren we in het heden de toekomst waar we van dromen. Dat betekent ‘huisvredebreuk’ plegen tegen US Oil Sands en andere fossiele brandstof bedrijven die onze toekomst onleefbaar willen maken.”

 

Raphael Cordray, Tavaputs Action Council: “Vandaag hebben we actie gevoerd om US Oil Sands duidelijk te maken dat wij hier zijn om te blijven en ons niet laten intimideren door een repressieve politie en corrupte bedrijven. Teerzanden voorspellen een ramp voor het volk en de planeet, en vandaag zeggen wij: “Niet in onze naam!”

 

Kim, Nihigaal Bei Iina: “Wij moeten ons voor ogen houden dat als we niet vechten wij niet kunnen winnen, dan maken we zelfs geen kans. Door het planten van de zaden hebben we een kans om alweer een strijd te winnen voor Moeder Arde. Maar er is nog veel strijd te leveren. Deze zaden zullen een andere generatie van strijders oogsten.”

Media Contact: Natascha Deininger, Wasatch Rising Tide, Tavaputs Action

Council; Tel: 435-414- 9299; Email: wasatchrisingtide@gmail.com

Secondary Media Contact: Lauren Wood 801-647-1540

Website: http://www.canyoncountryrisingtide.org