* OUDERS VAN 43 ONTVOERDE STUDENTEN ZULLEN SPREKEN IN EL PASO

Persbericht

Censored News: http://bsnorrell.blogspot.be/2015/03/parents-of-43-kidnapped-students-to.html

Vertaald door NAIS: www.denaisgazet.be

El Paso, Texas- De ouders van de 43 studenten die in september ontvoerd werden in Guerrero, Mexico zullen op 16 en 17 maart in El Paso spreken over de ervaringen van hun kinderen en over de schendingen van mensenrechten die plaats hebben in Mexico.

De ouders zullen vandaag 16 maart om 10 uur een persconferentie houden in The Farm Workers Center (Oregon St.& 9th).

Media en publiek werden uitgenodigd.

 

Het bezoek van de ouders aan El Paso maakt deel uit van een nationale tour doorheen de Verenigde Staten. Zij zullen in alle steden doorheen het land spreken over de gebeurtenissen van 26 september 2014, toen politie en gangsters zes studenten gedood , 25 verwond en 43 studenten van het Ayotzinapa Rural Teachers College ontvoerd hebben.

De ouders zullen in het openbaar spreken in kerken, universiteiten, gemeenschappen en vakbonden.

De ouders hebben voortdurend geëist dat hun kinderen ongedeerd zouden teruggebracht worden:”Alive as they were when they were taken.”

 

“ De uitnodiging van mensen uit de VS om onze strijd te delen komt mooi op tijd daar wij van plan zijn om naar Centraal en Zuid Amerika te reizen, en naar Europa . Wij hebben al verschillende uitnodigingen uit Europa ontvangen” zei Felipe de la Cruz Sandoval, een vertegenwoordiger van de Ayotzinapa groupgroep.

“Het is belangrijk dat burgers en leiders van de regeringen van andere landen zich bewust zijn van de onrechtvaardigheden in Mexico en dat de internationale gemeenschap ziet wat de globalisering van de repressie is,” besloot Mr.Sandoval

 

De ouders plannen om hun zaak voor de Inter-American Commissie, Amnesty international en de Verenigde naties te brengen.

Organisatoren van het nationale konvooi hopen dat de presentaties van de ouders niet enkel het Amerikaanse volk zal bewust maken over de schendingen van mensenrechten in Mexico, maar ook dat de Amerikaanse burgers en hun vertegenwoordigers eens zullen nadenken over de honderden miljoenen dollars die de VS aan Mexico verstrekt door het Mérida plan, voor legeruitrustingen die door het leger en de politie voor het uitoefenen van schendingen van rechten gebruikt worden tegen Mexicaanse burgers.

In EL Paso zijn de ouders van de ontvoerde slachtoffers te gast bij La Red Binacional Por Ayotzinapa, een lokale coalitie van organisaties van El Paso en Ciudad Juárez.

 

Programma van de evenementen

Monday, March 16th

 

Press Conference

10am, Farm Workers Center, Oregon St. & 9th St.

 

March and Rally in Support of Ayotzinapa

11:30am, march from the Farm Workers Center to the Mexican Consulate at El Paso

12-2pm, rally in front of the Mexican Consulate at El Paso

 

Community Forum--Interactive Panel

5:30-8pm, Cafe Mayapán, 2000 Texas St.

 

Tuesday, March 17th

 

University Presentation

11:45am-1:30pm, University of Texas at El Paso, Physical Science Building, Room 115

 

Mass and Conversation

6-9pm, Saint Mark Church, 11700 Pebble Hills Blvd.

 

 

OVER DE SPREKERS

Estanislao Mendoza Chocolate, Is de vader van Miguel Mendoza Zechariah (verdwenen op 26-27 september)

 “Ik ben de vader van een jonge man die verdwenen is en naar wie ik, samen met de andere ouders van de groep naar op zoek ben. Ik ben hier omdat het nodig is dat ik zoek naar mijn zoon en al de andere studenten. Ik denk dat niemand in mijn plaats zou willen zijn; wij hebben hier niet voor gekozen. De regering heeft onze kinderen van ons afgenomen. Ik weet dat de overheid niet graag heeft wat wij nu doen, maar we zullen verdergaan met alles te doen wat nodig is. Voor dit met ons gebeurde wist ik niets over protesteren. Ik was gelukkig in de velden die ik bewerkte, en nu heb ik sinds een paar maanden mijn huis en kinderen achtergelaten in de hoop om die ene die vermist is te vinden. Ik wil hem terugvinden en herenigen met de rest van ons omdat alles dan weer zoals voorheen kan worden, maar door dit alles denk ik dat de overheid ons niet in vrede zal laten.

De overheid zal wel iets anders vinden en ik ben bang, dat wanneer dit voorbij is de overheid naar ons toe zal komen en ons een voor een te pakken zal nemen...er is die angst: wat gaat er dan gebeuren? Wie kan mijn veiligheid garanderen? Waarheen moet ik vluchten? Ik wil mijn mensen niet achterlaten, alles achterlaten, mijn familie. Dat is de grote angst die ik heb eens we dit achter de rug gaan hebben.”

 

Blanca Luz Nava Velez is de moeder van Jorge Álvarez Nava (verdwenen op 26-27 september)

Zij is een landbouwarbeidster en moeder van twee kinderen.

“Ik mis mijn zoon zo erg. Hij zong steeds voor mij. Wij hadden zo’n innige band.

Hij hield zoveel van muziek. Hij was veel bij mij omdat hij een ziekelijke jongen was. Ik mis mijn thuis, mijn kinderen, mijn kleinzoon.”

 

Angel Neri of the Cruz Ayala is een getuige die de gebeurtenissen in Iguala, Guerrero waar de 43 studenten ontvoerd werden overleefd heeft.

Hij is een tweede-jaars student in een BA program on elementary education in the Raúl Isidro Burgos, teaching academy of Ayotzinapa, en voorzitter van het student disciplinary code committee.

 “ Ik kom oorspronkelijk uit Acapulco, Guerrero en heb de gebeurtenissen die plaats hadden op 26-27 september overleefd. Ik ben 19 jaar oud.

Voor ik naar de Ayotzinapa teaching academy ging wou ik medicijnen gaan studeren aan de universiteit van Guerrero in Acapulco, maar mijn familie is heel arm, en dus besloot ik om naar de Ayotzinapa academie te gaan.

Ayozinapa is heel verschillend met andere scholen, omdat ze je een week op proeftijd nemen om erachter te komen of je het wel ernstig meent.

Voor ik me inschreef had ik een plan: academisch zijn en dat zou mij naar de Rondalla krijgen, want ik speel gitaar.

Echter, in studie en ontwikkelingsgroepen deed de honger om meer te weten toenemen, dus toen de roep voor de activisten zaak kwam vervoegde ik 11 van mijn leeftijdgenoten. Wij hadden een politieke en sociale training gekregen waaronder het vormen van comités om andere landelijke academies en sociale organisaties binnen en buiten de staat te gaan bezoeken.

 Als Ayotzinapa studenten werden we ‘vandalen’ en ‘guerrilla’s’ genoemd. Sommigen wierpen naar ons hoofd dat wij van de ergste soort waren, maar dit waren mensen die er geen idee van hebben in welke omstandigheden wij moeten leven, en de redenen waarvoor we strijden, want zolang er armoede heerst zal de Ayotzinapa school redenen hebben om te blijven bestaan.

Door de gebeurtenissen zijn wij nu genoodzaakt om onze studies aan de academie te onderbreken.”

 

Josimar de la Cruz Ayala, heeft een graad in Sociology of Communication en Education from the Autonomous University of Guerrero.

“Ik ben de oudste van vier kinderen. Ik ben opgegroeid in een sfeer met goede waarden, waar respect voor anderen verwacht wordt en ook om te vechten voor gelijkheid. Ik heb steeds getracht een goed voorbeeld te zijn voor mijn broers. Ik rook niet, ik drink niet, en ik neem geen drugs. Ik ben gehuwd en vader van een kindje van acht jaar, dat mijn leven is. Zij is de reden waarvoor ik in deze strijd actief ben. Ik wil niet dat het heden waarin ik leef haar toekomst zal worden. Ik ben nu werkloos; ik ben ontslagen omdat ik deel uitmaak van deze groep.”