Dakota Access pipeline terroriseert Native Amerikanen

Foto copyright Greg Grey Cloud, camp of the Sacred Stones

Door Brenda Norrell, Censored News: http://bsnorrell.blogspot.be/2016/08/dakota-access-pipeline-dirty-tricks-big.html

Vertaald door NAIS: www.denaisgazet.be

16 augustus 2016

 

Bismarck, Noord Dakota- Het miljardendollars oliebedrijf ‘Dakota Access pipeline’ heeft een contactverbod verkregen tegen de Dakota en Lakota land en water activisten die alles opofferen om hun waterbron van de Missouri rivier te beschermen.

Dakota Access Pipeline had gisteren in zijn aanvraag bij de federale rechtbank de Standing Rock president Dave Archambault, raadslid Dana Yellow Fat, en individuele land en water activisten met naam genoemd.

De zet tegen de Dakota en Lakota functionarissen en individuele activisten wordt ervaren als een aanval op het meest financieel wanhopige volk in Amerika.

VS Districtsrechter Daniel Hovland verleende, op dinsdag 16 augustus 2016 aan Dakota Acces Pipeline een tijdelijk gerechtelijk bevel te gebruiken wanneer het hen uitkomt.

 

Natalie Stites, Cheyenne River Lakota roept water en land activisten om verder te gaan met hun geweldloos protest.

“Mensen! Bondgenoten! Houd moed!” zei Stites , juriste, afgestudeerd aan UCLA die aanwezig was in het Sacred Stones kamp.

 

“ Vrijheid van meningsuiting en samenkomen is een grondwettelijk recht. Het tijdelijke gerechtelijke bevel dat vandaag door de Noord Dakota Districtsrechtbank is verleent verbiedt ons hun operaties, onderzoeksmethoden, constructie, gereedschappen enz. te verstoren.

Maar het bevel kan en mag niemand tegenhouden om vreedzaam en geweldloos te demonstreren tegen de verwoesting van ons land en vergiftiging van ons water aan de frontlinie.”

 

Met de uitspraak van Rechter Hovland kiest het hof duidelijk de kant van de pijpleiding en ‘big Business’. Het bevel rept met geen woord over de bedreiging voor de Missouri rivier, waterbron van huidige en toekomstige Native Amerikanen.

De uitspraak van rechter Hovland volgt het patroon van de federale rechters in Indian Country, die de rechten van inheemse volken - hun Treaty rechten en tribale soevereiniteit- negeren.,

Het bevel van rechter Hovland houdt zich niet aan de  voorschriften voor bedrijven van de VS regering om de Indiaanse stammen in kennis te stellen.

Verder wordt de VN Verklaring over de rechten van inheemse volken niet gerespecteerd. Daarin wordt duidelijk gesteld dat bedrijven het inheems territorium niet mogen betreden, de natuurlijke hulpbronnen verstoren en ontwikkelingen door te voeren “zonder vrije, voorafgaande en geïnformeerde toestemming van de inheemse volken.”

 

De uitspraak van rechter Hovland in het voordeel van een tijdelijk contactverbod bevestigd dat het winst maken van de bedrijven belangrijker zijn dat de dreiging voor de Noord Amerikanen.

‘Zelfs indien de gedaagden in staat zouden zijn om te kunnen aantonen dat zij schade zullen ondervinden, zal zulke schade waarschijnlijk van ‘korte duur zijn.’

De balans van de schadefactor helt duidelijk over in het voordeel van Dakota Access.

Rechter Hovland heeft een hoorzitting ingepland voor donderdag 25 augustus 2016 om 14,30 in de Eagle Courtroom in U.S. Districtsrechtbank in Bismarck.

Voor meer lees hier (Engels): http://bsnorrell.blogspot.be/2016/08/dakota-access-pipeline-dirty-tricks-big.html