* BOLIVIA – BOUW VAN KERNCENTRALE VERONTRUSTEND NIEUWS VOOR NATIVE AMERIKANEN

Door Brenda Norrell, Censored News:www.bsnorrell.blogspot.com

Vertaald door NAIS, De NAIS Gazet: www.denaisgazet.be

 

De aankondiging van de Boliviaanse president Evo Morales over de bouw van een kerncentrale in Bolivia kwam hard aan bij diegenen die de ‘Climate Change en Protection of Mother Earth ‘ conferentie hebben bijgewoond in 2010.

                    Ofelia Rivas- foto van Ben Powless

Ofelia Rivas, O’odham van het O’odham Territory op Turtle Island, een van hen uit het noorden die deelgenomen heeft aan de conference, roept op tot actie.

 “Als co- voorzitter van de Inheemse Werkgroep voor de rechten van Moeder Aarde op de ‘World Indigenous Climate Change Summit,’ in 2010, roep ik op tot een wereldwijde petitie om onze grote bezorgdheid over deze beslissing voor “economische bevrijding” in Bolivia kenbaar te maken. Ik moet steeds denken aan de woorden van de grassroots- vrouwen in Bolivia, en hun diepe liefde voor Pachamama, Moeder Aarde en hun absolute vastberadenheid om haar te beschermen.”

De Boliviaanse president Evo Morales heeft aangekondigd dat zijn regering ongeveer $2 miljard gaat investeren om een kerncentrale te bouwen voor vreedzame doeleinden. Dit volgens TeleSur.

President Morales zei: “ Wij kunnen ons nooit meer een klein land voelen nu dat we onszelf economisch bevrijd hebben. Met dit type van investering in atoomenergie, kunnen wij daar zeker van zijn.”

Bolivia begon de nucleaire samenwerking met Argentina in de maand mei 2014, en nog eens recenter in midden juli na de ontmoeting met de Russische president Vladimir Putin in Brazilië.

TeleSur rapporteerde dat Morales aankondigde dat de Russische leider Bolivia, technologie en training voor Boliviaanse wetenschappers heeft aangeboden.

De kerncentrale zou gebouwd worden in de La Paz provincie.

De aankondiging kwam er nadat er uranium ontdekt was in het Santa Cruz gebied.

Het toeval wil dat in deze twee steden, La Paz en Santa Cruz de Native Amerikaanse delegaties bijeenkwamen alvorens naar Cochabamba door te reizen.

Volgend op de bijeenkomst in Cochabamba hebben Bolivia en Ecuador wetten gestemd om de rechten van de natuur te respecteren.

In Indian Country in de