VOORMALIG FBI AGENT VRAAGT OBAMA OM LEONARD PELTIER VRIJ TE LATEN.

Door: International Leonard Peltier Defense Committee

Vertaald door NAIS

In een brief gedateerd op 3 januari, schreef John C.”Jack” Ryan, voormalig agent en charterlid van het Federal Bureau of Investigation Agents Association (FBIAA), een brief naar President Obama met het verzoek de Native Amerikaanse activist Leonard Peltier clementie te verlenen.

 

Ryan stelde dat Leonard Peltier clementie zou moeten krijgen:” ....in het belang van het rechtssysteem waarvoor mijn twee collega-agenten gestorven zijn, en in het belang van verzoening en medeleven.”

 

In 1977 werd Peltier veroordeelt tot tweemaal levenslange opsluiting voor de dood van FBI agenten Jack Coler en Ron Williams in het Pine Ridge reservaat, Zuid Dakota.

 

“... de omstandigheden rond de zaak in combinatie met de voorbije 40 jaren opsluiting ondersteunen (Peltier’s) verzoek om zijn laatste jaren thuis door te kunnen brengen.... Toen agenten Coler en Williams op die plaats hun leven lieten had dit een verwoestend effect op ons, agenten. Emoties overheersten toen de besluitvormingprocedures en vertroebelde waarschijnlijk het beoordelingsvermogen van het grote team waardoor sommigen ertoe gedreven werden om ‘iemand’ te laten boeten voor ons verlies,”

 

Ryan gaat verder: “Indien de regering het nu opnieuw zou doen zou het helemaal anders uitdraaien, bekeken door een hedendaagse bril kunnen we zeggen dat Leonard Peltier niet rechtvaardig behandeld werd en geen rechtvaardig proces gekregen heeft.”

 

In 2000 stelde congreslid Don Edwards (ook een voormalig FBI agent) het volgende: ” Het FBI blijft zijn ongepast gedrag in Pine Ridge tijdens de jaren 1970 en in het proces van Leonard Peltier ontkennen. Het FBI gebruikte Mr.Peltier als een zondebok en tot vandaag volharden ze in de boosheid. Tijdens elke etappe hebben FBI agenten en leiderschap zich verzet tegen iedere erkenning van de fouten gemaakt door de regering, en zij hebben zoveel mogelijk getracht de bedoeling van de petitie voor clementie voor Leonard Peltier verkeerdelijk voor te stellen en te politiseren.

Het doden van de twee agenten was verwerpelijk, maar de regering heeft nu toegegeven dat men geen bewijzen heeft dat Mr. Peltier de agenten gedood heeft.”

 

Vandaag zijn Edwards woorden nog steeds toepasselijk.

Verleden week slaagde het FBIAA er nog in om American University onder druk te zetten om een standbeeld van Leonard Peltier -- dat daar tentoongesteld was -- te verwijderen, en toen voormalig VS Attorney James Reynolds zijn brief met het verzoek om clementie voor Leonard Peltier aan de president gepubliceerd was, hebben sommigen van hen geprobeerd Reynolds ongeloofwaardig te maken door te stellen dat hij valselijk beweerde betrokken geweest te zijn bij de zaak Peltier.

 

“Het FBI’s eeuwigdurende demoniseren van Leonard Peltier is een poging om de publieke opinie te vergiftigen en om zelfreflectie uit de weg te gaan. Mr.Peltier’ s petitie voor clementie is geen referendum over federale politiediensten; het vertegenwoordigd een morele noodzakelijkheid die president Obama kan behandelen,” zei Peltier Attorney Cynthia Dunne, voormalig federale aanklager.

 

Op dit moment zit Peltier in een maximum- security gevangenis in Coleman, Florida, ver weg van zijn reservaat in Noord Dakota.

Sterke familiebanden onderhouden was praktisch onmogelijk.

Sommigen van zijn kleinkinderen en achterkleinkinderen heeft hij nog nooit ontmoet.

Peltier’s jongere zoon is in december overleden terwijl hij in Washington DC actie voerde voor de vrijheid van zijn vader.

De gevangenisautoriteiten weigerden Peltier toestemming te geven om de begrafenis van zijn zoon bij te wonen.

 

Nu 72 jaar oud heeft hij ernstige medische problemen die hem enorm beperken in zijn bewegingen, zicht en om normale activiteiten uit te voeren. Hij heeft