* US WETGEVERS EISEN VRIJLATING VOOR MEXICAANSE HONGERSTAAKSTER

Door Frontera NorteSur: fnsnews@nmsu.edu

Bron: Censored News: http://bsnorrell.blogspot.be/2015/05/us-lawmakers-demand-freedom-for-mexican.html

Vertaald door NAIS: www.denaisgazet.be

Twee VS wetgevers voegden zich bij het hernieuwde internationale koor dat de vrijlating eist van de opgesloten politiecommandant van een Mexicaanse gemeenschap.

Congreslid Adam Smith en Senator Patty Murphy deden verleden week, namens Nestora Salgado beroep op de Obama regering om in te grijpen.

Nestora Saglado begon haar hongerstaking op 5 mei in protest tegen haar opsluiting in een maximum security gevangenis in Nayarit, Mexico.

 

Salgado, voormalig resident in de staat Washington, met dubbele nationaliteit, was teruggekeerd naar haar geboortestad Olinala, Guerrero. Daar hielp zij mee met het oprichten van een gemeenschap- politiemacht om de georganiseerde misdaadgroep die het gebied bezet hield te counteren.

In veel gevallen was Salgado’s gemeenschap- politiegroep succesvol in het uitroeien van misdaad en de vrede herstellen.

 

Bekend auteur Elena Poniatowska beschreef in de ‘Mexican daily La Jornada” het verhaal van Salgado als het verhaal van een immigrant in de VS die hard gewerkt had om haar drie dochters groot te brengen, maar tweemaal per jaar terug naar huis keerde met voedsel en kleding voor een hele grote familie.

Geschokt door de wetteloosheid die daar heerste organiseerde ze zich met anderen en vormde een tak van de CRAC gemeenschappolitie en fascineerde het publiek dat haar verkoos tot hun regionale commandant.

“Hoe mooi was de commandant met haar grote en mooi geschminkte ogen onder een zwarte pet en het olijfgroene uniform dat zij zo vrouwelijk maakte,” schreef Poniatowska.

“ In plaats van terug te keren naar haar comfortabele leventje in de Verenigde Staten, aanvaarde ze de post tot vreugde en grote dankbaarheid van de allerarmsten.”

 

Maar in augustus 2013, werden Salgado en andere leden van de gemeenschappolitie gearresteerd tijdens een militaire operatie van het Mexicaanse leger en de Guerrero politie; de gevangenen werden beschuldigd van kidnapping en organiseren van misdaad.

De aanhangers zeggen dat de arrestaties een vergelding waren omdat zij de belangen van de echte misdaadgroep schade toebrachten.

 

In een controversiële zet werd Salgado snel weggevoerd naar de gevangenis van Tepic, Nayarit, honderden mijlen verwijderd van Guererro.

Daar werd ze in afzondering geplaatst en afgezonderd van haar familie, aanhangers en advocaten.

Later heeft het federaal gerechtshof de politiecommandant gezuiverd van enige misdadige actie en de procureur generaal trok zich ook terug uit de zaak.

Maar de vervolgers van Guerra houden, ondanks de internationale verontwaardiging voet bij stuk.

 

In een gezamenlijke verklaring zeiden wetgevers Smith en Murray: “Het is onaanvaardbaar dat de overheid van Mexico Nestora Salgado opgesloten houdt in condities die haar leven en geestelijke gezondheid in gevaar brengen. Nestora’s gezondheid blijft achteruitgaan en zonder onmiddellijke actie van de Mexicaanse regering, loopt haar leven groot gevaar.....,”

“Wij dringen aan dat de regering van de Verenigde Staten onmiddellijk actie onderneemt om Nestora’s vrijlating op humanitaire grond te verzekeren.

Nestora is een rechtvaardig proces door de Mexicaanse overheid ontnomen, en wij zullen er alles aan doen om te verzekeren dat zij het zal krijgen.”

 

De verklaring van de Washington democraten was niet het eerste ‘public appeal’ waarin de Obama regering verzocht werd om actie te ondernemen in de Saglado zaak.

Verleden zomer hebben Smith en Murray zich gevoegd bij Washington Senator Maria Cantwell en een half dozijn andere leden van het huis om een gelijkaardige brief te onderteken aan staatssecretaris John Kerry.

 

 Salgado, die rekent op een beschermend besluit van de ‘Inter- American Commission on Human Rights’, was reeds ziek voor zij haar hongerstaking begon.

Salgado’s echtgenoot deelde verleden week mee aan de Mexicaanse pers dat de toestand van zijn vrouw zorgwekkend is en de familie zegt wanhopig “dat ze niet nog meer aan zal kunnen.”

Salgado’s dochter, Sayra Rodriguez Salgado spreekt, na een bezoek aan haar moeder over de psychologische martelingen en de officiële vervalsingen van de medische rapporten
“Eerst brachten zij haar eten in de cel, zij moest alleen eten omdat ze niet in het gezelschap mocht zijn van medegevangen. Maar nu ze in hongerstaking is verplichten ze haar in de eetzaal te zitten en duwen ze het eten onder haar neus.”

 

Gonzalo Molina, een andere opgesloten commandant van de gemeenschappolitie , begon verleden week ook aan een hongerstaking in de afzondering van de top- security gevangenis in Almoloya in de centrale staat Mexico.

Molina beroept zich zowel op de wetgeving van de staat Guererra, als het federale congres om de amnestie wetten voor gevangen gemeenschappolitie en andere politieke activisten goed te keuren.

 

In Guererro worden gemeenschappolitie -diensten in inheemse zones wettelijk ondersteund door ‘Guerrero State Law 701’, de Mexicaanse ‘Constitution and Convention 169’ van de internationale Labor organisatie.

 

Nu Salgado’s hongerstaking zijn tweede week ingaat, voeren haar supporters in Guererro openlijk protestacties, zoals het blokkeren van snelwegen in Tlapa, Tixtla, de hoodstad van Chilpancingo, en de landbouwzone van Acapulco.

 

Vidulfo Rosales Sierra, advocaat voor de Tliapa- based Tlachinollan Human Rights Center of the Mountain, eist dat gouverneur Rogelia Ortega Matininez zijn deel doet in het bekomen van de vrijheid voor Salgado, Molina en Marco Suastegui, een leider en woordvoerder van de raad van ‘Ejidos and Communities’ van de oppositie tegen de La Parota Dam (CECOP)

 

De groep van Suastegui vecht reeds meer dan tien jaar tegen de plannen voor de bouw van een dam die duizenden mensen die op het land nabij Acapulco leven zal verdrijven.

 

Suastegui werd in 2014 gearresteerd en weggevoerd naar de super- maximum security gevangenis in Tepic, maar onlangs werd hij overgebracht naar een gevangenis is Guerrero.

De activist vertelde dat hij na zijn arrestatie gedolterd werd door de staatspolitie .

De arrestatie kwam na een gewelddadig treffen met de uitbaters van een kiezelgroeve en een beslissing door de CECOP om een nieuwe gemeenschap politie -groep op te richten.

 

Op zondag 17 mei kreeg Suastegui bezoek in de La Union gevangenis, van gouverneur Ortega, die met hem de situatie van de gevangenen besprak en zijn belofte herhaalde om de zaak van Suastegui en de andere politieke gevangenen zaak te herbekijken .

Ortega zegt hoopvol te zijn voor positieve resultaten tegen het einde van zijn ambtstermijn die later dit jaar afloopt.

 

Alhoewel Vidulfo Rosales de onmiddellijke actie door gouverneur Ortega goedkeurt, is hij toch sceptisch dat een officieel gebaar alleen genoeg zal zijn om Salgado en de anderen vrij te laten. De advocaat dringt aan op meer drukking door het volk.

 

“Wij sporen mobilisatie campagnes van organisaties aan om de vrijheid van de politieke gevangenen te eisen....” zei Rosales. “ Zij maken deel uit van het veiligheid en rechtvaardigheidsysteem erkend door de wet, in internationale overeenkomsten, en met wettelijke sanctie.....”

 

Additional Sources: La Jornada, May 17 and 18, 2015. Articles by Fabiola Martinez, Elena Poniatowska and Paula Monaco Felipe. El Sur, May 14, 17 and 18, 2015. Articles by Mariana Labastida, Lourdes Chavez, Brenda Escobar, Zacarias Cervantes, and editorial staff.

 

Frontera NorteSur: on-line, U.S.-Mexico border news

Center for Latin American and Border Studies

New Mexico State University

Las Cruces, New Mexico