* HAWAI’I KANAKA MAOLI WARRIORS: GOUVERNEUR LEGT VERWOESTING TIJDELIJK STIL

Kanaka Maoli Warriors van de Sacred Mauna Kea Hui -groep leggen verklaring af over gouverneur Ige’s beslissing om het TMT project een week stil te leggen.

Kaiulani Milham

Kamahana Kealoha  

sacredmaunakea@gmail.com

Bron: Censored News: http://bsnorrell.blogspot.be/2015/04/hawaii-kanaka-maoli-warriors-governors.html

Vertaald door NAIS: www.denaisgazet.be

 

MAUNA KEA, Hawai’i eiland, 7 april 2015

Kanaka wariors, vertegenwoordigers van verschillende eilanden in de Hawaiian Islands en een groep van multi-etnische activisten gaan verder met hun wake op 9.000 voet boven de zeespiegel om Mauna Kea, ook bekend als Mauna A Wakea op Hawai’i eiland te beschermen.

Wereldwijde aandacht voor het verzet is groeiende.

 

De Warriors (of protecters) willen de berg beschermen tegen de constructie van een 30 meter hoge telescoop (TMT), die de meest sacrale plaats in de Hawaiian eilanden ontwijdt.

Het vreedzaam protest is reeds verschillende jaren bezig maar is de laatste maanden in een versnelling geraakt door de steun van Hawaiians en andere niet- Hawaiians van over de hele wereld.

Lees hier de over achtergrond voor de volgende verklaring:

http://www.hawaiinewsnow.com/story/28743527/gov-ige-announces-construction-of-telescope-on-mauna-kea-halted-for-1-week)

Op de aankondiging van de Hawaii gouverneur Ige,dat hij het TMT project voor een week stillegt reageerde Sacred Mauna Kea Hui (www.sacredmaunakea.wordpress.com) met de volgende verklaring:

 

“ Alhoewel de Sacred Mauna Kea Hui het uitstel van de ontwijding van onze sacrale berg, het in gevaar brengen van onze zoetwater aquifer en bedreigde diersoorten ten zeerste waarderen,weten we dat deze nog steeds in gevaar zijn tenzij een permanent moratorium wordt behaald.

Dit uitstel zal ook de multi- miljarden dollar internationale TMT corporatie, die de wet heeft kunnen omzeilen, de tijd geven om het proces van identificatie van een nieuwe locatie voor hun TMT project buiten Hawaii te beginnen.

Wij hopen ook dat dit moratorium voor een week zowel de staat van Hawaii als de Universiteit van Hawaii en het departement van land en natural resources, de tijd krijgen die ze nodig hebben om alle mogelijke inbreuken op het publieke vertrouwen die het TMT heeft veroorzaakt te beoordelen.

Het kan ook de DLNR de tijd geven om de mogelijke misbruiken van het ‘Conservation District Use Application proces’ te beoordelen – het proces dat de volledige industrializering en ontwijding van een sacraal conservatie -district en omgeving van bedreigde diersoorten toeliet” (Kamahana Kealoha, Sacred Mauna Kea Hui Facilitator)

 

Sacred Mauna Kea ontvangt fondsen van Native Amerikaanse stammen, en anderen, om hun strijd voor Mauna Kea te steunen, en de toekomstige borgtochten voor Kupuna.

Kupuna werden met de eerste beschermers weggevoerd tijdens de arrestaties van 30 warriors op donderdg 2 april.

Supporters hebben na enkele uren tijd de borgtocht voor alle gearresteerden betaald .

Sacred Mauna Kea verwelkomt alle donaties voor nog komende borgtochten. De groep zoekt ook nog steeds fondsen voor de vluchten van en naar Hawai’i tussen de andere eilanden van Hawaii en de zo nodige accommodatie, waaronder ook voor voedsel, grondtransport en andere noodzakelijkheden.

Voor do