*First Nations bereiden zich voor op arrestaties!

 

Bron: Censored News:http://bsnorrell.blogspot.be/2016/01/first-nations-prepare-for-arrest-to.html

 Vertaald door NAIS: www.denaisgazet.be

Inheemse Land Stewards staan in de weg van de Site C mega dam.

First Nations bereiden zich voor op arrestaties.

Persverklaring

Rocky Mountain Fort Camp- 7 januari 2016

First Nations die hun kamp opgeslagen hebben op een historische fort site dat verwoest zal worden door de Site C Dam zeggen dat ze voorbereid zij om gearresteerd te worden voor het beschermen van hun traditioneel territorium.

Treaty 8 Stewards van het land zeggen dat ze de kaalkap van de bossen rond de Rocky Mountain door BC Hydro zullen beletten.

De bewuste site die uitgekozen werd door onderzoeker Alexander Mackenzie, was de eerste trading post op het vasteland British Columbia en ligt in het traditioneel territorium van Treaty 8 First Nations.

 

De Site C Dam die een prijskaartje draagt van 9 miljard dollars zal 107 kilometers van de pittoreske Peace River waar zich ook de traditionele vis- en jachtgronden van de Treaty 8 First Nations bevinden onder water zetten.

Ondanks drie lopende First Nations rechtszaken tegen de dam heeft BC Hydro toch al een brug gebouwd over de Moberly Rivier ter voorbereiding van de houtkap in het geplande reservoir gebied.

Naast het legaal, economisch, politiek en archeologisch belang voor inheemsen en niet- inheemsen is het kamp ook nog de poort naar de rest van de bedreigde Peace Vallei.

BC Hydro heeft aangemaand het kamp te ontmantelen.

“ Kaalkap en overstroming van dit deel van de Peace Valley zal onomkeerbare schade aanrichten aan onze mogelijkheden om te jagen, vissen, trapping en andere door de grondwet beschermde Treaty rechten uit te oefenen, vooral sinds een groot deel van de rest van Treaty 8 territorium al verwoest is door andere hydro- electrische, olie en gas en industriële ontwikkelingen,” zei Art Napoleon.

“ Om helemaal tot zijn recht te komen vereisen deze Treaty rechten land oppervlakten en waterwegen met wild en vis, en moet het in staat zijn de diversiteit van het plantleven in stand te houden. Treaty rechten omvatten ook beslissingen gemaakt op beheerders niveau om de

gronden, waar de elanden kalven, waar medicinale kruiden verzameld worden en spitrituele praktijken worden uitgevoerd in ere te houden- dit alles wordt door Site C weggemaaid.”

 

Een delegatie van First Nations liet in december aan eerste minister Trudeau weten dat het opschorten van de federale vergunning voor de Site C Dam een cruciale toetssteen is van de belofte van de regering ten overstaan van hun vernieuwde relatie tot de inheemse volken.

 

“ De eerste minister zegt dat Canada’s belangrijkste verwantschap de inheemse volken zijn en dat hij de Treaty Rechten zal verdedigen en respecteren,” zei Helen Knott, “ Dit is wat wij proberen te doen op ‘grassroots’ niveau. Ik spreek als de achter- achterkleindochter van Chief Bigfoot, de laatste die de Treaty 8 ondertekend heeft in 1911, en ik probeer mijn grootvader te eren en zijn oorspronkelijke intentie om deze rechten te verdedigen. Ik vraag eerste minister Trudeau dat hij ook de oorspronkelijke intentie eert “

 

“Wij juichen de rechtszaken ingespannen door West Moberly, Prophet River en anderen toe, maar zij kosten tijd om door de bureaucratie hun weg te vinden naar de rechtbank. Maar nog voor de rechtszaken gehoord kunnen worden is BC Hydro al begonnen met de vallei, die de rechtszaken moeten beschermen, te vernielen.

Wat zij doen is stelen, zij stelen van de toekomstige generatie, zowel inheemse als niet-inheemse. Wij staan hier niet enkel voor ons maar voor diegenen die na ons komen,” zei Helen Knott.

“ Als First Nation Treaty 8 leden kunnen wij niet aan de zijlijn toekijken. Of ik gearresteerd wil worden? Neen, ik doe vreedzaam wat ik geloof dat ik moet doen en nodig is, dit land maakt deel uit van wat ik ben en daar zal ik voor opkomen. Eerste minister Trudeau kan de verwoesting van de Peace Vallei stoppen. Zolang hij het niet doet, doen wij het!”

 

Media Contacts:

Helen Knott, Prophet River First Nation member and Treaty 8 Steward of the Land

Art Napoleon, Saulteau First Nations member and Treaty 8 Steward of the Land