* TRIBALE WATERACTIVISTEN ORGANISEREN ZICH OM DE OVERVAL OP HET CALIFORNISCHE WATER TEGEN TE HOUDEN

Noordkust evenement benadrukt dreiging van droogte 

Door Dan Bacher

Bron: Censored News: http://bsnorrell.blogspot.be/2015/05/tribal-water-activists-organize-to-stop.html

Vertaald door NAIS: www.denaisgazet.be

Vrijdag 8 mei -Arcata’s D Street Community Center- Tribale wateractivisten presenteerden korte films over de bedreiging voor de rivieren van noord- California door de droogte- plannen van gouverneur Jerry Brown.

Volgende films werden vertoond: de Yurok Youth Fish Kill video, Sovereigns Water en de video over de verhoging van de Shasta dam.

De sprekers legden aan de 40 deelnemers aan het evenement uit dat het water uit de Trinity rivier en Shasta reservoirs honderden mijlen ver verscheept wordt voor industriële landbouw, die tijdens de record droogte nog verder gaat met 80 percent van Californisch water te verbruiken voor hun gewassen.

“ Zelfs wanneer de gemiddelde inwoners van California gevraagd worden hun waterverbruik te beperken, breiden corporate landbouw belangen in de droogste gebieden van California nog uit.” Zei Regina Chichizola, “ en ze zijn van plan de Noord Californische rivieren te verwoesten en sacrale sites onder water te zetten om hun onhoudbaar water in stand te houden.”

 

Chichizola merkte op dat de oppervlakte voor amandel alleen al uitgebreid werd tot 150,000 acres (607.03 vierkante kilometers) sinds de droogte begon, maar gouverneur Jerry Brown zei op 6 mei aan de milieuactivisten die kritiek gaven op zijn ‘twin tunnel ‘plannen dat ze “hun mond moesten houden.”

http://www.indybay.org/newsitems/2015/05/06/18771989.php 

 

Tijdens de filmavond werd de nadruk gelegd op de impact op de Noord Californische rivieren door wateroverheveling en hoe politiekers en corporate agribusiness -belangen de droogte gebruiken om hun nieuw schadelijk waterbeleid en projecten door te drukken. Projecten zoals de Bay Delta Conservation Plan (BDCP), de Shasta damverhoging, en droogte wetgeving, terwijl ze de aquifers van de staat leeg pompen.

 

Native Amerikaanse sprekers vertelden hoe de geplande verhoging van de Shasta dam, de meer dan 40 actief gebruikte sacrale sites van de Winnemem Winty Tribe bedreigd, en hoe de voortdurende exporten van water naar de Centrale Vallei de zalm en de stammen van de Trinity en Klamath rivieren bedreigen.

 

De sprekers waren Caleen Sisk, Chief en Spirituele leider van de Winnemem Wintu Tribe; Jene McCovey, Yurok Tribe Member; Allie Hostler, Hoopa Valley Tribe Member; Dania Rose Colegrove, Hoopa Valley Tribe Member; en Will Doolittle, Filmmaker.

 

Chief Caleen Sisk zei dat de water bond, perifere tunnels, verhoging van de Shasta dam en andere water projecten die nu gepland zijn door de staat en de federale overheid in werkelijkheid “een groot project’ is dat de zalm, rivieren en grondwater voorraden zal vernietigen.

 

“ Het heeft geen zin dat men de water puzzel scheidt in individuele stukken zoals: het verhogen van de Shasta dam, Proposition 1, de Delta tunnels, BDCP, Sites Reservoir, Temperance Flat, CALFED, Delta Vision, OCAP, De Bay Delta, Trinity/Klamath Rivers, de Sacramento River, de San Joaquin River, en waterrechten,” zei Chief Sisk. “Het maakt allemaal deel uit van EEN GROOT project”

 

Zij benadrukte dit nog door te zeggen: “ Er zijn geen verschillende projecten;

Het is een project waarvan de staat wil dat wij het financieren- Het Californische water wordt gemanipuleerd voor de verrijking van sommigen en de verwoesting van culturen, milieu’s en soorten, en dit allemaal in naam van het grote profijt.”

 

Op 6 mei zei gouverneur Brown aan de critici van zijn tunnel en Delta beleid tijdens de conferentie van de ‘Association of California Water Agencies