Extreemrechts houdt kleinere haatmars in Antwerpen, tegenactie Hart boven Hard

Door Blokbuster: http://blokbuster.be/nl/?p=8508

Foto's door Liesbeth: https://www.flickr.com/photos/socialismebe/26573855906/in/album-72157665171512614

 

Aanvankelijk werd de betoging van Pegida in Antwerpen aangekondigd als de grootste anti-islambetoging ooit in ons land. Een eerder geplande betoging in Lommel werd nochtans uitgesteld om in Antwerpen alle troepen te kunnen verzamelen. Dat opzet verdween de voorbije dagen steeds meer naar de achtergrond en werd helemaal niet waargemaakt. Pegida was met veel minder dan wat het in januari in Antwerpen bijeen kreeg: 400 naar eigen zeggen (tegenover 600 in januari), de politie hield het op 350.

De beperkte aanwezigheid leidde tot nervositeit en frustraties. Zo werd in de Lange Koepoortstraat een etalageraam vernield. Opmerkelijk overigens dat het Antwerpse stadsbestuur een dergelijke groep zomaar liet betogen in het stadscentrum en dit op een drukke winkeldag. De welwillendheid tegenover een dergelijke haatmars valt op.

Elders in de stad was er een tegenactie van Hart boven Hard. Wij ondersteunden dit initiatief, ook al zijn we niet enthousiast over de actievorm. Er was geen tegenbetoging maar een symbolische actie waarbij vergeet-me-nietjes gezaaid werden in Park Spoor Noord. Erg strijdbaar komt dat niet over, helemaal duidelijk over het antifascistische karakter is het ook niet meteen. De regenbuien vlak voor aanvang van de actie gaven een verlaten karakter aan het park dat bij goed weer gezellig druk kan zijn. Hierdoor was de actie beperkter qua aanwezigheid met een 60-tal mensen. De vele grote b