RED OWL LEGAL: STANDING ROCK AUTO’S GEPLUNDERD EN SACRALE VOORWERPEN KAPOT GEMAAKT DOOR POLITIE

In beslag genomen auto’s werden leeggeplunderd, sacrale voorwerpen vernield; een water activist gearresteerd en vastgehouden voor “medeplichtigheid” terwijl hij gedoneerde voorraden naar het kamp vervoerde.

 

Contact: Angela Bibens- Ground Coordinator, Red Owl Legal Collective

Censored News: http://bsnorrell.blogspot.be/2016/11/red-owl-legal-standing-rock-cars.html

Vertaald door NAIS: www.denaisgazet.be

Foto door Rob Wilson

Cannon Ball, Noord Dakota: Leden van de Red Owl Legal Collective (ROLC), een groep die Pro Deo juridische steun verleent aan de duizenden activisten die nabij Standing Rock Sioux Nation kamperen, veroordelen de toenemende incidenten van verontrustend machtsmisbruik door de lokale en staatspolitie.

 

Inheemsen en hun bondgenoten kamperen al sinds augustus 2016 aan de oevers van de Cannon Ball en Missourri rivieren in Noord Dakota om hun voorouderlijk land en wateren te beschermen tegen de Dakota Access Pijleiding. Hun aantallen zijn inmiddels aangegroeid tot duizenden.

 

Op 27 oktober lanceerde de politie een gewelddadige raid op een nieuw frontlinie kamp. Meer dan 100 gewapende agenten, kwamen met een geluidskanon, gepantserde voertuigen, en een bulldozer en zetten traangas, peperspray, rubberen kogels en flitsgranaten in tegen inheemse activisten en paarden.

Maar wat er na de raid gebeurde was niet zo zichtbaar, zeggen leden van Red Owl Legal Collective.

 

Tijdens de raid creëerde de politie een blokkade tussen de activisten en hun auto’s, vervolgens namen ze na een massa arrestatie meer dan 60 wagens in beslag; omdat de wagens eigendom waren van de activisten die werden gearresteerd, tientallen activisten werden ergens in Bismarck of Mandan vrijgelaten, op méér dan een uur verwijdert van het kamp. En toen de eigenaars uiteindelijk hun wagens terugkregen werd het nog erger.

 

“ De meeste wagens waren totaal leeggeplunderd,” zei Angela Bibens van Red Owl Legal Collective. ”Wij zagen voorwerpen die zonder uitleg uit de wagens gesleurd werden, medicijnen over de grond uitgestrooid, voorwerpen kapot gemaakt, stuurwielen vernield, en bewijzen van pogingen tot het openen van vergrendelde bagage.” Een activist ontdekte een ‘airjack’- een apparaat om autodeuren open te breken- op zijn passagiersstoel.

 

De beschadigingen van eigendommen stopte niet bij de auto’s. Een containervol aangeslagen eigendommen werd teruggevonden op het checkpoint van het Bureau voor Indiaanse Zaken (BIA) op de snelweg op ongeveer 2 mijl van het kamp. Toen de activisten hun voorwerpen kwamen terughalen vonden ze ieder sacraal voorwerp opzettelijk beklad en beschadigd.

Bij een voorwerp, een stierschedel werden de hoorns heel precies afgesneden.

Een activiste die vroeg om enkel bij haar voornaam Sabelle genoemd te worden, zegt dat deze acties uitgevoerd worden om potentiële reizigers naar het kamp af te schrikken.