Extreemrechts bij ons: gevaar stoppen voor het uit de hand loopt!

Door Blokbuster: http://blokbuster.be/nl/?p=8504

Solidariteitsmars in Leuven. Foto: PPICS

 

De afgelopen weken was er een toename van extreemrechtse acties tegen vluchtelingen. Er waren betogingen in Gent, Zeebrugge en Leuven. Groot waren die acties niet, maar de racistische boodschap werd openlijker dan voorheen gebracht. Volgens extreemrechts moet het wel harder naar buiten komen om de gevestigde partijen te overtreffen. Bij gebrek aan sociale antwoorden op sociale problemen schuiven ook de gevestigde partijen de verantwoordelijkheid voor de vluchtelingencrisis op de vluchtelingen af. Op sociale media lijkt het soms alsof alle riolen opengezet zijn voor een vloed van platvloers racisme. De arbeidersbeweging moet daar antwoorden op bieden, ook als het betekent dat tegen de stroom wordt ingegaan.

Terugkeer van extreemrechts?

In de peilingen is het Vlaams Belang terug aan het stijgen en de retoriek wordt ranziger. Kopman Dewinter erkende dit in een interview met Humo – dat in de zoektocht naar sensatie nu ook extreemrechts een forum biedt. Hij stelde: “Ik hoor politici voorstellen doen waar wij destijds voor veroordeeld zijn, dingen die verder gaan dan ons 70 puntenplan.” En nog: “De traditionele partijen rijden nu al met 120 per uur, en dan mogen wij toch een versnelling hoger schakelen en naar 150, 160 gaan?”

Langs Franstalige kant in ons land is er nog geen grote extreemrechtse kracht, maar het potentieel hiervoor werd meermaals bevestigd. Peilingen die vroegen naar de steun voor Marine Le Pen en het Franse FN komen de laatste maanden uit op 25 tot 30% in Brussel en Wallonië. Dat is opmerkelijk meer dan enkele jaren geleden.

Elders in Europa halen extreemrechtse en rechts-populistische krachten eveneens hogere scores. Peilingen voor de Franse presidentsverkiezingen van volgend jaar geven aan dat Marine Le Pen van het Front National wellicht naar de tweede ronde zal doorstoten en mogelijk de eerste ronde zal winnen met 25 tot 28%. In Nederland staat de PVV van Wilders in de peilingen op de eerste plaats.

In Oost-Europa doen ook neonazi’s het goed in verkiezingen, in Slovakije haalde de anti-Romapartij van neonazi Kotleba maar liefst 8% in recente verkiezingen. De traditioneel extreemrechtse partij SNS haalde eveneens meer dan 8%. De Belgische extreemrechtse site Rechts Actueel situeerde Kotleba en zijn L’SNS al