Navajo Nation eist halt aan het in beslag nemen van de veestapel op Hopi Partitioned Lands

Navajo Nation persverklaring op 30 oktober 2014

Gepubliceerd in Censored News: www.bsnorrell.blogspot.com

Vertaald door NAIS met toestemming van Brenda Norrell.

President Ben Shelly en spreker Pro Tem LoRenzo Bates eisen dat de Hopi tribe en het bureau voor indiaanse zaken (BIA) samenwerken rond het verzoek van de Navajo-Hopi landcommissie om de voortdurende in beslagname van Navajo schapen op de Hopi Partitioned Lands te staken.

Bovendien hebben Pro Tem Bates en President Shelly een officieel verzoek aan de tribale voorzitter van de Hopi , voorzitter Herman G. Honani gericht voor een meeting op 3 november, om die voortdurende veestapel round –ups te bespreken.

Ontelbare rapporten zijn binnengekomen van verschillende HPL bewoners over de voortdurende inbeslagname van veestapels die voor grote ongerustheid zorgen, sommigen eigenaars van veestapels werden bedreigd door vuurwapens tijdens het bijeendrijven van de schapen.

“ Voor vele families is dit hun enige bron van voedsel,” zei President Shelly. “Een oplossing is al wat wij nu nodig hebben.”

“ We hebben de bezorgdheid van onze mensen gehoord, vooral van de oudere Navajo’s die hun veestapel heel erg nodig hebben om te overleven” verklaarde Pro Tem Bates.

“ De inbeslagname van de veestapel van Navajo mensen is een opzettelijke schending van hun rechten om hun cultuur en tradities uit te oefenen en dat moet onmiddellijk stoppen.”

In een memo van 24 oktober ,van NHLCO directeur Raymond Maxx aan de tribale Hopi voorzitter Herman Honanie, verzocht Maxx om een 10-daagse rustperiode in te lassen om de mogelijkheid voor overleg te creëren, met de   residenten om hun overvloed aan vee van het HPL te verwijderen.

“Indien overbegrazing inderdaad het belangrijkste probleem is, dan is het zeker een kwestie die kan besproken worden,” voegde Pro Tem Bates eraan toe.

De Navajo-Hopi Land Commission heeft onlangs de resolutie NHLCO-21-14 aangenomen, waarin de Hopi tribe verzocht werd om veestapel capaciteiten te voorzien voor de Navajo families die in de HPL wonen.

Afgevaardigden van de NHLC raad, Dwight Witherspoon en Walter Phelps hebben een ontmoeting gehad met Hopi en BIA beambten en de getroffen bewoners.

Volgens afgevaardigde Witherspoon, zullen er verdere besprekingen tussen alle partijen plaatshebben deze week.

Zie hieronder : Persverklaring van de Hopi Nation (Engels)