* SCHIETPARTIJ DOOR POLITIE VAN DE STAAT WASHINGTON WAKKERT GRENSOVERSCHRIJDENDE CONTROVERSIE WEER AAN.

Human Rights News

Door Frontera Norte Sur

Bron: Censored News: www.bsnorrell.blogspot.com

Vertaald door NAIS: www.denaisgazet.be

Het doodschieten van een ongewapende Mexicaanse migrant door de politie van Washington, heeft ten zuiden van de grens de aandacht over het uitoefenen van dodelijk geweld door US ordehandhavers terug aangewakkerd.

Het neerschieten van Antonio Zambrano Montes, door de politie in Pasco,op 10 februari, krijgt aandacht in zowel de geschreven pers als in de elektronische media in Mexico.

 

De Zambrano moord, die opgenomen werd op video en wijd verspreid werd in cyberspace, heeft ook de betrokkenheid van de drie niveau’ s van de Mexicaanse regering belicht.

President Enrique Pena Nieto, het Secretariat of Foreign Affairs (SRE) en de Michoacan staatsoverheid, hebben allen de schietpartij veroordeeld, terwijl de officiële National Human Rights Commission aandrong bij de SRE, om financiële steun en begeleiding aan de familie van Zambrano te verschaffen.

In een verklaring gaf de SRE niet enkel kritiek op Zambrano’ s gewelddadige dood, maar vestigde ze ook de aandacht op “incidenten” waarin ongepast geweld wordt gebruikt,en zeker wanneer deze resulteren in de dood van burgers.

 

Zambrano, een arbeider in de appel industrie werd gedood door de politie van Pasco nadat er een melding binnengekomen was dat hij auto’s met stenen bekogelde.

Volgens de politie zou de 35 jarige man stenen gegooid hebben naar de agenten voor hij gedood werd.

Echter, ooggetuigen verklaarden dat Zambrano de handen in de lucht hield toen hij werd neergeschoten.

Acapita Montes Rivera, de moeder van Zambrano heeft een US ‘humanitarian visa’ gekregen zodat zij vrij kon reizen vanuit Michoacan naar de staat Washington, om de overblijfselen van haar zoon thuis te brengen.

Montes zei dat haar reis en andere kosten gedekt worden door de gemeentelijke overheid van Aquila, Michoacan.

“Hij is mijn zoon, en hij is steeds een goede jongen geweest. Hij is ons nooit vergeten en heeft ons altijd geholpen” aldus Acapita Montes Rivera.

Men verwacht dat Antonio Zambrano’s lichaam nog deze week terug zal gebracht worden naar Mexico.

In een ander communiqué herhaald de SRE het verzoek om wettelijke steun aan de familie van de gedode man.

Eduardo Baca, Mexicaans consul in Seattle heeft op zondag, 15 februari een ontmoeting gehad met de verwanten van Zambrano.

 

De familie van Zambrano nam reeds de nodige stappen voor een rechtszaak tegen de City van Pasco. De eis voor schadevergoeding zou $ 25 miljoen zijn.

Geciteerd door de Mexicaanse pers, heeft de media van de staat Washington de aanzet gegeven met hun verslaggeving dat Ryan Flanagan, een van de agenten die bij de dodelijke confrontatie betrokken was, in 2009 door een 30 jarige Latino vrouw beschuldigd werd van extreem geweld en racisme, maar die aan een veroordeling ontsnapte toen met de aanklager een overeenkomst van $ 100.000 gesloten werd.

 

Vergelijkbaar met Albuquerque, Ferguson en vele andere US gemeenschappen, wakkerde het doodschieten van Zambrano massa demonstraties tegen de politie aan.

 

Op Sint Valentine, stapten honderden demonstranten, geleid door de familie van Zambrano, in Pasco terwijl ze scandeerden: ”Recht voor Antonio.”

Felix Vargas, voorzitter van ‘Pasco’s Consejo Latina,’ eiste een federaal onderzoek.

Voor de mars zei Vargas dat hij “zeer verontrust” was door een treffen dat “zelfs geen enkel schot” kon rechtvaardigen.

Op Facebook publiceren activisten een rally voor Zambrano in Seattle en tegen politiegeweld op Woensdag 18 februari in Westlake Park.

 

Sinds de zomer zijn vier mensen gedood door de Pasco politie. Bijna de helft van de geschatte 68.000 inwoners van de stad zijn Latino’s.

Don Blasdel, de lokale lijkschouwer heeft de ongebruikelijke stap gezet om een openbaar onderzoek naar Zambrano’s dood te bevelen.

“Het onderzoek moet onafhankelijk en transparant zijn. Ik wil niet dat toestand eindigt in een ander Ferguson,” aldus Blasdel.

 

In Mexico zet Zambrano’s dood het spotlicht weer op de wijdere behandeling van migranten door US ordehandhavers.

Volgens het SRE, werden sinds 2006 74 Mexicaanse onderdanen gedood door de grenspolitie en andere US ordehandhavers.

Van die 74 vonden 26 onder hen de dood door de handen van de grens patrouille, de overige 48 kwamen om in conflict met gemeentelijke, provincie en staatspolitie.

Voor meer dan de helft, zo’n 47, werden er geen vervolgingen ingesteld, terwijl voor slechts 9 een vorm van schadevergoeding aan de families van de overlevenden toegekend werd.

Behalve door vuurwapens vonden vele de dood door elektrische schokken, verdrinking en verpletterd door paarden, volgens de SRE.

 

In 2014 voerde de grenspatrouilles een ander beleid dat het gebruik van vuurwapens tijdens incidenten waarbij stenen gegooid werden beperkte.

 

Reina Torres, programmadirecteur van het SRE departement dat zich toelegt op de bescherming van Mexicanen in het buitenland, zegt dat ze optimistisch is over het feit dat de Zambrano moord vervolgd zal worden.

“In het geval van Antonio zijn we er zeker van dat een verschil zal gemaakt worden.” Vertelde Torres aan de Mexican Daily El Universal. “Er waren veel getuigen en een video die aan duidelijkheid niets te wensen overlaat.”

Torres zegt dat de Mexicaanse overheid er alles aan zal doen om al de lopende zaken in verband met politiegeweld tegen Mexicaanse onderdanen in de US zal op te volgen.

 

Noe Bernadino, een wetgever van Michoacan zei dat de lokale legislatuur op de volgende zitting een resolutie zal indienen waarin van het federaal congres een groter respect geëist wordt voor de burgerrechten van Mexicaanse onderdanen in de VS.

 

Sources: Cnnenespanol, February 16, 2015. La Jornada, February 15 and 16, 2015. Articles by Fernando Camacho, Gabriela Martinez, Antonio Heras, Juan Carlos Flores, Ciro Perez Silva, and editorial staff. La Jornada (Michoacan edition), February 16, 2015. Article by Francisco Torres.

Seattle