Extreemrechtse framing bij bomaanslag in Dortmund

Door AFF- Ed Steffens

13 april 2017

Overgenomen in de NAIS Gazet op 15 april 2017

   De bomaanslag vlakbij een spelersbus van voetbalclub Borussia Dortmund voorbije dinsdag 11 april 2017 is nog steeds niet opgehelderd. De opgepakte ‘dader’ wordt wel gelinkt met de terreurorganisatie IS, maar zou toch niet de dader van de bomaanslag in Dortmund zijn. Er was ook sprake van opeising van de bomaanslag door een extreemlinkse, antifascistische website. Maar dat lijkt opgezet spel te zijn van extreemrechts.

   Op de Indymedia-website van linkse activisten https://linksunten.indymedia.org verscheen de avond van de bomaanslag om 23u53 een kort bericht waarin de bomaanslag werd opgeëist als een vergelding voor het niet optreden van Borussia Dortmund tegen haar racistische voetbalsupporters. Belangrijk om weten is dat Indymedia een open platform is waarop iedereen teksten en foto’s kan plaatsen, zonder dat die vooraf door een moderator goedgekeurd zijn. Daarmee kan snel bericht worden, maar het heeft natuurlijk als nadeel dat om het even wie er om het even wat kan posten tot een moderator het opmerkt.

   De opeising van de bomaanslag door ‘antifascisten’ werd snel gewist door een moderator van Indymedia, maar even later publiceerde de extreemrechtse website Politically Incorrect een screenshot van het intussen reeds verdwenen bericht op Indymedia .  (Klik op foto voor vergroting)      

Volgens Politically Incorrect is de bomaanslag het zoveelste voorbeeld van extreemlinks geweld dat beschermd wordt door de SPD, de Duitse sociaaldemocratische partij. Wij gaan niet zeggen dat het ter linkerzijde allemaal engeltjes zijn, maar beweren dat de Duitse zusterpartij van de SP.A bomaanslagen enzomeer zou goedpraten toont aan hoe leugenachtig websites als Politically Incorrect zijn.
De Duitse justitie vond de extreemlinkse, antifascistische piste voor de bomaanslag in Dortmund al vlug hoogst onwaarschijnlijk. Alleen extreemrechts bleef erin geloven, in Duitsland maar ook in Vlaanderen.
Om aan te tonen dat het ‘allemaal één pot nat’ is, postte de Borgerhoutse Voorpost’er John Wolf op Facebook de voorbije dagen nog eens een foto waarop het lijkt dat antifascisten met hun vlag poseren samen met IS’ers en hun vlag. De zogenaamde IS’ers op de foto zijn evenwel Koerden van de communistische YPG-militie die met succes strijden tegen IS. We hebben dat begin vorig jaar al eens uitgelegd (zie: http://aff.skynetblogs.be/…/linkse-milities-tegen-is-vb-man…), met een link naar de plaats waar de foto voor het eerst is verschenen. Klik op foto voor vergroting

Maar John Wolf en anderen ter extreemrechterzijde van het politieke spectrum blijven daar stekeblind voor. Of: ze weten het, maar doen rustig verder om antifascisten in een kwaad daglicht te stellen. Dat zou ook kunnen.