De slachters van een Narco grensstaat

Door Frontera Norte Sur

Censored News:http://bsnorrell.blogspot.be/2016/07/fwdthe-butchers-of-border-narco-state.html

Vertaald door NAIS: www.denaisgazet.be

 

Als de getuigenissen die deze maand afgelegd werden in een Texaanse rechtbank geloofwaardig zijn, biedt dit een huiveringwekkende glimp over het functioneren - tijdens de ambtstermijn van voormalig gouverneur Humberto Moreira toen het narco-geweld piekte- van een narco regering met stevige link met de VS, gerund vanuit de Mexicaanse grensstaat van Coahuila.

Een stoet van getuigen van de VS regering in het federaal drugsgerelateerde proces van de vermeende Zeta leider Marciano “El Chano” Millan Vasquez in San Antonio, koppelde de gedaagde en zijn organisatie aan de moorden en verdwijningen van meer dan 150 mensen in de Piedras Negras gevangenis van 2009 tot 2011.

Evenzo de slachting van ongeveer 300 mensen in het Allende bloedbad in 2011, toen iedereen dacht verbonden te zijn met een belangrijke Zeta die er door de Trevino broers - top leiders van een misdaad organisatie - van verdacht werd een VS informant te zijn, dan ontvoerd werd door gewapende mannen, geëscorteerd door lokale politie en dan vermoord werd.

Onder de slachtoffers van de stad Allende en omliggende gemeenschappen bevonden zich mannen, vrouwen, kinderen en werknemers van specifieke personen.

Zakenman Rodrigo Humberto Uribe Tapia, beruchte geldwitwasser voor de Zeta’s, getuigde dat hij lichamen van twee vrouwen en een man verminkt en gedesintegreerd gezien had.

“ Zij transporteerden deze lichamen naar de (Piedras Negras) gevangenis om hen te vernietigen....”

In de ‘Proceso Newsweekly’ werd Uribe geciteerd: “Zij hadden containers met zoutzuur, om de lichamen te doen verdwijnen.”

In februari ll. meldde Proceso dat de Piedras Negras gevangenis aan de grens van Mexico en de VS -tijdens de Moreira regering- gebruikt werd als executie kamer en crematorium en waarschijnlijk de laatste bestemming was van de verdwenen Coahuila mensen.

Uribe beweert dat hij persoonlijk aan Vincente Chaires Yanez - de vertrouwensman van de toenmalige gouverneur Moreira- $2 miljoen in cash, bestemd voor de hoofdbestuurder van Coahuila betaald heeft.

De betaling werd overgemaakt in ruil voor de officiële bescherming van de Zeta’s bende, die niet enkel betrokken was in de drugsmokkel maar ook investeerde in bouwbedrijven en kolenmijnontginningen en die, volgens Uribe, de staatsgevangenissen overgenomen had.

 

Saul Fernandez, een andere getuige voor de aanklager verklaarde dat de controle van de Piedras gevangenis door de Zeta organisatie zo groot was dat zij gemakkelijk in september 2012 de massaontsnapping uit de gevangenis kon manipuleren teneinde de geslonken Zeta rangen te kunnen versterken in hun strijd tegen het rivaliserende Gulf kartel.

In een nog gruwelijker getuigenis verklaarde Jose “El Pollo” Rodriguez dat Zeta leiders hem verteld hadden dat zij meer dan 300 mensen omgebracht hadden tijdens het Allende bloedbad en de lichamen van hun slachtoffers verbrand hadden in Diesel of in zuur opgelost .

Beklaagde Millan wordt verdacht van de coördinatie van het Allende bloedbad.

 

Rodriguez’ s getuigenis staat in schril contrast met de Allende versies van de Mexicaanse regering die het dodental naar ‘slechts’ 28 bracht.

 

Adolfo Efren Tavira, een voormalige hoofdproducer van het Televisa netwerk en een vermeende wapen en drug smokkelaar voor de Zeta’s, gaf verklaringen die een in elkaar verstrengelde machtsstructuur van grensland maffiosi, journalisten, beambten van de federale regering en VS wapenhandelaars duidelijk maakten.

Tavira zei dat hij betaald werd om de namen van de drugsmokkelaars uit het nieuws te houden en kreeg de opdracht om andere journalisten te betalen om hetzelfde te doen.

Tavira vertelde ook dat andere Zeta’s in 2012 hem zeiden dat er geld geschonken was voor de gouverneurscampagne van Ruben Moreiro, de broer van Humberto Moreiro en de huidige gouverneur van Coahuila.

 

 

Verder sprak Tavira over de aankoop van “veel” gevechtswapens op vier verschillende tijdstippen in Houston,Texas, en de coördinatie voor de levering van Cocaïne aan Eagle Pass, Texas.
Hij voegde eveneens nog details van het Allende bloedbad toe over de slachting van tenminste 40 personen en de rechtstreekse betrokkenheid van Zeta leiders Miguel Angel en Oscar Omar Trevino Morales in het vermoorden van mannen, vrouwen en kinderen. “Die niets met drugssmokkel temaken hadden” volgens Proceso.

De geloofwaardigheid van de getuigen voor de VS aanklager in het San Antonio proces ligt onder vuur.
Kent Schaffer, VS advokaat van Humberto Moreira vertelde aan San Antonio Express-News, dat Uribe leugens vertelde en dat zijn verklaringen “pure fantasie” waren.

In reactie op Tavira’s beweringen die Ruben Moreiro linken aan de Zeta’s, beweren de federale regeringambtenaren dat de veronderstelde data van de gebeurtenissen waar Tavira zogenaamd weet van had tegenstrijdig waren. Tavira zou tijdens de gebeurtenissen in een VS gevangenis gezeten hebben.
“Het zijn onwaarheden en ronduit leugens...., “ zij de Coahuila staatsregering in een persverklaring over de getuigenis van Tavira. Zij voegden eraan toe dat de acties van de staat die resulteerden in arrestaties en het terugdringen van geweld het grootste bewijs leverden. Naar verluidt zit Tavira een gevangenisstraf van 30 jaar uit in de Verenigde Staten voor wapen en drugssmokkel.

 

Het San Antonio proces brengt Humberto Moreiro terug in de spotlights in Mexico.

De voormalige gouverneur en ex-voorzitter van de ‘Institutional Revolutionary Party’ van President Pena Nieto werd een top story toen hij in januari ll. gearresteerd werd in Spanje en een week lang in de gevangenis werd vatgehouden in een onderzoek van geld witwaspraktijken en georganiseerde misdaad. De Spaanse rechters lieten hem echter vlug vrij op grond dat de zaak onvoldoende bewijzen naar voren bracht.

Moreira keerde vlug terug naar Mexico en de zaak werd afgevoerd.

Maar de rechtshandhavinginstanties van de Verengde Staten houden een oogje op de controversiële politieker. Volgens de ‘San Antonio Express-News’ onderzoekt de VS of Moreira en andere Coahuila officials geld witwasten in San Antonio. Tot nu toe werden er in dit land nog geen aanklachten tegen Moreira ingediend.

 

Ondertussen diende Moreira wel een 10 miljoen peso rechtszaak voor smaad in tegen Sergio Aguayo, een prominente journalist, auteur en wetenschapper, die de ex-gouverneur beschuldigd van poging tot het tegenwerken van een grondig onderzoek naar het Allende bloedbad.

Aguayo zegt dat hij het onderzoek naar de slachting coördineert dat gelanceerd werd door ‘El Colegio de Mexico’ in samenwerking met de ‘Executive Commission for Victim Attention,’ een agentschap om familie van de verdwenen personen

en mensenrechtenslachtoffers bij te staan.

 

“ Het intolerant klimaat, getolereerd door de autoriteit is al wat hebben om zaken aan het licht te brengen en afhankelijk van onze mogelijkheden te strijden. Wat in deze rechtszaak op het spel staat is de vrijheid van meningsuiting en de kans om de historische waarheid van wat er tijdens een bloedbad zo verschrikkelijk als dat van Allende, Coahuila in 2011 gebeurde aan het licht te brengen,” aldus Aguayo’s reactie op de rechtszaak tegen hem.

 

Moreira sloeg terug, zeggende dat hij zelfs geen gouverneur was toen Allende gebeurde. Uitdagend zweerde hij dat hij een tweede rechtszaak tegen Aguayo zal aanspannen.

 “ Ik zal antwoorden op al de leugens die gepubliceerd werden tegen mij, en zoals altijd met de wet aan mijn kant, “ zei Moreira in een verklaring.

Bovenop de rechtszaak tegen Aguayo, spant hij ook een rechtszaak aan tegen de Cahuila krant ‘Vanguardia’ en drie ander personen.

Sources:  Vaguardia.com.mx, July 15, 2016. Proceso/Apro, July 8, 13 and 14, 2016. Articles by Juan Alberto Cedillo and editorial staff.  San Antonio Express-News/ Vanguardia de Saltillo, July 14, 2016. San Antonio Express-News, July 6, 2016. Article by Jason Buch and Guillermo Contreras. Aristeguinoticias.com, May 25 and July 13, 2016. Articles by Isabel Perez Ocana and editorial staff.

Frontera NorteSur: on-line, U.S.-Mexico border news

Center for Latin American and Border Studies

New Mexico State University

Las Cruces, New Mexico