LUISTER: OFELIA RIVAS, O’ ODHAM OVER ‘MAKE NO BONES ABOUT IT’

Foto: Ofelia Rivas in ‘Make No Bones About It’

 

Door Brenda Norrell, Censored News: http://bsnorrell.blogspot.be/2016/09/listen-ofelia-rivas-oodham-on-make-no.html

Vertaald door NAIS: www.denaisgazet.be

KAOS Radio

 

OLYMPIA, WASHINGTONMake No Bones About It toont Ofelia Rivas, O’odham, en de lokale oorlogsvoering die O’odham traumatiseren wiens familieleden wonen aan beide kanten van de zogenaamde VS. -Mexico grens.

Ofelia strijdt tegen de spionnentorens die de VS regering wil opzetten aan haar gemeenschap. “Onze tribale overheid is zwak, zij komen niet op voor hun volk.”

Zij zei dat de overheid van de Tohono O’odham Nation gefaald heeft om de sacrale sites en begraafplaatsen te beschermen op de berg waar de VS regering spionnentorens wil oprichten in haar gemeenschap van Gu-Vo.

 

Tijdens het interview met gastheer Brian Frisiana zei Ofelia dat zij langs de Pacific Coast gereisd heeft om de mensen wakker te schudden voor het feit we heel erg ons best moeten doen voor de komende zevende generatie.

Zij beschrijft haar thuisland, Tohono O’odham, en legt uit dat er nog maar een derde overblijft van het traditionele O’odham thuisland.

De O’odham krijgen nu af te rekenen met constante intimidatie en militarisering wanneer zij over de grenslijn hun familie willen bezoeken.

“ Onze landen zijn zo gemilitariseerd. Wij zijn constant onder surveillance. Overal zijn er ‘checkpoints.’”

Ofelia vertelde dat ze helemaal naar Victoria in Canada gereisd is en zonder problemen de grens kon oversteken “Maar om over hun grenslijn te stappen in mijn eigen reservaat moet ik mijn ID laten zien.”

 

Verder zei ze dat O’odham altijd al als verdacht beschouwd worden door de agenten van de VS grens patrouille. Het is een plaatselijke oorlogsvoering. Het is vooral moeilijk voor de ouderen en de kinderen die getraumatiseerd worden wanneer zij de grenslijn oversteken om hun families te bezoeken.

 

Ofelia zei dat ze binnenkort dekens en jassen gaat brengen naar het Standing Rock kamp- en steun voor de strijd om het sacrale water en bescherming van begraafplaatsen.