*BRAZILIË : GUARANI ‘WANHOOP’ NA MOORD OP LEIDSTER.

 Door Survival International : http://www.survivalinternational.org/news/10531

Bron: Els Herten ,KOLA

Vertaald door NAIS

4 november 2014

Foto: © Aty Guasu

Guarani leidster Marinalva Manoel werd in centraal- westelijk Brazilië doodgestoken, na haar campagne voor het voorvaderlijke land van haar tribe.

Een inheemse leidster werd gedood nadat ze campagne voerde voor het behoud van het voorvaderlijke land van haar stam.

Marinalva Manoel, een 27 jarige Guarani indiaanse werd naar verluidt verkracht en doodgestoken. Haar lichaam werd zaterdag gevonden aan de kant van een snelweg.

Verleden maand heeft Marinalva samen met een delegatie van Guarani leiders 1.000 kilometer gereisd naar de hoofdstad, Brasilia, om aan te dringen bij de overheid om hun wettelijke plicht te vervullen en het land terug te geven aan de Guarani voor er nog meer doden zouden vallen.

De Guarani Council, Aty Guasa, die de eisen van de indianen formuleert, heeft in een brief aan de overheid aangedrongen op een degelijk onderzoek naar haar moord en zegt: “Geen Guarani doden meer!”

Guarani leiders worden veelvuldig onder vuur genomen door schutters die in dienst zijn van de ranchers die inheems land bezetten en hoge winsten halen uit suikerriet, soya en vee terwijl de Guarani in reservaten en kampen langs de weg worden gepropt.

Gedreven door ondervoeding, gewelddadige behandelingen en zelfmoorden, proberen de Guarani soms kleine stroken van hun voorvaderlijk land, dat tientallen jaren geleden van hen gestolen is terug te bezetten. Zonder dat land kunnen zij niet overleven.

Zeven gemeenschappen, waaronder Marinalva’s gemeenschap ,die onlangs hun land terug in bezit namen worden nu bedreigd met bevel tot uitzetting. Zij kunnen opnieuw van hun land verdreven worden.

 Guarani leider Eliseu Lopes vertelde Survival: “We vechten voor ons land, en we worden afgemaakt, een voor een. Zij willen met ons gedaan maken....Wij zijn wanhopig, maar we zullen nooit opgeven.”