RED OWL LEGAL: STANDING ROCK AUTO’S GEPLUNDERD EN SACRALE VOORWERPEN KAPOT GEMAAKT DOOR POLITIE

In beslag genomen auto’s werden leeggeplunderd, sacrale voorwerpen vernield; een water activist gearresteerd en vastgehouden voor “medeplichtigheid” terwijl hij gedoneerde voorraden naar het kamp vervoerde.

 

Contact: Angela Bibens- Ground Coordinator, Red Owl Legal Collective

Censored News: http://bsnorrell.blogspot.be/2016/11/red-owl-legal-standing-rock-cars.html

Vertaald door NAIS: www.denaisgazet.be

Foto door Rob Wilson

Cannon Ball, Noord Dakota: Leden van de Red Owl Legal Collective (ROLC), een groep die Pro Deo juridische steun verleent aan de duizenden activisten die nabij Standing Rock Sioux Nation kamperen, veroordelen de toenemende incidenten van verontrustend machtsmisbruik door de lokale en staatspolitie.

 

Inheemsen en hun bondgenoten kamperen al sinds augustus 2016 aan de oevers van de Cannon Ball en Missourri rivieren in Noord Dakota om hun voorouderlijk land en wateren te beschermen tegen de Dakota Access Pijleiding. Hun aantallen zijn inmiddels aangegroeid tot duizenden.

 

Op 27 oktober lanceerde de politie een gewelddadige raid op een nieuw frontlinie kamp. Meer dan 100 gewapende agenten, kwamen met een geluidskanon, gepantserde voertuigen, en een bulldozer en zetten traangas, peperspray, rubberen kogels en flitsgranaten in tegen inheemse activisten en paarden.

Maar wat er na de raid gebeurde was niet zo zichtbaar, zeggen leden van Red Owl Legal Collective.

 

Tijdens de raid creëerde de politie een blokkade tussen de activisten en hun auto’s, vervolgens namen ze na een massa arrestatie meer dan 60 wagens in beslag; omdat de wagens eigendom waren van de activisten die werden gearresteerd, tientallen activisten werden ergens in Bismarck of Mandan vrijgelaten, op méér dan een uur verwijdert van het kamp. En toen de eigenaars uiteindelijk hun wagens terugkregen werd het nog erger.

 

“ De meeste wagens waren totaal leeggeplunderd,” zei Angela Bibens van Red Owl Legal Collective. ”Wij zagen voorwerpen die zonder uitleg uit de wagens gesleurd werden, medicijnen over de grond uitgestrooid, voorwerpen kapot gemaakt, stuurwielen vernield, en bewijzen van pogingen tot het openen van vergrendelde bagage.” Een activist ontdekte een ‘airjack’- een apparaat om autodeuren open te breken- op zijn passagiersstoel.

 

De beschadigingen van eigendommen stopte niet bij de auto’s. Een containervol aangeslagen eigendommen werd teruggevonden op het checkpoint van het Bureau voor Indiaanse Zaken (BIA) op de snelweg op ongeveer 2 mijl van het kamp. Toen de activisten hun voorwerpen kwamen terughalen vonden ze ieder sacraal voorwerp opzettelijk beklad en beschadigd.

Bij een voorwerp, een stierschedel werden de hoorns heel precies afgesneden.

Een activiste die vroeg om enkel bij haar voornaam Sabelle genoemd te worden, zegt dat deze acties uitgevoerd worden om potentiële reizigers naar het kamp af te schrikken.

Geestelijken solidair met Standing Rock

De Red Owl Legal Collective meldde ook twee verontrustende arrestatie incidenten.

Op 2 november werd een activist tot staan gebracht, aangehouden en wijsgemaakt dat hij aangehouden werd op grond van samenzwering. Later werd hij aangeklaagd voor “impending government function”, een aanklacht die Bibens verontrustend vind, zeker in het licht van wat beklaagde aan het doen was tijdens zijn arrestatie: met een verhuiswagen rijden die volgestouwd was met Kajaks die aan het kamp gedoneerd waren.

 

Op 3 november werden ten minste 17 geestelijken die verschillende religies vertegenwoordigden gearresteerd aan het kantoor van de gouverneur en tijdens hun gebeden aangeklaagd met ordeverstoring en ‘huisvredebreuk’.

 

In plaats van al de arrestanten samen op te sluiten in een gevangenis in Bismarck, werden de vrouwen geselecteerd en naar Fargo, Noord Dakota gereden om daar opgesloten te worden. Op een afstand van méér dan vier uren rijden.

 

Red Owl heeft geen bewijzen gevonden dat deze beslissing genomen werd door gebrek aan ruimte. Het opsplitsen maak deel uit van een groter patroon : Red Owl rapporteerde dat arrestanten tot hiertoe naar zes verschillende locaties over de staat verspreid zitten.

 

Red Owl vrijwilligers handhaven sinds augustus 2016 een 24/7 aanwezigheid in het kamp om de groeiende stapel van criminele zaken en burgerlijke processen, die voortvloeien uit het buitensporige geweld om het 1ste Amendement van de grondwet - Recht op vrije meningsuiting, persvrijheid en vrijheid van godsdienst- te onderdrukken het hoofd te kunnen bieden.