* BOLIVIA – BOUW VAN KERNCENTRALE VERONTRUSTEND NIEUWS VOOR NATIVE AMERIKANEN

Door Brenda Norrell, Censored News:www.bsnorrell.blogspot.com

Vertaald door NAIS, De NAIS Gazet: www.denaisgazet.be

 

De aankondiging van de Boliviaanse president Evo Morales over de bouw van een kerncentrale in Bolivia kwam hard aan bij diegenen die de ‘Climate Change en Protection of Mother Earth ‘ conferentie hebben bijgewoond in 2010.

                    Ofelia Rivas- foto van Ben Powless

Ofelia Rivas, O’odham van het O’odham Territory op Turtle Island, een van hen uit het noorden die deelgenomen heeft aan de conference, roept op tot actie.

 “Als co- voorzitter van de Inheemse Werkgroep voor de rechten van Moeder Aarde op de ‘World Indigenous Climate Change Summit,’ in 2010, roep ik op tot een wereldwijde petitie om onze grote bezorgdheid over deze beslissing voor “economische bevrijding” in Bolivia kenbaar te maken. Ik moet steeds denken aan de woorden van de grassroots- vrouwen in Bolivia, en hun diepe liefde voor Pachamama, Moeder Aarde en hun absolute vastberadenheid om haar te beschermen.”

De Boliviaanse president Evo Morales heeft aangekondigd dat zijn regering ongeveer $2 miljard gaat investeren om een kerncentrale te bouwen voor vreedzame doeleinden. Dit volgens TeleSur.

President Morales zei: “ Wij kunnen ons nooit meer een klein land voelen nu dat we onszelf economisch bevrijd hebben. Met dit type van investering in atoomenergie, kunnen wij daar zeker van zijn.”

Bolivia begon de nucleaire samenwerking met Argentina in de maand mei 2014, en nog eens recenter in midden juli na de ontmoeting met de Russische president Vladimir Putin in Brazilië.

TeleSur rapporteerde dat Morales aankondigde dat de Russische leider Bolivia, technologie en training voor Boliviaanse wetenschappers heeft aangeboden.

De kerncentrale zou gebouwd worden in de La Paz provincie.

De aankondiging kwam er nadat er uranium ontdekt was in het Santa Cruz gebied.

Het toeval wil dat in deze twee steden, La Paz en Santa Cruz de Native Amerikaanse delegaties bijeenkwamen alvorens naar Cochabamba door te reizen.

Volgend op de bijeenkomst in Cochabamba hebben Bolivia en Ecuador wetten gestemd om de rechten van de natuur te respecteren.

In Indian Country in de Verenigde Staten wijzen de Native Amerikanen al meteen op de gevaren van de uranium ontginning en nucleaire stortplaatsen.

Klee Benally, Dine’ zegt: “Het nucleaire productieproces betekende alleen maar dood voor inheemsen en ontwijding van sacraal land. Van ontginning, milling, processing, transporteren, energie, wapens, tot afval, is het erfenis van de nucleaire kolonisatie allesbehalve een “groen alternatief.”

“ Meer dan 10.000 verlaten uranium mijnen zijn doorheen de Verenigde Staten gelokaliseerd, veel daarvan in of nabij inheemse gemeenschappen waar hoge kankersterftes en geboorteafwijkingen vastgesteld zijn, veroorzaakt door blootstelling aan deze toxische sites.

Sacrale plaatsen zoals Mount Taylor in New Mexico of Red Butte in Arizona, zijn ontheiligd door uranium ontginningen.

De Verenigde Staten willen meer dan 1000 kilo opslaan op de Yucca Mountain, een sacrale site voor de Western Shoshone. De Western Shoshone hebben ook reeds te maken gekregen met 1000 atoom bom -detonaties op hun land,” zegt Klee Benally aan Censored News.

Navajo’s en Pueblo’s, en andere Natives in het westen, lijden al tientallen jaren aan kankers en andere dodelijke ziekten door de uranium ontginningen.

Navajo’s werden de dood ingestuurd in uranium mijnen zonder beschermende kledij. Zelfs recent, in de jaren 1990, woonden Elders in de gemeenschappen van Cove en Red Valley, nabij Shiprock, N.M. in huizen die gebouwd waren van radioactieve rotsen.

Van iedere familie in deze gemeenschappen stierven er vele aan de kankers veroorzaakt door de uraniummijnen. Navajo kinderen speelden in tuinen die bezaaid waren met radioactieve stenen.

Zelfs in het gebied van de Grand Canyon en Monument Vallei in het westelijke gedeelte van de Navajo natie in Arizona, die beiden belangrijke toeristen attracties zijn, hebben de uranium mijnen en radioactieve afval hun erfenis van dood achtergelaten.

Manny Pino, Acoma Pueblo in New Mexico, zei dat Pueblos gestorven zijn nadat radioactief stof neerkwam op hun voedsel, en het stof bedekte de velden waarop hun vee graasde. Pueblo vrouwen werden nog veder besmet door het wassen van de kleding van hun mannen die in de mijnen werkten.

Tot op vandaag, ligt er nog radioactief afval verspreid over de Navajo natie. De uraniummijn corporaties ontsnappen aan de verantwoordelijkheid voor de wijdverspreide dood en verwoesting, zelfs nu nog wanneer nieuwe ontginningen in het gebeid dreigen.

Verder bevechten de Western Shoshone de bedreiging van nucleaire afval op Yucca Mountain in Nevada.

Nucleaire rampen hebben het bewijs geleverd dat er geen veilige manier is om nucleair afval te transporteren of op te slaan. Western Shoshone land was ook de site waar de US atoombom getest werd.

Louise Benally, Dine’ van Big Mountain zei aan Censored News: “Het is allemaal slecht, niets is veilig.”

De gevaren weerklinken in de open brief van de ‘global community’ aan President Morales, gepost op ‘Breaking the Nuclear Chain’:

 

Uittreksel:

De veiligheid van een kerncentrale is een mythe, gevoed door industriëlen en hun aanhangers , maar duidelijk weerlegt door de feiten: de laatste helft van de eeuw toont ons dat we om de paar jaar een extreem ernstig accident kunnen verwachten.

De gevolgen van een belangrijk nucleair accident zijn erger dan de ergste van eender welk ander accident.

De erfenis van het Fukushima accident alleen al zal nog tientallen jaren aanslepen en Japan en de wereld belasten.

 

Nucleaire energie is een kwetsbaar doel voor terrorist aanvallen en leid tot een militarisering van het omliggende gebied.

 

Voor al deze redenen, de productie van energie door nucleaire middelen over de hele wereld is aan een teruggang bezig, die waarschijnlijk nog zal verder gaan; is het redelijk om te verwachten dat de bouw van nieuwe kerncentrales zal afnemen.

Kernenergie op planeet Aarde vertegenwoordigd de zuiverste “anti-nature” vorm van energie productie.

Natuur gebruikt nucleaire reacties in de creatie van nieuwe werelden in sterren. Dat echter is fusie, geen splitsing; op aarde is zijn gebruik louter episodisch en marginaal.

 

Er is een sterke band tussen burgerlijke en militaire energie productie. De materialen en basis technieken zijn hetzelfde, met plutonium – het “explosieve” materiaal ideaal voor zowel kerncentrales als atoomwapens- resulteert als een bij- product tijdens de kettingreactie.

 

Lees meer:

http://www.breakingthenuclearchain.org/blogs/-/blogs/open-letter-to-evo-morales-about-nuclear-energy

Anna Polo, World without Wars, Italy

Olivier Turquet, chief editor Pressenza Italy

Angelo Baracca, Professor of Physics, Italy

Carlos Vassaux M.D., USA

Dr. Jouni Ylinen, Finland

Ira Helfand, MD,  USA, co-President International Physicians for the Prevention of Nuclear War, recipient of the 1985 Nobel Peace Prize

Claudio Giangiacomo, Italy

Nnimmo Bassey, Health of Mother Earth Foundation (HOMEF), Nigeria

Roberto Renzetti, Professor of Physics and essayist, Italy

People for Nuclear Disarmament, Australia

Human Survival Project, Australia