* US WETGEVERS EISEN VRIJLATING VOOR MEXICAANSE HONGERSTAAKSTER

Door Frontera NorteSur: fnsnews@nmsu.edu

Bron: Censored News: http://bsnorrell.blogspot.be/2015/05/us-lawmakers-demand-freedom-for-mexican.html

Vertaald door NAIS: www.denaisgazet.be

Twee VS wetgevers voegden zich bij het hernieuwde internationale koor dat de vrijlating eist van de opgesloten politiecommandant van een Mexicaanse gemeenschap.

Congreslid Adam Smith en Senator Patty Murphy deden verleden week, namens Nestora Salgado beroep op de Obama regering om in te grijpen.

Nestora Saglado begon haar hongerstaking op 5 mei in protest tegen haar opsluiting in een maximum security gevangenis in Nayarit, Mexico.

 

Salgado, voormalig resident in de staat Washington, met dubbele nationaliteit, was teruggekeerd naar haar geboortestad Olinala, Guerrero. Daar hielp zij mee met het oprichten van een gemeenschap- politiemacht om de georganiseerde misdaadgroep die het gebied bezet hield te counteren.

In veel gevallen was Salgado’s gemeenschap- politiegroep succesvol in het uitroeien van misdaad en de vrede herstellen.

 

Bekend auteur Elena Poniatowska beschreef in de ‘Mexican daily La Jornada” het verhaal van Salgado als het verhaal van een immigrant in de VS die hard gewerkt had om haar drie dochters groot te brengen, maar tweemaal per jaar terug naar huis keerde met voedsel en kleding voor een hele grote familie.

Geschokt door de wetteloosheid die daar heerste organiseerde ze zich met anderen en vormde een tak van de CRAC gemeenschappolitie en fascineerde het publiek dat haar verkoos tot hun regionale commandant.

“Hoe mooi was de commandant met haar grote en mooi geschminkte ogen onder een zwarte pet en het olijfgroene uniform dat zij zo vrouwelijk maakte,” schreef Poniatowska.

“ In plaats van terug te keren naar haar comfortabele leventje in de Verenigde Staten, aanvaarde ze de post tot vreugde en grote dankbaarheid van de allerarmsten.”

 

Maar in augustus 2013, werden Salgado en andere leden van de gemeenschappolitie gearresteerd tijdens een militaire operatie van het Mexicaanse leger en de Guerrero politie; de gevangenen werden beschuldigd van kidnapping en organiseren van misdaad.

De aanhangers zeggen dat de arrestaties een vergelding waren omdat zij de belangen van de echte misdaadgroep schade toebrachten.

 

In een controversiële zet werd Salgado snel weggevoerd naar de gevangenis van Tepic, Nayarit, honderden mijlen verwijderd van Guererro.

Daar w